Minimaliseren (door een maximalist)

Ik woon nu al heel wat jaren klein (lees: in een studentenkamer van 16m2). In die tijd heb ik heel veel spullen om me heen verzameld. Sommigen zien het vast als troep, maar ik niet. Ik houd van spullen, met name om de herinneringen die eraan kleven. Lang leve dit soort hoekjes!

minimaliseren door een maximalistIk houd er ook van om mijn interieur te veranderen. Hoewel de mogelijkheden op zo’n klein oppervlak beperkt zijn, heb ik mijn leefomgeving steeds meer naar mijn hand gezet. Ik zaagde plankjes voor extra ruimte onder bijzettafeltjes, sloeg talloze spijkers in muren en verzon bij gebrek aan ruimte voor een kledingrek een creatieve oplossing met een bezemsteel.

Toch blijven er altijd zaken die me irriteren. Toen ik die laatst op een rijtje zette, bleek dat mijn woonergernissen schrikbarend veel te maken hebben met mijn overdosis aan huisraad. Misschien ben ik stiekem toch niet zo dol op spullen als ik dacht? Een willekeurige ergernissenindruk:

 1. Mijn overvolle serviesplank en dan vooral de bak bovenop mijn bestekbak die ik eraf moet tillen om een lepel te pakken
 2. De keukenplank waarop ik niet in één oogopslag kan zien wat ik allemaal nog op voorraad heb
 3. Dat niet al mijn boeken rechtop in de kast passen
 4. De stapel papieren in de hoek die groeit in plaats van slinkt
 5. De omvallende stapels kleren in mij kast (hoe chaotisch ik ook kan zijn, mijn kledingkast is meestal een oase van netheid)
 6. Mijn volle kapstok (zodat bezoek hun jas op mijn bed gooit)
 7. Dat de kist waar mijn tassen in zitten niet open kan door wat er allemaal op ligt

Toevallig (ja, echt) las ik diezelfde dag een inspirerend interview met minimalist Jelle Derckx op Soul Stores, wat mij weer bracht op een artikel over het opruimen van een overvolle zolder op zijn site lijstjes.info. Nu bevindt mijn overvolle kamer zich op de tweede etage, inclusief schuin dak, dus ik voelde me best aangesproken. Ik bedacht me, dat het hebben van veel spullen eigenlijk behoorlijk onduurzaam is. Van alles wat je hebt maar niet gebruikt, worden de energie en grondstoffen die erin gestoken zijn om het te maken in feite verspild. Tijd om het een tweede kans te geven bij een ander. En als ik iets nodig heb, kan ik het altijd nog lenen via Peerby.

Hoewel de kans dat ik ooit minimalist wordt waarschijnlijk net zo klein is als die dat ik ooit veganist wordt, had ik absoluut wat aan Jelle’s tips:

 1. Fantaseer wat je met de ruimte kunt doen. Dat had ik in feite al gedaan. Met een legere kapstok en serviesplank zullen natte jassen op mijn bed en zich verstoppende lepels (met name om 7 uur ’s ochtends!) voor goed verleden tijd zijn. Heerlijk.
 2. Begin het opruimen met iets makkelijks. Voor mij was dat de serviesplank, makkelijker dan de kledingkast, laat staan mijn boekenafdeling. Al heb ik ook bekers waar emoties aan kleven, onderschat me niet.
 3. Keep only the best. Jelle heeft het over de spullen met superemotionele waarde, maar aangezien ik lééf op deze ‘zolder’, pak ik het wat banaler aan. Zo ontdekte ik dat ik 25 borden heb (en nog meer bekers). Zoveel vrienden passen natuurlijk nooit in mijn kamer, laat staan dat er nog een een pan eten bij kan. Weg ermee, op de fijnste exemplaren na.

