Ongemerkt sparen: de kaasschaafmethode

Ik kwam zo’n grappige manier van sparen tegen: de kaasschaafmethode. Het geeft mij veel rust om grip te hebben op mijn geldzaken, daarom vind ik het leuk en leerzaam om te lezen hoe anderen dat aanpakken. Ik heb zelf duidelijke spaarmethodes – juist omdat ik een flexibel inkomen heb geeft dat me veel houvast – maar vind het ook leuk om eens iets nieuws te proberen op spaargebied. De kaasschaafmethode dus! Wie weet is hier wel een nieuwe spaarrubriek geboren, want duurzaam & ‘slow’ leven gaan volgens mij heel goed samen met sparen.

Waarom zou je sparen?

Natuurlijk zijn er de klassieke redenen om te sparen: een buffer geeft niet alleen comfort, maar ook rust in je hoofd. Je hoeft je immers geen zorgen te maken of de – het geijkte voorbeeld – wasmachine of koelkast stukgaat als je geld apart hebt staan om dat ding te vervangen. Maar ik heb nog een reden – die erg bij mijn blog past – waarom sparen belangrijk is.

Ik denk zelf dat zuinig en duurzaam leven heel goed hand in hand kunnen gaan en elkaar zelfs kunnen versterken. Minder uitgeven is vaak ook minder klimaatimpact maken, heel kort gezegd. Sowieso ben ik ervan overtuigd dat ergens voor sparen een goede manier is om een duurzamere consument te worden. Maar ook sparen zonder doel kan duurzaam zijn, omdat het zorgt dat je geld niet ongemerkt opgaat aan nutteloze (en daarmee per definitie onduurzame) aankopen.

Getest: de kaasschaafmethode om kleine beetjes te sparen

Hoe werkt de kaasschaafmethode?

Ik testte de kaasschaafmethode 30 dagen lang, vanaf de dag dat ik hem ontdekte tot ja, vandaag. Vlak voor je gaat slapen (of in elk geval als je geen geld meer gaat uitgeven die dag) kijk je in de app van je bank. Rond het bedrag naar beneden af, op hele euro’s dus. De losse centen maak je over naar je spaarrekening, liefst in een apart potje. Zo spaar je dagelijks een klein bedrag extra.

Eigenlijk is dit de digitale versie van het kleingeld uit je portemonnee in een apart potje stoppen. Is de pot vol, dan heb je een leuk bedrag bij elkaar uit al die losse beetjes die op zichzelf haast waardeloos leken.

Voor wie is de kaasschaafmethode zinvol?

  • De beginnende spaarder die met een kleine stap wil starten met sparen
  • Mensen met een strak budget, die het moeilijk vinden iets over te houden
  • Mensen die niet zomaar geld van hun spaarrekening halen (dat doet deze methode teniet)
  • Mensen die hun meeste aankopen met pin doen
  • En niet te vergeten: mensen die gek zijn op ronde bedragen (moi)

Wat levert deze spaarmethode op?

Maximaal 361,35 euro per jaar (namelijk 99 cent per dag). Tel daar in dit schrikkeljaar 99 cent bij op.

Voor- en nadelen van sparen met de kaasschaafmethode

Dit gaat je dus geen massa’s geld opleveren. Je spaart immers maximaal 99 cent per dag en gemiddeld minder. Misschien zijn er zelfs dagen dat je helemaal niet spaart, omdat er niets van je betaalrekening is afgegaan (wat op zich dan wel weer goed nieuws is). Sneller sparen kan trouwens wel: als je met jezelf afspreekt dat je afrondt op 5 euro bijvoorbeeld. Wel naar beneden, uiteraard. Dan kan je spaarbedrag oplopen tot 1821,35 euro per jaar.

Met de kaasschaafmethode ben je elke dag even bezig met je geldzaken. Dat kan een voor- en een nadeel zijn van deze manier van sparen. Goed om overzicht van je financiën te krijgen, maar minder geschikt als je ongeduldig wordt van kleine spaarstapjes of het je juist onrust geeft om elke dag op je rekening te kijken. Al is het in dat laatste geval wellicht wijs om na te gaan waar die onrust vandaan komt. Misschien kun je wel wat meer grip op je geld gebruiken.

Hoeveel heb ik gespaard met de kaasschaafmethode?

Ik spaarde in 30 dagen 6,26 euro bij elkaar. Dat is dus 20,87 cent per dag.

Wat ga ik doen met dat geld?

Dit wonderbaarlijke bedrag heeft inmiddels al een bestemming: het geld is overgemaakt naar het potje ‘koophuis’ op mijn spaarrekening. Een van die lange termijn spaardoelen die me wel meer waard is dan de zoveelste toffe kringloopvondst.

Ga ik deze manier van sparen erin houden?

Hoewel ik het heel leuk idee vond om het te proberen, voegt het niet extreem veel toe aan mijn financiële routine. Ik geef mezelf al maandelijks een vast bedrag om vrijelijk te besteden, terwijl de rest direct van mijn inkomsten direct naar mijn spaarrekening gaat. Wat aan het eind van de maand over is van dit bedrag, maak ik ook over naar ‘de spaar’.

Komt het eind van mijn maandbudget in zicht, dan doe ik het even rustig aan met mijn geld. Op zich is dit dus wel een manier om eerder in de maand op de uitgavenrem te trappen. Maar als ik dat structureel wil, kan ik ook gewoon mijn maandbudget wat naar beneden bijstellen. Iets wat ik recent nog gedaan heb.

Wat niet helpt voor het spaartempo, is dat er zeker niet dagelijks iets van mijn rekening afgaat. Ik heb dit met mijn privérekening gedaan, terwijl de meeste dagelijkse aankopen van onze gezamenlijke rekening gaan. Daar worden bijvoorbeeld de boodschappen van betaald. En ook de meeste vaste lasten gaan daar vanaf. De kaasschaafmethode was een leuk experiment en kan zeker een manier zijn om te beginnen met sparen. Maar zelf laat ik het bij dertig dagen sparen op deze manier.

Heb jij ook trucs om wat extra te sparen?