Mijn fluid capsule wardrobe-methode

De artikelen over het samenstellen van een capsule wardrobe behoren tot de meest gelezen posts op KouweKleren. Er is duidelijk veel interesse voor het samenstellen van een kleine, goed afgestemde seizoensgarderobe. Ik snap dat wel, het geeft veel houvast in onze vaak uitpuilende kledingkasten. Zelf heb ik ook een half jaar geëxperimenteerd met de capsule, maar ik ben er ook alweer meer dan een half jaar vanaf gestapt. Maar niet helemaal! Ik houd de principes die bij me passen namelijk in ere in een wat lossere vorm: de fluid capsule wardrobe. 

Dit houdt een fluid capsule wardrobe in (voor mij)

De term ‘fluid capsule’ heb ik van een betrokken lezer. Het belangrijkste verschil is dat ik me wel baseer op de capsuleprincipes van een kleine maar goed te combineren kledingkast, maar dat ik mijn eigen regels bepaal. Ik hoef me niet drie maanden lang vast te leggen op 33 kledingstukken als ik liever 6 keer per jaar wissel of meer kleding in mijn kast houd.

Dat past veel beter bij me, omdat ik de capsule wardrobe niet als doel op zich zie, maar meer als een middel om op een bewuste en duurzame manier met mijn kleding om te gaan. De nadelen van de capsule wardrobe – die ik al voor het hele experiment benoemde – zijn voor mij nooit helemaal teniet gedaan en daardoor wil ik me natuurlijk niet laten beperken. De capsulemethode is een uitgangspunt om me scherp te houden, maar moet geen dwangbuis zijn. Daarom geef ik een eigen draai aan de uitgangspunten en regels.

Ik bouw mijn kast op rond de seizoenen

Ik spit met regelmaat mijn kast uit. Niet per se om dingen weg te doen, maar om kleding die niet bij het seizoen past op te ruimen. Ik stop de stukken in een doos in de berging tot ik ze weer kan of wil aantrekken. Het grootste deel van mijn kleding draag ik het hele jaar door, maar zaken als jassen, truien en korte broeken hoeven er niet het hele jaar in. Dat geeft ruimte en ook rust.

Ik houd me overigens niet aan de officiële drie maanden per seizoen. Ik kijk gewoon naar het weer, wat inhoudt dat ik in september, maar ook afgelopen weekend weer een kleine opschoonronde heb gedaan. Mijn huidige seizoenskast bestaat op dit moment uit 59 kledingstukken (inclusief 5 onderhemdjes) en 7 paar schoenen. Niet extreem minimalistisch, maar ik kan me voor elke gelegenheid kleden en voel me elke dag rijk met al die keuze.

Ik houd de totale hoeveelheid kleding binnen de perken

Belangrijker dan het aantal kledingstukken dat ik op een specifiek moment in mijn kast heb, vind ik de totale hoeveelheid kleding die ik bezit. Ook die aantallen zijn niet in steen gebeiteld, maar ik houd al een flinke tijd een lijst bij van alle kleding die ik bezit en zorg er in elk geval voor dat het totale aantal niet toeneemt. Het liefst zou ik nog een beetje inkrimpen, maar ik ga geen kleding wegdoen om het wegdoen terwijl ik het nog wel met plezier draag. Wel heb ik tips voor manieren om de omvang van je garderobe binnen de perken te houden.

Ik koop alleen kleding die bij mijn bestaande garderobe past

Ik heb niet een specifieke stijl in mijn kast hangen, maar ik heb me wel grondig verdiept in mijn eigen stijl. Daar hebben jullie nog altijd een paar posts over te goed trouwens! Ik let er bij elke aankoop op dat het enigszins in dat stijlplaatje past. Dat doe ik vooral door voor aankoop alvast outfits te verzinnen met wat ik al in mijn kast heb hangen. Zijn er genoeg opties? Dan past het stuk bij me en zal ik het eerder kopen.

Ik ben kritisch op wat ik heb

Niet alleen de kleding die binnenkomt, bekijk ik kritisch. Ook de kleding die ik al heb wordt regelmatig bekeken. Draag ik het nog? En waarom wel of juist niet?  Ik tel al meer dan een jaar hoe vaak ik kledingstukken aantrek en dat is een goede graadmeter. Als ik besluit een stuk weg te doen, laat ik even op me inwerken waarom het me niet (meer) naar de zin is. Daar leer ik van en het helpt me toekomstige miskopen te voorkomen.

Experimenteren doe ik altijd met tweedehands kleding. Op een kledingruil tikte ik afgelopen zomer een aantal stukken buiten mijn comfortzone op en ik houd scherp in de gaten of ik die stukken in praktijk met plezier draag. Anders is het ‘tabee ermee!’

Doelen voor mijn fluid capsule wardrobe

Uiteindelijk hoop ik toe te kunnen met een nog kleinere garderobe. Dat is geen doel op zich, maar zal eerder een gevolg zijn van mijn kritischer wordende blik en van mijn hopelijk steeds kleiner wordende drang om nieuwe dingen aan te schaffen. Graag gedragen stukken zullen verslijten en in aankopen word ik alleen maar selectiever.

Dat is een langetermijnproces waar ik vanzelf wel in zal groeien. Het zal misschien in golfbewegingen gaan. Misschien zal mijn garderobe op sommige vlakken zelfs groeien, omdat in mijn leven meer behoefte komt aan formele kleding, bijvoorbeeld. Niet erg, zolang ik me maar blijf bezinnen op mijn keuzes.

Ik vind het leuk om te horen of jullie ook iets met de principes van de capsule wardrobe doen. Volg je ze streng, heb je er niks mee of geef je er net als ik je eigen draai aan in de vorm van een fluid capsule wardrobe?