Hartverwarmend de winter door met Granny’s Finest

Soms, als ik begin na te denken over alle problemen in de wereld, zinkt de moed me wel eens in de schoenen. Al doe je nog zo je best je steentje bij te dragen om de boel een beetje mooier te maken, er blijft altijd nog eindeloos veel ellende over die eigenlijk ook je aandacht zou verdienen. Daarom ben ik altijd erg blij met mensen die niet piekeren, maar aanpakken. En helemaal van initiatieven als Granny’s Finest. Die slaan namelijk twee vliegen in één klap. Ze maken zo duurzaam mogelijke accessoires in Nederland en helpen daarbij ouderen om minder eenzaam te worden. Niet door geld te doneren aan een of ander fonds, maar door ze samen aan het breien en haken te zetten. Hoe leuk is dat?

Sociaal project
Ergens in de lente wees een zeer met de wereld begaan studiegenootje me al op Granny’s Finest, maar omdat het merk toch vooral erg winterse spullen in de aanbieding heeft, heb ik mezelf ingehouden en schrijf ik er nu pas over. Het idee is best simpel: Granny’s Finest richt handwerkclubs voor ouderen op in steeds meer plaatsen in Nederland. Verschillende designers ontwerpen de stukken, die vervolgens gemaakt worden door de ouderen en hun begeleiders. Dit levert de heerlijkste breisels op: veel sjaals, mutsen en wanten, maar inmiddels ook woonaccessoires als een plaid en kussens.

Eenzaamheid is een groot probleem onder Nederlandse ouderen, dus de onderneming is in de eerste plaats een sociaal project om daar iets tegen te doen. De ouderen krijgen niet betaald, maar het levert hen wel bezigheden en vooral een sociaal leven op. Buiten de wekelijkse handwerkclubs worden ook activiteiten voor hen georganiseerd.

Dit zijn Granny’s finest oprichters Jip Pulles en Niek van Hengel met drie van de ‘grannies’. Zoals je ziet, zijn dat niet alleen vrouwen! Beeld: Liza Dikkerboom

Ik heb zelf al best lang geen opa’s en oma’s meer, dus dat is een extra reden om wat meer aandacht aan andere ouderen te besteden. De verhalen van de breidende ouderen klinken zo enthousiast, dat ik zelf haast zin krijg om me op te geven. Helaas kan ik niet heel goed breien. Het laatste wat ik breide was een sjaal, die ik bij mijn ouders achterliet en steeds als ik  terugkwam op wonderbaarlijke wijze weer een stukje langer was (dankjewel mam, anders was ‘ie waarschijnlijk nog altijd niet afgeweest). Gelukkig heb ik nog niet de omaleeftijd en dus nog álle tijd om te oefenen. Als jij zelf ook nog niet in de granniecategorie valt maar wel graag breit en haakt, kunnen ze je bij Granny’s Finest trouwens wel goed gebruiken: vrijwilligers en stagiairs zijn zeer welkom.

Duurzaam
De producten zijn niet de goedkoopste, maar wel heel mooi, tijdloos en zo te zien van goede kwaliteit. Extra fijn is dat zorgvuldig wordt omgegaan met het mileu. Op de website staat uitgelegd waar de materialen vandaan komen, de garens zijn zoveel mogelijk biologisch en fair trade. Niek legde me uit dat alleen de wolmarkt helaas moeilijk te doorgronden is, omdat die mondiaal wordt georganiseerd. Ze kopen hun wol in via een leverancier in Italië die blijkbaar een goede naam heeft, maar zekere uitspraken over de herkomst kunnen ze jammer genoeg niet doen.

Over de maker van je product krijg je wel zekerheid: bij elke bestelling zit een persoonlijk kaartje met de naam van de ‘granny’ die jouw stuk in elkaar heeft gezet. Zo kun je haar (of hem!) ook bedanken voor de liefde en aandacht die in je kledingstuk zijn gestopt, net zoals ik de buschauffeur bedank voor de rit of ik zelf bedankt word als ik iemand koffie inschenk op werk. Ik snap dat het niet haalbaar is, maar hoe mooi zou het zijn als je dit bij de makers van al je kledingstukken kon doen? Zeker nu ik zelf op naailes zit, weet ik hoe lastig en arbeidsintensief het maken van kleding is.

 Beeld: Liza Dikkerboom

Zelf denk ik erover om voor de winter een haarband aan te schaffen. Die vind ik erg mooi, kan ik goed gebruiken (mutsen staan me vaak niet zo) en past binnen mijn budget. Natuurlijk zit ik nu nog midden in mijn Buy Nothing New Maand, maar gelukkig is het ook nog niet echt winterweer. Maar ik kan me prima vast verlekkeren aan de collectie.

grannys-finest_merino-collectie_strikje-maartje_kleur-bordeaux1_euro-3495_photographer-machteld-bunskoekStrik Maartje – 34,95 euro

Grany's finest_hoofdband Babs

Hoofdband Babs – 24.95 euro

sjaal-teun

Sjaal Teun – 164,95 euro

sjaal-wimpie

Sjaal Wimpie – 59,95 euro

Krijg jij al ijstijd- & warme chocolademelkverlangens bij het zien van deze breisels?