Mijn ervaring met Lendahand: investeren via duurzame crowdfunding

Bij Lendahand kun je beleggen op een bewuste en duurzame manier. Toen ik op zoek ging naar manieren om te beleggen, wilde ik dat natuurlijk alleen doen in zaken die in mijn ogen de wereld en haar bewoners ten goede komt. Ik geloof immers dat je de wereld kunt veranderen via je portemonnee. En mijn manier van beleggen zou daar een uitzondering op moeten zijn. Op het platform van Lendahand vond ik een manier van beleggen die helemaal bij mij past. Investeren via dit crowdfundingsplatform kan je naast een goed gevoel ook een leuk rendement opleveren. Ik vertel je hoe Lendahand werkt, wat de risico’s zijn en welke strategie ik heb voor mijn eigen duurzame beleggingen, allemaal uit eigen ervaring dus.

Mijn persoonlijke ervaring met Lendahand

Kortingscode Lendahand
Screenshot Lendahand.com

Wat is Lendahand voor organisatie?

Lendahand is een crowdfundingsorganisatie die voornamelijk mesokredieten verstrekt aan bedrijven in opkomende economieën als Ghana, Cambodja of Georgië. Die kredieten zijn dus groter dan het bekendere microkrediet. Vaak gaat het om enkele duizenden euro’s tot een paar ton dat wordt opgehaald voor één project. Een paar ton vind ik klinken als ‘best wel veel’, maar bij zo’n project zijn vaak wel weer meerdere kleine ondernemers aangesloten.

Waarom ik investeer via Lendahand

Bij Lendahand krijg ik de kans om met hetzelfde geld meermaals een verschil te maken. Waar je bij andere vormen van goede doelen je geld éénmalig kunt besteden, kun je hier je geld – als je investering terugkomt tenminste – keer op keer investeren in projecten waar je iets goeds in ziet. Dat is ook de reden dat ik kies voor projecten die me inhoudelijk aanstaan. Investeringen in zonnepanelen bijvoorbeeld. Zelfs als mijn geld niet terugkomt, heb ik dan bijgedragen aan iets wat de wereld vooruit helpt. Dat gevoel zou ik niet hebben met aandelen KLM, om maar iets te noemen.

Bij Lendahand worden alleen projecten toegelaten die geen schade toebrengen aan mens of milieu. Vaker nog voegen ze echt iets positiefs toe en dat wordt heel concreet gemaakt. Zo kun je precies zien welke impact de investering in een bepaald project gaat hebben. Het aantal banen dat gecreëerd wordt of het aantal zonnepanelen waar jij aan meetaalt. Dat geeft een concrete indruk van waar je aan bijdraagt met jouw inleg.

Hoe werkt investeren bij Lendahand?

Je kiest een openstaand project via de website en bepaalt je inleg. Inleggen kan per project vanaf 50 euro en vervolgens met stappen van 50 euro (dus 100 150, 200 euro etc.). Je plaatst het project in je winkelmandje en kan zo afrekenen. Ingewikkelder dan online shoppen is het wat dat betreft niet. Betalen doe je gewoon met iDEAL. Dat vind ik heel prettig! Betalen met creditcard kan trouwens ook.

Lendahand is een crowdfundingsplatform. Dat wil zeggen dat lening aan een project pas van start gaat als het nagestreefde bedrag is opgehaald. Mocht dat niet gelukt zijn, dan krijg je je inleg uiteraard volledig terug. In praktijk is dit echter nog nooit voorgekomen.

Wat kost investeren via Lendahand?

Als investeerder bij Lendahand heb je geen extra kosten. Jij betaalt het platform niets, de kosten liggen bij de leningnemers, die een fee betalen waarmee het platform in de lucht gehouden wordt.

De risico’s van Lendahand

Er zijn twee vormen van projecten op Lendahand. Leningen die direct worden gegeven aan de ontvanger en projecten die lopen via een tussenpersoon. Dat is vaak een lokale bank.

De eerste vorm is het meest risicovol: gaat het project failliet, dan ben je je geld kwijt. Bij de tweede vorm heb je meer zekerheid: pas als de lokale partner failliet gaat, krijg jij je inleg niet terug. Met welke vorm van financiering je te maken hebt, staat per project heel duidelijk aangegeven.

Omdat ik een beginnend belegger ben en bovendien wel van wat meer zekerheid houd, kies ik ervoor om alleen te investeren via lokale partners. Lendahand is opgericht in 2013 en sindsdien is het nog niet gebeurd dat een investering via een lokale partner niet werd uitbetaald. Het is wel goed om je te realiseren dat deze periode een tijd van behoorlijke economische groei is geweest wereldwijd. Dat biedt geen garanties voor huidige investeringen. Zeker nu ziet de wereld er economisch gezien stukken onzekerder uit.

