Mooi merk: Pepaloves

Veganisten opgelet, misschien is het Spaanse kledingmerk Pepaloves iets voor jullie. Pepaloves maakt vrolijke, kleurrijke kleding met soms opvallende printjes. Veel stukken hebben een soort ‘vintage’ uitstraling waar ik zelf erg van houd, maar er zijn ook wat meer trendgevoellige items te vinden, waarop de poezen en ananassen niet ontbreken. Ik word persoonlijk ook wel vrolijk van de lichtelijk hystersiche combinaties die de modellen aanhebben en als jij dat ook wel wat vindt, kun je misschien nog wel profiteren van de laatste uitverkoop. Pepaloves maakt geen gebruik van dierlijk materiaal en de kleding is dus helemaal vegan proof. 

Jas 77 euro – T-shirt 16 euro

Made in China
De kleding wordt onder eerlijke omstandigheden gemaakt in China. Bij ‘made in China’ denk je misschien niet meteen aan fair fashion, maar het merk kan de eerlijke werksituatie waar ze voor staan garanderen omdat ze een familiebedrijf van behapbare grootte zijn, dat heel direct contact onderhoudt met de fabrieken waar hun kleding gemaakt wordt en er ook regelmatig langsgaat. Toen ik Pepaloves een vraag stelde, kreeg ik meteen foto’s van de fabriek opgestuurd.

Het maken van kleding in een ver land als China heeft wat mij betreft voor- en nadelen. Aan de ene kant houdt het de prijs van de kleding behapbaar. Loonkosten in landen als China zijn relatief laag en zo lang een merk goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk, leefbaar loon voor haar werknemers kan garanderen, is het wat mij betreft niet kwalijk om er te produceren. Het maakt eerlijke kleding betaalbaar voor de bewuste consument en daarmee wordt de drempel om voor fair fashion te gaan hopelijk lager.

Daarbij komt, dat in landen als China en Bangladesh heel veel mensen afhankelijk zijn van de kledingindustrie. Voor de economie van deze landen als geheel en voor individuen op zich zou het niet gunstig zijn als we massaal besluiten alleen nog maar kleding uit Europa te kopen. Nogmaals, hierbij zijn eerlijke werkomstandigheden voor mij essentieel. Een nadeel is natuurlijk wel dat de kleding van ver moet komen, wat niet bepaald gunstig is voor het milieu

Blouse 19,95 euro – Rok 31,50 euro

Materialen
Op het gebied van mens- en diervriendelijkheid doet Pepaloves het goed, maar aan de duurzaamheid van de productie zou nog het één en ander verbeterd kunnen worden. Het niet gebruiken van dieren voor je producten is aan de ene kant al duurzaam te noemen, maar het beperkt wel de mogelijkheden. Zo zijn de truien van Pepaloves uiteraard niet van wol, maar van 100% acryl. Ook in andere kledingstukken wordt relatief veel synthetisch materiaal gebruikt, als je dat vergelijkt met veel merken waar ik tegenwoordig over schrijf. Bij dat soort materialen komen vaak microplastics vrij als je ze wast, ieniemini plasticdeeltjes die vervolgens in het water belanden.

Toen ik vroeg of het merk bezig is met dingen als duurzame en gerecyclede materialen en het verminderen van het watergebruik tijdens de productie, gaf Pepaloves aan dat er wel steeds meer vraag is vanuit hun klanten naar natuurlijke en duurzame materialen. Dat is iets wat mij niet verbaasd, want mensen die eerlijke, veganistische kleding willen kopen zijn denk ik bovengemiddeld vaak begaan met het milieu. Hier komt echter de nadelige kant van een klein familiebedrijf om de hoek kijken: voor drastische veranderingen in productieprocessen zijn grote investeringen nodig, die op kleinere schaal moeilijk te financieren zijn.

Tenslotte gaf Pepaloves aan dat bij het maken van (bio)katoen juist weer heel veel water gebruikt wordt en daar hebben ze gelijk in. Ook niet ideaal dus. Hoewel het merk er misschien nog niet helemaal is, blijkt uit de eerlijke reactie en het kijkje in hun dilemma’s dat ze er wel mee bezig zijn en dat waardeer ik. Misschien dat ik over een tijdje nog eens vraag of ze al stappen gezet hebben om hun productie verder te verduurzamen.

Trui 18,45 euro – T-shirt 18,50 euro

Mijn keuze
Zoals je ziet, is het soms best ingewikkeld om te beslissen of een merk aan je standaarden voldoet. Aan sommige voordelen kleven weer andere nadelen en andersom. Omdat ik eerlijke arbeidsomstandigheden nog altijd op nummer één heb staan in mijn keuze voor kleding, zou ik zelf zeker iets bij Pepaloves kunnen bestellen. Ik ben nog op zoek naar een feestjurkje dat ik bij veel gelegenheden aan kan en daarin heeft het merk ruime keus. Ook voor vegans die graag een eerlijke prijs betalen voor hun kleding is het een aanrader. Als je in de eerste plaats begaan bent met het milieu, moet je misschien nog even verder kijken. Ik ben benieuwd of jij Pepaloves zou kopen en op welke manier jij je keuzes maakt. Jullie frisse blikken laten me vaak weer anders kijken naar dit soort dingen en dat heb ik graag.

Beeld: Pepaloves