Omdat ik mijzelf – eerder een maxi- dan een minimalist – ken, voegde ik er nog wat regels aan toe:

 1. Één project per dag. Opruimen kan een heel verleidelijke ontwijkende bezigheid zijn van belangrijke zaken als studie. Bovendien voorkom ik hiermee dat ik alles enthousiast uit de kast trek, begin te sorteren en halverwege ontmoedigd raak door de troep en de helft laat liggen. Ik spreek uit ervaring (en mijn loopruimte is al beperkt en dus kostbaar).
 2. Maak een lijst van wat er weg gaat. Niet om te zwelgen in dat wat voorgoed verloren is, maar om mezelf te behoeden voor het terugkopen van meer van hetzelfde. Alleen kopen wat ik echt nog nodig heb. Dat geldt voor kleren, maar ook voor die schattige schaaltjes bij de Action die nu heus wel weer in mijn kast passen. Anders is niet alleen mijn herwonnen leefruimte, maar ook de duurzame gedachte achter deze opruimsessie tenietgedaan.
 3. Verzin vooraf een weggeefdoel. Een neefje dat op kamers gaat, de kringloop, een boekenfanaat. Zorg dat je de spullen binnen afzienbare tijd echt de deur uit doet. Zo blijf je niet met troep zitten, dat was immers het hele idee.
 4. Post dit stuk pas als alle taken af zijn. Zonde om dit geweldige artikel verloren te laten gaan omdat ik mijn project niet afmaak, toch? Een stok achter de deur kan ik bij opruimen prima gebruiken.

Het resultaat
Niet echt karig toch?

minimaliseren serviesUiteindelijk heb ik er 2 weken over gedaan. Voor buitenstaanders is het misschien niet te merken, maar ik heb echt veel dingen weggedaan:  11 borden, 16 bekers, 8 schaaltjes, stapels boeken, een flinke tas kleding. Mijn kleren en boeken liggen grotendeels bij mijn huisgenoten en andere gegadigden in de kast. De rest vindt hopelijk via de kringloop snel een nieuw baasje. Ik inventariseerde mijn rijst- en shampoovoorraden, kookte met de dingen die me in de weg stonden, bezorgde geleende spullen eindelijk terug (oeps), knutselde een cadeautje van ongebruikte ansichtkaarten en geniet nu van de ruimte die ik herwonnen heb. Kortom: ik ben blij. En een beetje trots. En ik weet zeker dat familie, vrienden en mijn rug me dankbaar zijn als ik over een poosje verhuis. Da’s ook mooi meegenomen.

 1. Goed bezig! Het geeft mij ook een heel goed gevoel als ik weer wat weg hebben kunnen doen. Het geeft echt rust en ruimte. Maar het is voor mij echt een proces. Ik ben al een jaar bezig ofzo. Dingen die vorig jaar niet weg mochten gaan nu toch weg.

  1. Wat goed! Voor mij ook hoor. Dit opruimen is een goed begin – ik heb ook écht nog heel veel over – maar het gaat natuurlijk ook vooral om de blijvende bewustwording: weten wat je hebt, dat waarderen en geen onnodige troep meer mijn huis in slepen. In feite is dit pas het begin, haha.

 2. Ik hou van bekers. Echt. Oprecht. Toen we gingen verhuizen en ik onze keukenkastjes ging indelen, kwam ik erachter dat niet alle bekers erin pasten. Drama. Toen heb ik alle bekers met reclame en andere lame prints weggedaan naar de kringloop. Nu staat een hele plank vol met bekers waar ik van hou. Dus nog steeds te veel, maar ik drink gemiddeld 4 koppen thee per dag (geen grap, als ik een dag geen thee drink, dan drink er op een andere dag wel 10, oeps), dus ik gebruik ze allemaal wel eens. Toch probeer ik de aandrang om nieuwe aan te schaffen wel een beetje in de hand te houden, haha.

