Fijne tweedehands cadeaus die ik ooit kreeg

Deze week deelde ik op facebook mijn post met ideeën voor niet nieuw gekochte cadeautjes nog maar eens een keer, ter gelegenheid van aankomende Vaderdag. Een voor de hand liggende optie als je niets nieuws wilt kopen, is het geven van een tweedehands cadeau. Omdat ik weet dat dat voor veel mensen nog een beetje gek voelt, wil ik graag een paar van de tweedehands cadeaus delen die ik zelf ooit kreeg. Sommige pas geleden, andere als kind al, van speelgoed tot superpraktisch. Ik ben er stuk voor stuk superblij mee, minstens even blij als dat ik met een nieuwe variant was geweest.

Vorkjes
Het laatste wat je hebt gekregen is altijd het tofst, toch? Dat geldt ook voor deze zilveren taartvorkjes, ik vind ze geweldig. Ze komen uit de familie en verzuilde tijden zijn er nog aan af te lezen, want ze zijn versierd met de apostelen (al zijn het er geen 12 meer). Ik kreeg ze voor mijn verjaardag omdat taartvorkjes nog ontbraken in onze huisraad. Kon meteen mijn bijbelkennis weer even testen, want alle figuren zijn te herkennen aan hun eigen symbolen. Gelukkig zit er een door mijn oudtante geschreven spiekbriefje bij.

Schotels
Nog iets wat miste in onze uitzet: taartbordjes! (Je zou bijna gaan denken dat ik niet van taart houd: wrong!) Deze komen van de moeder van mijn vriend ik heb ze meteen gepromoveerd tot lievelings, ze zijn zo leuk met die spatjes erop.  We kregen er ook nog een mooie grote schaal bij. Kom maar door met die baksels!

Poef
Deze werd op een marktje gekocht door een vriendin toen ze in Antwerpen woonde en toen zij ‘m niet meer wilde, kreeg ik hem, een veelstehands dus. Haar ouders waren zelfs zo lief om hem voor mij naar Nederland mee te brengen en aan de deur af te leveren. Hij past nog steeds heel leuk in ons huis, dus voorlopig mag ‘ie niet weg.

Snelkookpan
Iets waar ik al een tijd op aasde: een snelkookpan! Ideaal om peulvruchten in te koken, dat scheelt weer een massa blikafval. Ik zat al een tijdje op Marktplaats te kijken toen bleek dat mijn ouders hun oude pan – van voor ze op inductie overgingen – gewoon nog had staan. Die kregen wij dus cadeau, fijn fijn fijn.

Gedichten
Boeken zijn perfect om tweedehands cadeau te geven, omdat het feit dat ze als eens gelezen zijn niets afdoet aan waar het allemaal om draait: de inhoud. Als je met een mooi exemplaar wilt aankomen (snap ik wel, het is tenslotte een cadeau), raad ik je aan om eens via Boekwinkeltjes.nl te zoeken. Daar vind je heel veel boeken die zo goed als nieuw zijn voor een extra leuke prijs. Deze bundels van een van mijn favoriete dichters, Ingmar Heytze, kreeg ik ooit voor mijn  verjaardag en zijn ook daar gekocht. Het is dat mijn moeder het vertelde, anders had ik het er absoluut niet aan afgezien.

Fornuisje
Het fornuisje dat je op de foto ziet is eigenlijk het allercoolste tweedehands cadeau dat ik ooit kreeg. Het werd gemaakt door mijn overgrootvader voor zijn oudste dochter. In dat gezin heeft er een hele rits kinderen mee gespeeld –  waar onder mijn oma – en daarna kwam het via de generatie van mijn vader en tantes bij mij terecht. Het staat nu bij mijn ouders maar ik wil het eigenlijk wel hier heen halen.

Step
Nog zo’n jeugdtopper, want wat voelde ik me stoer op deze step, ik weet nog precies dat ik ‘m kreeg. In mijn herinnering is het een enorm ding trouwens, maar als ik bedenk dat ik hier nog geen 4 was, zou dat nu waarschijnlijk tegenvallen. Maar ik ging wel als een speer!

Moraal van het verhaal
Alles wat je normaal gesproken aan iemand cadeau zou doen, kun ook tweedehands geven. Goed, lingerie en eten zou ik niet aanraden, maar verder is er geen enkele reden om niet een keer naar een tweedehands cadeau uit te kijken. Echt heel erg nodig hebben we cadeaus vaak niet. Daarom draait het meer om de aandacht die eraan besteed is: doordachte, liefdevolle of juist praktische cadeautjes, het kan allemaal ook tweedehands. Voor de ontvanger hoeft het niks uit te maken dat het cadeau al eens van iemand geweest is, als het maar met liefde is uitgezocht. Dan is een tweedehandsje net zo leuk om te krijgen als een nieuwe gave. Leuker misschien nog wel, omdat er vaak een heel verhaal aan vast zit.