Crowdfunding is risicovol

Omdat crowdfunden een relatief risicovolle manier van beleggen is, wordt vaak aangeraden om er niet meer dan 10% van je spaargeld in te steken. Ik pak het zelf nog stukken voorzichtiger aan trouwens. Ik heb nu tweehonderd euro geïnvesteerd en ga pas weer inleggen als ik een deel van mijn inleg terug heb.

Wat is het rendement bij Lendahand?

De rendementen die ik Lendahand tegenkom lopen van 3 tot 7% op jaarbasis. Omdat je tussentijds deels wordt terugbetaald, is het rendement over de volledige leenperiode lager: dan krijg je immers alleen nog rente over het resterende bedrag dat nog uitstaat. Er zijn wel projecten waar je deze weer opnieuw kunt inleggen, dat staat er dan specifiek bij het project vermeld.

Op jouw persoonlijke financieel dashbord kun je precies zien wat de verwachte terugbetalingsmomenten en bedragen zijn. Natuurlijk zijn dit géén garanties, het gaat immers om een belegging.

Hoe werkt het met terugbetalen?

Terugbetalen van het door jouw uitgeleende geld gebeurt in stappen van 6 maanden. Als een project 24 maanden duurt, krijg je dus elk half jaar een kwart van je inleg plus de rente terug. Er zijn projecten waarbij het eerste terugbetalingsmoment pas na een jaar is. Ook dat staat duidelijk bij het project aangegeven.

Het terugbetaalde bedrag + rente wordt in jouw digtale wallet gestort. Vanuit daar kun je kiezen om het opnieuw te investeren of het laten uitbetalen. Dat laatste gebeurt binnen 24 uur, het kan natuurlijk iets langer duren voorjouw bank het verwerkt heeft. Ik heb het laten uitbetalen getest met het eerste geld dat in mijn wallet gestort werd en inderdaad: binnen 24 uur stond het keurig op mijn rekening.

Hoe overzichtelijk is Lendahand voor beginnende beleggers?

Ik vind Lendahand heel transparant en duidelijk, ook als je nog weinig ervaring hebt met beleggen of crowdfunding. Je doorloopt voor je eerste investering een instructie waar precies wordt uitgelegd wat alle informatie bij een project betekent. Zo kun je een weloverwogen keuze maken of een project bij je past en een risico-inschatting maken. In de FAQ kun je eigenlijk alle informatie terugvinden en op vragen kreeg ik snel en duidelijk antwoord per mail.

Mijn persoonlijke ervaring: deze keuzes maak ik voor mijn beleggingen op Lendahand

  • Ik kies voor projecten die me inhoudelijk aanstaan
  • Ik kies voor relatief kortlopende projecten met een looptijd van maximaal 24 maanden
  • Ik leg kleinere bedragen in per project. Die 50 euro als minimumbedrag vind ik veelal prima
  • Ik spreid mijn projecten over verschillende landen
  • Ik ontvang een mail zodra een nieuw project online staat. Dat is handig, want projecten raken best snel vol. (Maar laat je daardoor niet gek maken. Kies voor de projecten die jou een verstandige investering lijken!)
  • Als ik niet op zoek ben naar meer investeringsmogelijkheden, schakel ik die mails uit. Zo kom ik niet in verleiding om meer te investeren dan ik kan of wil missen

25 Euro korting op je eerste investering bij Lendahand

Ik heb een persoonlijke code voor je waarmee je 25 euro startgeld krijgt bij jouw eerste investering via Lendahand. Deze code kun je gebruiken vanaf een eigen inleg van 50 euro. Je kunt de code invullen bij het afrekenen van je eerste investering.

Met de code QE3F-GXX2-YY72 krijg je 25 euro korting op je eerste investering bij Lendahand

Dit is géén gesponsord artikel en ook niet geschreven in samenwerking met Lendahand. Ik spreek volledig uit eigen ervaring. Wel krijg ik, als jij gebruikmaakt van de code, ook weer 25 euro om te investeren. Dat zou ik erg waarderen, maar begin alleen met beleggen via Lendahand als het echt bij je past en je je het risico kunt veroorloven. Dan is het een mooie manier om keer op keer duurzame impact te maken met je geld.

Let op: beleggen is een risico, je kunt je inleg verliezen. Doe het daarom alleen met geld dat je eventueel zou kunnen missen. Ik ben geen financieel adviseur, maar schrijf vanuit mijn eigen ervaringen met Lendahand mijn review.

Mijn ervaring met duurzaam beleggen via Lendahand.