Mijn fluid capsule wardrobe-methode

De artikelen over het samenstellen van een capsule wardrobe behoren tot de meest gelezen posts op KouweKleren. Er is duidelijk veel interesse voor het samenstellen van een kleine, goed afgestemde seizoensgarderobe. Ik snap dat wel, het geeft veel houvast in onze vaak uitpuilende kledingkasten. Zelf heb ik ook een half jaar geëxperimenteerd met de capsule, maar ik ben er ook alweer meer dan een half jaar vanaf gestapt. Niet helemaal trouwens. Ik houd de principes die bij me passen namelijk in ere in een wat lossere vorm: de fluid capsule wardrobe. 

Dit houdt een fluid capsule wardrobe in (voor mij)

De term ‘fluid capsule’ heb ik van een betrokken lezer. Het belangrijkste verschil is dat ik me wel baseer op de capsuleprincipes van een kleine maar goed te combineren kledingkast, maar dat ik mijn eigen regels bepaal. Ik hoef me niet drie maanden lang vast te leggen op 33 kledingstukken als ik liever 6 keer per jaar wissel of meer kleding in mijn kast houdt.

Dat past veel beter bij me, omdat ik de capsule wardrobe niet als doel op zich zie, maar meer als een middel om op een bewuste en duurzame manier met mijn kleding om te gaan. De nadelen van de capsule wardrobe – die ik al voor het hele experiment benoemde – zijn voor mij nooit helemaal teniet gedaan en daardoor wil ik me natuurlijk niet laten beperken. De capsulemethode is een uitgangspunt om me scherp te houden, maar moet geen dwangbuis zijn. Daarom geef ik een eigen draai aan de uitgangspunten en regels.

Ik bouw mijn kast op rond de seizoenen

Ik spit met regelmaat mijn kast uit. Niet per se om dingen weg te doen, maar om kleding die niet bij het seizoen past op te ruimen. Ik stop de stukken in een doos in de berging tot ik ze weer kan of wil aantrekken. Het grootste deel van mijn kleding draag ik het hele jaar door, maar zaken als jassen, truien en zomerse jurkjes hoeven er niet het hele jaar in. Dat geeft ruimte en ook rust.
Ik houd me overigens niet aan de officiële drie maanden per seizoen. Ik kijk gewoon naar het weer, wat inhoudt dat ik in september, maar ook afgelopen weekend weer een kleine opschoonronde heb gedaan. Mijn huidige seizoenskast bestaat op dit moment uit 59 kledingstukken (inclusief 5 onderhemdjes) en 7 paar schoenen. Niet extreem minimalistisch, maar ik kan me voor elke gelegenheid kleden en voel me elke dag rijk met al die keuze.

Ik houd de totale hoeveelheid kleding binnen de perken

Belangrijker dan het aantal kledingstukken dat ik op een specifiek moment in mijn kast heb, vind ik de totale hoeveelheid kleding die ik heb. Ook die aantallen zijn niet gebeiteld in steen, maar ik houd al een flinke tijd een lijst bij van alle kleding die ik bezit en zorg er in elk geval voor dat het totale aantal niet toeneemt. Het liefst zou ik nog een beetje inkrimpen, maar ik ga geen kleding wegdoen om het wegdoen terwijl ik het nog wel met plezier draag. Als je op zoek bent naar manieren om de omvang van je garderobe binnen de perken te houden, kun je het artikel daarover lezen.

Ik koop alleen kleding die bij mijn bestaande garderobe past

Ik heb niet een specifieke stijl in mijn kast hangen, maar ik heb me wel grondig verdiept in mijn eigen stijl. Daar hebben jullie nog altijd een paar posts over te goed trouwens! Ik let er bij elke aankoop op dat het enigszins in dat stijlplaatje past. Dat doe ik vooral door voor aankoop alvast outfits te verzinnen met wat ik al in mijn kast heb hangen. Zijn er genoeg opties? Dan past het stuk bij me en zal ik het eerder kopen.

Ik ben kritisch op wat ik heb

Niet alleen de kleding die binnenkomt, bekijk ik kritisch. Ook de kleding die ik al heb wordt regelmatig bekeken. Draag ik het nog? En waarom wel of juist niet?  Ik tel al meer dan een jaar hoe vaak ik kledingstukken aantrek en dat is een goede graadmeter. Als ik besluit een stuk weg te doen, laat ik even op me inwerken waarom het me niet (meer) naar de zin is. Daar leer ik van en het helpt me toekomstige miskopen te voorkomen.

Experimenteren doe ik altijd met tweedehands kleding. Op een kledingruil tikte ik afgelopen zomer een aantal stukken buiten mijn comfortzone op en ik houd scherp in de gaten of ik die stukken in praktijk met plezier draag. Anders is het ‘tabee ermee!’

