Je koffer inpakken: een goede stijloefening

Heb jij nog een vakantie voor de boeg deze zomer? Dan heb je nog een koffer in te pakken! Volgens mij zijn er twee typen mensen: zij die het liefst weken van tevoren met lijstjes aan de slag gaan en hun koffer vast open klaarzetten en zij die op het uur van vertrek nog gauw hun valies volstouwen met de broodnodige bepakking.

Ikzelf hoor duidelijk tot de eerste club. En als jij het andere type bent, wil ik je van harte uitnodigen eens een kijkje ‘aan onze kant’ te nemen. Niet alleen omdat vakantievoorpret geweldig is, maar omdat het bewust inpakken van je koffer een prachtige stijloefening kan zijn.

Dit zegt je vakantiekoffer over jouw kledingstijl

Het inpakken van je koffer vraagt om een strenge selectie. En waar keuzes gemaakt worden, komen prioriteiten bloot te liggen. De ruimte is beperkt, dus er kunnen geen 18 tops mee, maar alleen de vier mooiste. En welke jurk draag nu echt het allerliefst?

Op reis met een mini-capsule wardrobe

In feite is een ingepakte vakantiekoffer een mini-capsule garderobe. De eisen die ik daaraan stel, zijn veelzeggend over mijn persoonlijke omgang met kleding, ook in het dagelijks leven. Op vakantie wil ik het mezelf namelijk zo comfortabel mogelijk maken en dus draag ik daar wat echt bij me past.

Dit vraag ik van mijn vakantiekleding

  • goed onderling te combineren
  • comfortabel
  • geschikt voor verschillende gelegenheden en weersomstandigheden
  • makkelijk in onderhoud
  • dat ik me er mooi in voel

En ja, dat is eigenlijk precies wat ik ‘thuis’ ook van mijn kleding wil. Stel voor jezelf ook eens een lijstje op met vakantie-eisen. Wellicht geef het je inzicht in wat je belangrijk vindt in kleding. Dat is een waardevolle les die je kan helpen om kleding te kiezen die echt goed bij je past, op alle fronten.

Bij thuiskomst

Hoe weinig ik het liefst ook meeneem – ik raak al gestrest als ik de huizenhoge koffers zie die anderen achter zich aanslepen – meestal bevat mijn koffer bij thuiskomst wel één of twee items die ik niet heb gedragen.

Ook dat kan veel zeggen over je kledingstijl. Misschien kwam het simpelweg door het weer dat een kledingstuk niet uit je koffer is gekomen. Maar de kans is ook aanwezig dat een item toch niet helemaal naar je zin is of niet goed matcht met de rest van je garderobe. Weer iets om bij stil te staan!

Doe daarom bij het volstoppen van de wasmachine een kleine evaluatie: wat waren je favoriete vakantie-outfits en waarom? En welke stukken mogen voortaan thuisblijven of misschien je kast wel voorgoed verlaten?

Mindful je koffer pakken

En, heb ik je kunnen verleiden tot het bewust in- en uitpakken van je vakantiekoffer? Probeer het eens, zou ik zeggen. Als je het leuk vindt, mag je je ervaringen en inzichten altijd me me delen!