Loop.a life maakt mode duurzaam tot op de vezel (+ winactie)

Innovatie is ont-zet-tend belangrijk als we de mode-industrie willen verduurzamen. Het besef dat we het op deze aarde met een beperkte hoeveelheid grondstoffen moeten doen, dringt langzaam maar zeker door. Nu zowel de bevolking als de welvaart wereldwijd in rap tempo toeneemt, wordt de zoektocht naar hernieuwbare bronnen alleen maar relevanter. Als we willen dat wij en ook toekomstige generaties nog plezier van onze aarde kunnen beleven, zullen we er absoluut op een andere manier mee moeten omspringen.

Waar de huidige kledingindustrie onze grondstoffen in hoog tempo opslokt en de modewereld verspilling aanmoedigt, moeten we je op zoek naar technieken om deze grondstoffen blijvend te kunnen hergebruiken. Het Nederlandse Loop. a life is een koploper op dat gebied. Dit kledingmerk maakt nieuwe kleding van oud textiel en zorgt daarbij dat niets verspild wordt. Met fraaie en vooral 100% gerecyclede truien, vesten en sjaals als resultaat.

Truly circular

Hoe gaat dat in zijn werk? Loop. a life zamelt kleding in en koopt het ook uit kledingcontainers op. Die stukken halen ze tot op de vezel uit elkaar. Dit gebeurt met een machine en zonder gebruik van chemicaliën. De vezels worden gesorteerd op materiaal en op kleur. Aan verven doet Loop. a life namelijk niet. Het mixt de verschillende vezels net zo lang tot de gewenste kleur een feit is. Niet mengen met verf, maar met vezels dus. Een unieke techniek die zorgt dat hergebruik de aarde niet verder vervuilt.

Loop. a life spint de gesorteerde vezels opnieuw, zodat er nieuwe kleding van gebreid kan worden. Dit gebeurt op ‘fully fashioned’ machines, die geen rechte lappen produceren, maar de verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een trui direct in de juiste vorm breien. Zo hoeven er geen stukken stof weggeknipt te worden en blijft zo min  mogelijk restmateriaal over.

Trui heren – 129 euro // Vest dames – 129 euro

Lokaal en blijvend

Het zijn Nederlandse designers die de truien ontwerpen en het productieproces vindt volledig in Europa plaats. Van de ingezamelde kleding moeten eerst alle accessoires – knopen, ritsen en labels – verwijderd worden. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een beperking bijvoorbeeld of gedetineerden die bezig zijn met hun re-integratie.

De truien, sjaals, mutsen en woonaccessoires die Loop. al life maakt, zijn niet trendgevoelig, maar juist bedoeld om eindeloos mee te gaan. Mocht je onverhoopt toch van je kledingstuk af willen – bijvoorbeeld omdat het niet meer past –  dan is Loop. a life bezig met een plan om kleding weer in te zamelen, waarmee mensen korting krijgen op een nieuw stuk uit de collectie. Zo wil het merk de productiecirkel volledig sluiten.

Recycle advies

Ik vind het bewonderenswaardig hoe goed Loop. a life alle stappen van het productieproces doordenkt. Al met al is de productie van zo’n mooie trui of sjaal een behoorlijke klus en bovendien zeer arbeidsintensief. Toch gelooft Loop. a life dat deze manier van recycling uiteindelijk de manier is om echt duurzaam met grondstoffen om te gaan. Hergebruik waar geen extra chemicaliën en nauwelijks meer water aan te pas komen, zodat de aarde niet verder belast wordt om een nieuw kledingstuk te maken.

Het merk wil niet alleen een voorloper, maar ook een voorbeeld zijn. Het is onderdeel van het bedrijf Bright loops, een organisatie die modebedrijven helpt met het beter verwerken van reststromen. Zo brengen ze volledige recyclende kledingindustrie nu al een stap dichterbij.

Winnen

Zelf heb ik een prachtige bordeaux sjaal van Loop. a life ontvangen die perfect past bij mijn ‘nieuwe’ tweedehands winterjas. Ik vind het ontzettend bijzonder als ik bedenk hoeveel denkwerk en arbeidsuren er in deze sjaal zitten om hem zo duurzaam mogelijk te produceren. Het is echt een symbool voor de enorme complexiteit van de kledingindustrie. Iets waar we in ons dagelijks leven maar weinig mee geconfronteerd worden en nauwelijks bij stil staan, terwijl we ons toch elke dag weer aankleden.

Ik zal hem dan ook met trots en plezier dragen en ik vind het bijzonder leuk dat ik ook één van jullie blij mag maken met zo’n speciale sjaal in de kleur bordeaux – die ik ook heb. Wil je kans maken? Deel dan helemaal in de geest van Loop. a life jouw beste hergebruik-tip in de reacties. De winactie loopt tot en met vrijdag 23 november. De winnaar krijgt een mailtje, dus zorg dat je een correct mailadres invult! Gefeliciteerd Melanie! Jij bent de winnaar van de sjaal. Je ontvangt zo snel mogelijk een berichtje.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Loop. a life. Meer weten? Kijk even naar mijn disclaimer

De afbeeldingen zijn eigendom van Loop. a life, die waar ik op sta zijn van mij.