Doelen voor mijn fluid capsule wardrobe

Uiteindelijk hoop ik toe te kunnen met een nog kleinere garderobe.  Dat is geen doel op zich, maar zal eerder een gevolg zijn van mijn kritischer wordende blik en van mijn hopelijk steeds kleiner wordende drang om nieuwe dingen aan te schaffen. Graag gedragen stukken zullen verslijten en in aankopen word ik alleen maar selectiever.

Dat is een langetermijnproces waar ik vanzelf wel in zal groeien. Het zal misschien in golfbewegingen gaan. Misschien zal mijn garderobe op sommige vlakken zelfs groeien, omdat in mijn leven meer behoefte komt aan formele kleding, bijvoorbeeld. Niet erg, zolang ik me maar blijf bezinnen op mijn keuzes.

Ik vind het leuk om te horen of jullie ook iets met de principes van de capsule wardrobe doen. Volg je ze streng, heb je er niks mee of geef je er net als ik je eigen draai aan in de vorm van een fluid capsule wardrobe?

 

 1. Goeie tips! Ik ben ook niet zo van de strenge capsule wardrobe, maar meer een fluid capsule, wat een mooie term! De perfectionist in mij komt anders boven en dat brengt zoveel ontevredenheid, haha!

  Wat voor mij heel erg helpt is het hebben van een kleine kledingkast en weinig opbergruimte daarbuiten. Dat is gewoon uit ruimte gebrek, maar je moet wel echt kiezen wat je er in hangt. Dus dat zou ook nog een tip kunnen zijn: hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer sh*t je bewaart. Dus minimaliseer niet alleen in kleding, maar ook in opbergruimte! Dan moet je wel 🙂

  1. Heel slim! Onbewust gebruik ik dat ook wel als maatstaf. Ik berg wat niet in het seizoen past op in de berging, maar in mijn kast moet het makkelijk en netjes passen allemaal.

 2. Mooi hoe iedereen er zo z’n weg in vindt. Ik vind het nog steeds heel fijn werken, maar het duurt echt wel even voor je een werkend systeem hebt, dat is waar.

  Grappig trouwens, de artikelen over de capsule wardrobe worden op mijn blog ook heel veel gelezen!

  1. Het is ook een erg fijne houvast, maar voor mij persoonlijk geen wondermiddel. Daarom is het juist zo fijn om er een eigen draai aan te kunnen geven, als je dat nodig vindt.

 3. Wat leuk dat je er zo lekker creatief mee om gaat en van het capsule wardrobe principe iets hebt gemaakt wat werkt voor jou. Zo ga ikzelf er ook mee om, ook meer op een relaxte manier. Zo had ik mijn zomer capsule een maandje langer in mijn kast hangen door het mooie weer van september. En wissel ik tussendoor nog wel eens items om met wat ik weggelegd heb, buiten mijn kast. Als ik het toch niet blijk te dragen of gewoon meer behoefte krijg aan een stuk wat daarin zit. Aan een specifiek aantal doe ik ook niet. Ik zoek gewoon een aantal stukken waar ik me goed bij voel. Ook houd ik een deel vrij voor mijn gelegenheidskleding.. Dit heb ik in een “aparte capsule” in mijn kast hangen. Lang verhaal kort, haha, ook ik gebruik de term fluid capsule wardrobe.

  1. Eem aparte ‘gelegenheidscapsule’ is ook heel slim, ik kom dat wel vaker tegen. Ik heb zelf een galajurk in de berging liggen en verder niet heel veel in die categorie. Leuk om te lezen dat jij er ook flexibel mee omgaat. Zo werkt voor iedereen weer iets anders!

 4. Wat een leuk artikel! Ik ben altijd nieuwsgierig hoe anderen hun capsule/kleding kast managen. De strikte capsule is inderdaad wel een beetje gekunsteld. Zelf hou ik wel vast aan elke 3 maanden wisselen. Ondertussen doe ik het al ruim 2 jaar en weet ik vrij goed in te schatten wat ik nodig heb elk seizoen. (Ik hou alle capsules bij in excel met een wear-count en notities per capsule. Beetje obsessed met statistieken haha) Ik heb altijd 35-40 items in mijn kast inclusief jassen en schoenen en ik heb gemerkt dat dat voor mij ruim voldoende is. Niks toe kunnen voegen vond ik heel irritant aan het originele systeem, dus ik begin altijd met ongeveer 35 items en mag dan nog toevoegen tot 40 als ik iets mis uit mijn kast, of iets prachtigs tegen kom wat ik niet wil laten liggen :).

