Fijne tweedehands cadeaus die ik ooit kreeg

Deze week deelde ik op Facebook mijn post met ideeën voor niet nieuw gekochte cadeautjes nog maar eens een keer, ter gelegenheid van aankomende Vaderdag. Een voor de hand liggende optie als je niets nieuws wilt kopen, is het geven van een tweedehands cadeau.

Omdat ik weet dat dat voor veel mensen nog een beetje gek voelt, wil ik graag een paar van de tweedehands cadeaus delen die ik zelf ooit kreeg. Sommige pas geleden, andere als kind al, van speelgoed tot superpraktisch. Ik ben er stuk voor stuk superblij mee, minstens even blij als dat ik met een nieuwe variant was geweest.

De leukste tweedehands cadeaus

Zilveren vorkjes

Het laatste wat je hebt gekregen is altijd het tofst, toch? Dat geldt ook voor deze zilveren taartvorkjes, ik vind ze geweldig. Ze komen uit de familie en verzuilde tijden zijn er nog aan af te lezen, want ze zijn versierd met de apostelen (al zijn het er geen 12 meer). Ik kreeg ze voor mijn verjaardag omdat taartvorkjes nog ontbraken in onze huisraad. Kon meteen mijn bijbelkennis weer even testen, want alle figuren zijn te herkennen aan hun eigen symbolen. Gelukkig zit er een door mijn oudtante geschreven spiekbriefje bij.

Vintage schotels

Nog iets wat miste in onze uitzet: taartbordjes! (Je zou bijna gaan denken dat ik niet van taart houd: wrong!) Deze komen van de moeder van mijn vriend ik heb ze meteen gepromoveerd tot lievelings, ze zijn zo leuk met die spatjes erop.  We kregen er ook nog een mooie grote schaal bij. Kom maar door met die baksels!

Tweedehands leren poef

Deze werd op een marktje gekocht door een vriendin toen ze in Antwerpen woonde en toen zij ‘m niet meer wilde, kreeg ik hem. Geen tweede-, maar een veelstehands dus. Haar ouders waren zelfs zo lief om hem voor mij naar Nederland mee te brengen en aan de deur af te leveren. Hij past nog steeds heel leuk in ons huis, dus voorlopig mag ‘ie niet weg.

De snelkookpan van mijn ouders 

Iets waar ik al een tijd op aasde: een snelkookpan! Ideaal om peulvruchten in te koken, dat scheelt weer een massa blikafval. Ik zat al een tijdje op Marktplaats te kijken toen bleek dat mijn ouders hun oude pan – van voor ze op inductie overgingen – gewoon nog had staan. Die kregen wij dus cadeau, fijn fijn fijn.

Tweedehands dichtbundels

Boeken zijn perfect om tweedehands cadeau te geven, omdat het feit dat ze als eens gelezen zijn niets afdoet aan waar het allemaal om draait: de inhoud. Als je met een mooi exemplaar wilt aankomen (snap ik wel, het is tenslotte een cadeau), raad ik je aan om eens via Boekwinkeltjes.nl te zoeken. Daar vind je heel veel boeken die zo goed als nieuw zijn voor een extra leuke prijs. Deze bundels van een van mijn favoriete dichters, Ingmar Heytze, kreeg ik ooit voor mijn  verjaardag en zijn ook daar gekocht. Het is dat mijn moeder het vertelde, anders had ik het er absoluut niet aan afgezien.

Familiestuk: het fornuisje van oma

Het fornuisje dat je op de foto ziet is eigenlijk het allercoolste tweedehands cadeau dat ik ooit kreeg. Het werd gemaakt door mijn overgrootvader voor zijn oudste dochter. In dat gezin heeft er een hele rits kinderen mee gespeeld –  waar onder mijn oma – en daarna kwam het via de generatie van mijn vader en tantes bij mij terecht. Het staat nu bij mijn ouders maar ik wil het eigenlijk wel hier heen halen.

Step

Nog zo’n jeugdtopper, want wat voelde ik me stoer op deze step, ik weet nog precies dat ik ‘m kreeg. In mijn herinnering is het een enorm ding trouwens, maar als ik bedenk dat ik hier nog geen 4 was, zou dat nu waarschijnlijk tegenvallen. Maar ik ging wel als een speer!

Tweedehands cadeaus zijn extra waardevol

Alles wat je normaal gesproken aan iemand cadeau zou doen, kun ook tweedehands geven. Goed, lingerie en eten zou ik niet aanraden, maar verder is er geen enkele reden om niet een keer naar een tweedehands cadeau uit te kijken. Echt heel erg nodig hebben we cadeaus vaak niet. Daarom draait het meer om de aandacht die eraan besteed is: doordachte, liefdevolle of juist praktische cadeautjes, het kan allemaal ook tweedehands.

Voor de ontvanger hoeft het niks uit te maken dat het cadeau al eens van iemand geweest is, als het maar met liefde is uitgezocht. Dan is een tweedehandsje net zo leuk om te krijgen als een nieuwe gave. Leuker misschien nog wel, omdat er vaak een heel verhaal aan vast zit.