Je koffer inpakken: een goede stijloefening

Heb jij nog een vakantie voor de boeg deze zomer? Dan heb je nog een koffer in te pakken! Volgens mij zijn er twee typen mensen: zij die het liefst weken van tevoren met lijstjes aan de slag gaan en hun koffer vast open klaarzetten en zij die op het uur van vertrek nog gauw hun valies volstouwen met de broodnodige bepakking.

Ikzelf hoor duidelijk tot de eerste club. En als jij het andere type bent, wil ik je van harte uitnodigen eens een kijkje ‘aan onze kant’ te nemen. Niet alleen omdat vakantievoorpret geweldig is, maar omdat het bewust inpakken van je koffer een prachtige stijloefening kan zijn.

Dit zegt je vakantiekoffer over jouw kledingstijl

Het inpakken van je koffer vraagt om een strenge selectie. En waar keuzes gemaakt worden, komen prioriteiten bloot te liggen. De ruimte is beperkt, dus er kunnen geen 18 tops mee, maar alleen de vier mooiste. En welke jurk draag nu echt het allerliefst?

Op reis met een mini-capsule wardrobe

In feite is een ingepakte vakantiekoffer een mini-capsule garderobe. De eisen die ik daaraan stel, zijn veelzeggend over mijn persoonlijke omgang met kleding, ook in het dagelijks leven. Op vakantie wil ik het mezelf namelijk zo comfortabel mogelijk maken en dus draag ik daar wat echt bij me past.

Dit vraag ik van mijn vakantiekleding

 • goed onderling te combineren
 • comfortabel
 • geschikt voor verschillende gelegenheden en weersomstandigheden
 • makkelijk in onderhoud
 • dat ik me er mooi in voel

En ja, dat is eigenlijk precies wat ik ‘thuis’ ook van mijn kleding wil. Stel voor jezelf ook eens een lijstje op met vakantie-eisen. Wellicht geef het je inzicht in wat je belangrijk vindt in kleding. Dat is een waardevolle les die je kan helpen om kleding te kiezen die echt goed bij je past, op alle fronten.

Bij thuiskomst

Hoe weinig ik het liefst ook meeneem – ik raak al gestrest als ik de huizenhoge koffers zie die anderen achter zich aanslepen – meestal bevat mijn koffer bij thuiskomst wel één of twee items die ik niet heb gedragen.

Ook dat kan veel zeggen over je kledingstijl. Misschien kwam het simpelweg door het weer dat een kledingstuk niet uit je koffer is gekomen. Maar de kans is ook aanwezig dat een item toch niet helemaal naar je zin is of niet goed matcht met de rest van je garderobe. Weer iets om bij stil te staan!

Doe daarom bij het volstoppen van de wasmachine een kleine evaluatie: wat waren je favoriete vakantie-outfits en waarom? En welke stukken mogen voortaan thuisblijven of misschien je kast wel voorgoed verlaten?

Mindful je koffer pakken

En, heb ik je kunnen verleiden tot het bewust in- en uitpakken van je vakantiekoffer? Probeer het eens, zou ik zeggen. Als je het leuk vindt, mag je je ervaringen en inzichten altijd me me delen!

 1. Leuk! Ik ben net terug van vakantie en had (net zoals vorige zomer) ook een mini-capsule wardrobe samengesteld. Op 1 kledingstuk na heb ik alles gedragen. Ik behoor dus ook tot de club van de planners 🙂

  1. Heerlijk! En dat niet-gedragen kledingstuk, kwam je daar gewoon niet aan toe, was het weer er niet naar of was het misschien toch een andere issue? Leuk om eens bij stil te staan!

 2. Ik mag volgende week weer een koffer inpakken, dus je hebt me zeker weten te verleiden. Ik ben eigenlijk een combinatie van de twee types: ik kan weken voor de vakantie beginnen met nadenken over wat er mee gaat, maar kan alsnog last minute de koffer volgooien. Ik probeer vooral kledingstukken in te pakken waarmee ik meerdere combinaties kan maken.

  1. Haha, zo zie je maar: het is nooit zwart-wit met dit soort indelingen. Veelzijdige kledingstukken zijn sowieso heerlijk voor vakantie, dat ben ik helemaal met je eens.

 3. Ja, echt heel suf van me. Normaal ben ik (door jou destijds geïnspireerd) zo bezig met (mini) capsule wardrobes enzo. Voor onze ruim twee weken Oostenrijk in juni en juli had ik er helemaal niet op die manier over nagedacht. 🙁 En inderdaad, er is wat kleding meegegaan die niet is gedragen. Die was niet comfortabel genoeg en ik had het bezoek aan een grote stad overschat: had er prima naartoe kunnen gaan met wandelschoenen, korte broek en petje ipv enigszins hippe gympen, rokje en zonder petje. Alhoewel ik van het type ‘van te voren goed nadenken over wat je meeneemt’ ben, heb ik toch weer geleerd van je blog!

  1. Ach, het is niet erg toch als je weer mee naar huis neemt? Iets missen is vervelender, zeker als je midden in het Slow Fashion Season zit en de bergen niet overlopen van goede tweedehands winkels, haha! Ik heb ook ware klassiekers die ik elke vakantie meeneem, zoals een superlichtgewicht sjaal annex bedekt-een-kerk-in-doek annex picknickkleed. Maar ik heb ook elk jaar wel iets wat echt onnodig was, hoe licht ik ook pak.

 4. Mijn investering is ook geen financiële investering geweest. Een jaar lang geen nieuwe kleren en schoenen (schoenen helaas niet gelukt). Dit heeft mij heel veel inzicht gegeven in mijn garderobe. Zo ben ik ook begonnen met kledingstukken herstellen en schoenen naar schoenmaker brengen.
  In het kort komt het op neer dat ik mijn kleren en schoenen optimaal wil gebruiken en pas nieuwe aanschaffen als het echt nodig is.
  Verder leg ik tegenwoordig mijn kleding de avond van te voren al klaar. Zo kan ik rustig nadenken over de juiste combinaties. Dit scheelt tijd in de ochtend, ligt mijn bed niet vol met combinatie uitprobeersels en grijp ik niet naar de meest makkelijke saaie opties.

  1. Mooi om te lezen. Kleding klaarleggen is inderdaad ook een goed idee. Ik doe dat zelf eigenlijk nooit, maar misschien moet ik het eens gaan proberen. Ik kan me voorstellen dat je keuzes er veelzijdiger van worden.

 5. Jammer dat ik dit pas lees terwijl ik mijn tas naar huis aan het brengen ben, maar mijn eisen zijn normaal gesproken vrijwel hetzelfde. Alleen het combineren ging iets minder deze keer, hoewel ik dat eigenlijk helemaal geen probleem bleek. Wat ik niet gedragen heb was duidelijk vooral vanwege het uitblijven van koude avonden, maar ik had ook twee gekleurde hemdjes mee (voor het combineren) die het toch moesten afleggen tegen twee zwarte met veel betere pasvorm. Dat zie ik als een les dat die eerste twee niet terug de kast in hoeven, want thuis gelden inderdaad dezelfde eisen, én ik heb meteen een nieuwe kringloopmissie in mijn achterhoofd. Dank voor het inzicht 🙂

  1. Ondanks dat je het pas achteraf las, ben je hier dus toch gewoon mee bezig geweest, wat grappig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.