  1. Handig om met een kleiner aantal te beginnen. Ik zou met 40 stuks ook wel toekomen heb ik gemerkt, maar ik vind het nu zo zinde om dingen die ik graag zou dragen in de kast te leggen. Dank voor je inspiratie!

 5. Ja hoor, ik ben van team fluid capsule wardrobe. Net als jij! (Of eigenlijk naar aanleiding van jou/je posts. Ja, die heb ik goed gelezen 😉 ).

   1. Hier pin ik me ook niet vast op een bepaald aantal kledingstukken. (Probeer wel tussen de 30 en de 50 te blijven maar dat is dan een richtlijn en geen regel.) Gedurende een seizoen voeg ik nog wel eens wat toe. En, o ja, ik doe ook flexibel met het begin van een ‘seizoensgarderobe’. Sinds een paar weken al hangt m’n wintercapsule in m’n kledingkast. Dat zou ‘officieel’ pas per 21/12 moeten zijn. Brrrr, veel te koud al nu.

    1. Nee inderdaad, het gaat ook altijd tegen mijn gevoel in dat het dan pas winter is!

  1. Goed om te horen! Het geeft net wat meer mogelijkheden he?

 6. Het bleef bij mij bij het maken van een lijstje van mijn kleren en vervolgens constateren, dat ik veel teveel van alles had. Ik doe niet gemakkelijk dingen weg, maar door dat lijstje, kan ik mij (meestal) inhouden om kledingstukken te kopen, waar ik al veel van heb.

  1. Ik denk dat dat supereffectief is. Ik vind het ook zonde om kleding te doen die nog goed is. Dan kun je beter aan de poort waken dat er niet teveel bijkomt. Door te tellen en een lijst te maken, heb je veel meer overzicht. Alleen als kleding echt niet meer draagbaar is of niet meer past zou ik wel aanraden het weg te doen, dan vervuilt het alleen je kledingkast en daarmee ook je tevredenheidsgevoel. Anders lekker dragen!

 7. Leuke post! Ik ben nog niet zo lang into duurzame mode/ slow fashion etc. Ik zit nog wat in het eerste ‘definieer je stijl & en doe dingen die daar niet in passen weg’ periode, die nu eindelijk wat op het einde loopt. Maar voor mijn toekomstige garderobe heb ik wel deze ‘regels’:

  – Binnen ene ‘herfstig’ (zacht, warm) kleurenpalet. Omdat de kleuren allemaal dezelfde eigenschappen hebben passen ze relatief goed bij elkaar, en ik ben ook een vrij herfstig type met groengrijze ogen, een ivoren huid en koperig goudbruin haar, dus deze kleuren staan me erg goed.
  – Als ik iets nieuw koop: kan ik er minstens 7 outfits mee maken? Eerst deed ik 3 outfits, maar sommige outfits overschat ik een beetje waardoor ik eigenlijk maar 1 of 2 outfits heb.
  – Uiteraard: ga ik het dragen 😉 er zijn véél mooie kleren die ik ook kan combineren, maar als een bijna- hogeschoolstudente die veel over en weer zal moeten gaan van waar ik woon naar Gent (ik ben vlaams) passen naaldhakken en een sequinjurk met een blazer gewoon niet echt binnen mijn levensstijl.
  – Ik kijk extra goed uit naar favorieten. In mijn geval coltruitjes, die draag ik erg graag. In allerlei kleuren. Spijtig genoeg beperkt mijn collectie tot nu toe zich tot mosgroen, roosachtig beige en kameelbruin. Maar ik wil dit minstens uitbreiden naar warm rood en appelblauwzeegroen in de nabije toekomst. Ze zijn gewoon érg makkelijk combineerbaar. En mijn nek heeft het snel koud 😉

  1. Prachtige uitgangspunten! Superslim om een beetje ‘outfitmarge’ in te bouwen. Zo houd je zeker genoeg draagbare outfits over die je daadwerkelijk graag aantrekt.

 8. De principes van de capsule wardrobe………
  Nadat ik mijn kast had uitgezocht met te klein en verwassen of nooit aan kleding , had ik 2 shoppers vol. Die zijn inmiddels het huis uit. Ik heb al twee maanden niks nieuws meer gekocht. Soms zit ik voor mijn kast om nieuwe setjes te maken van wat ik al heb of om gewoon te genieten van de inhoud
  Eerlijk gezegd voel ik me rijk !!!

  1. Wat mooi om te lezen! Waarderen wat je hebt is zo’n mooi en belangrijk uitgangspunt als je streeft naar een duurzame kast. Steeds maar meer willen geeft een onrustig gevoel. Knap dat jij dat gevoel los hebt weten te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.