 1. Wat een leuke voorbeelden van hoe leuk tweedehands cadeaus kunnen zijn! Vooral dat keukentje, echt heel tof dat daar zo’n geschiedenis aan zit.

  1. Dankjewel! Ik heb geprobeerd wat dingen met verschillende achtergrond te kiezen. Familiegeschiedenis, de kringloop, Marktplaats, het kan allemaal leuk zijn.

 2. Erg mooi artikel! Wij hebben best wel wat tweedehandsjes in huis. Niet alleen de broodnodige dingen – servies, bestek, pannen, … – die we van m’n ouders gekregen hebben, maar ook een hele resem tweedehandsmeubels. Daarnaast natuurlijk ook boeken, vinyl, cd’s, noem maar op. Werkt net zo goed als nieuwe spullen! 😉

  1. Er zijn zoveel dingen waarvan het inderdaad helemaal geen fluit uitmaakt hoe vaak het al gebruikt is. Extra veel reden om eerst tweedehands te zoeken als je zoiets nodig hebt of wilt geven. Leuk dat jij ook zoveel tweedehands in huis hebt!

 3. Helemaal waar! Ik ben zelf heel erg fan van tweedehands, denk dat 80% van de spullen die ik heb in mijn huisje of in bruikleen zijn of tweedehands haha. Maar met een cadeau is het inderdaad anders, dan voelt het ineens ‘te min’ ofzo. Dus thanks voor dit inspirerende artikel, want je hebt natuurlijk helemaal gelijk! Zelf ben ik overigens ook fan van een brownie of taart bakken voor iemand en van een uitje of lunch cadeau geven bijvoorbeeld. Meteen quality time gepland hihi:)

  1. Zelf maken en uitjes staan zeker ook op mijn geef-lijstje, altijd fijn. Ik snap het wel hoor, dat mensen zich een beetje bezwaard voelen. Ik denk dat mensen zich snel gierig voelen en dat is natuurlijk niet leuk. Daarom precies deze post, want het is nergens voor nodig, wat mij betreft.

 4. Wow, nog meer mooie verhalen! Ik heb jouw kringlooptips nu toch al steeds in mijn achterhoofd, dus daar voeg ik dit gewoon aan toe als ik weer eens aarzel of ik wel een tweedehands cadeautje kan geven 😉

  1. Kan absoluut! Zo lang je dezelfde eisen stelt als bij een nieuw cadeautje – of het bij diegene past bijvoorbeeld – kan er eigenlijk niks mis gaan toch?

   1. I know, I know! Als het écht heel goed past, doe ik het soms al, maar verder ga ik vooral voor doe-cadeautjes. In beide gevallen hoef ik tenminste geen nieuwe spullen meer cadeau te doen 🙂

 5. Groot gelijk! Wat een mooi pleidooi. Ik ben eerder van de zelfmaak, maar als dat niet lukt zou ik eens een tweedehandsje moeten overwegen. 🙂

 6. Ik kijk dikwijls in kringwinkels of op rommelmarkten naar leuke kadootjes…vooral voor mensen die een verzameling hebben van bv uiltjes of andere dingen….mooie bloempotjes waar ik dan een zelf gekweekt bloemetje in zet of mooie schalen waar ik een bloemstukje in maak….
  mooie mandjes of schalen waar ik dan fruit of groenten (zelf gekweekt) in doe enz….
  Dank je wel voor de fijne tips ook!

  1. Ook een erg leuk idee om aan iets tweedehands je eigen draai te geven, dat maakt het helemaal af. Ga ik onthouden!

 7. Dat is zeker waar, tweedehands cadeaus zijn vaak minstens zo leuk en vaak juist unieker en specialer dan een nieuw gekocht cadeau dat je misschien ook nog eens van iemand anders ook al hebt gehad. Mooie cadeaus allemaal! Vooral die poef vind ik gaaf.

  1. Het ‘dubbelop’-risico uitbannen, dat is nog een extra voordeel waar ik niet aan had gedacht! Misschien moet er eens een ‘100 redenen om tweedehands te kopen’-post komen, ik denk dat we een heel eind komen, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.