  Boeken wegdoen: ik kan het gewoon niet. Mijn kast is nu vol (ja, die megagrote), dus ik moet wel. Ik ga binnenkort denk ik maar eens beginnen bij de A (ja, ze staan op alfabetische volgorde van auteur, haha) en dan de boeken lezen die ik nog niet gelezen heb en de boeken die ik echt niets aan vond en sowieso niet ga lezen misschien toch maar een nieuw baasje bezorgen.. Aah.

  Ik vind twee weken dus eigenlijk best wel snel, haha!

  1. Ik vind dat je grote liefdes moet koesteren. Dus lekker planken vol bekers en boeken als je daar blij van wordt! Misschien scheelt het dat ik nog geen grotemensenhuis heb. Maar mijn boekenkast staat nog propvol hoor, alleen past alles er wél weer in.

 3. Leuk project zeg!

  Ik ben net begonnen met de Konmari-methode, die eigenlijk wel grotendeels overeenkomt met wat jij hier vertelt. Dacht dat het niets voor mij zou zijn, maar toen ik de boeken las, ging er een wereld voor me open… Ik ben dit weekend dan ook met volle goesting in mijn kleerkast gedoken. Resultaat: 8 grote zakken vol kledij, accessoires en schoenen die klaarstaan voor de kringloopwinkel.

  En dat geeft echt zo veel voldoening en rust in mijn hoofd!

  1. Fijn hè, een beetje (of véél) minder? . Nu wordt mijn grote uitdaging het zo te houden!

 4. Yeeey Hurm wat goed! En ik zie dat de hobbitbeker het gelukkig overleefd heeft! En hoe staat het met De Doos?

  1. Zeker, deze veelgebruikte lievelingen hebben de selectie glansrijk doorstaan. De Doos heeft daarentegen jaaaren geleden al het veld moeten ruimen..

 5. Wauw, hard gewerkt! Jouw eigen 4e regel vind ik wel slim gevonden! Boeken wegdoen is hier ook een beetje een probleem. Sommige boeken hebben we zelfs 2x, maar geen van ons 2 wil z’n exemplaar opofferen. Beetje te gek voor woorden, ik weet het. ☺️

  1. Ha, dat is échte boekenliefde. Dat je niet alleen van het verhaal houdt, maar ook van je uitgave. Lekker mee doorgaan!

 6. Heel goed idee, Hurm! Ik ga binnenkort eens naar de kringloop op zoek naar jouw huisraad! Ik heb namelijk alles weggegeven aan Joep.. Ik heb Jan heeft trouwens een verzoeknummer voor een mogelijke blog, daarmee kwam hij vanmiddag toen we langs heel veel bontwinkels liepen in Athene (???waarom, vraag je je af met dit weer): de (im)morele aspecten van (tweedehands (eigenlijk derdehands, want zoals papa altijd zegt ‘bont is altijd tweedehands’)) bont dragen en schapenvachten gebruiken als huisdecoratie, al dan niet als vegetariër. Oftewel: Hoe bont mag je het maken?

  1. Haha, hierbij nodig ik je uit voor het schrijven van een gastblog uit vegastandpunt. Tenminste, als je belooft er minstens 3 quotes van je vader in te verwerken!

 7. Leuk project! Dat opgeruimde gevoel en de spullen waarderen die je hebt is gewoon erg waardevol. Ik ga daarom binnenkort starten met The Minimalist Game, waarbij ook heeeeel veel spullen de deur uit gaan. Ik ben benieuwd, want een echte minimalist zal ik denk ik ook nooit worden, maar enigzins beperken is toch wel fijn 🙂

  1. The Minimalist Game kende ik nog niet, dus die heb ik even opgezocht. Wauw, dat is wel een uitdaging! Ben bang dat ik dan niks meer zou overhouden – ik heb nog geen kelder vol zooi, alleen een kamer. 30 Paperclips tellen niet zeker? Wel heel stoer, ik ben heel benieuwd hoe ver je komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.