Groen verhuizen: 6 manieren om van je overbodige spullen af te komen

Waarschijnlijk weten jullie inmiddels dat ik ga verhuizen en ook dat ik dat op een zo groen mogelijke manier wil doen. Daarbij hoort voor mij ook: het wegdoen van overbodige spullen. Verhuizen en opruimen, dat is een geijkte combinatie waar je niet raar van op zult kijken. Maar bij groen verhuizen ligt het wat mij betreft net wat ingewikkelder.

Nu heel veel mensen enthousiast al hun spullen door hun handen laten gaan om aan te voelen ‘of het nog wel joy sparkt‘, ben ik soms bang dat we een beetje doorslaan in het opruimen van onze bezittingen. Ik ben helemaal geen voorstander van dingen wegdoen om het wegdoen. Ik denk juist dat we ons moeten realiseren dat voor alles wat we bezitten grondstoffen en energie is gebruikt, die te kostbaar zijn om te verspillen. Wie echt duurzaam bezig wil zijn, gebruikt zijn spullen op, in plaats van ze weg te doen.

Onbenut

Toch zit er een ‘maar’ aan dit verhaal. Ook ik ben me helaas niet altijd even bewust geweest van mijn koopgedrag als ik nu ben. En dus heb ook ik dingen in huis die ik nooit had moeten kopen. Spullen waar ik veel te kort of misschien nooit echt plezier van heb gehad, die ik amper gebruikt hen en nooit meer ga gebruiken. En dat is dus gewoon ontzettend zonde.

Ik wil deze dingen dus niet zonder meer bij het vuilnis gooien. Maar ik ben op dit moment wel bezig om spullen die bij mij liggen te verstoffen een nieuw leven bij een ander te bezorgen. Die ze wél gaat gebruiken, zodat ze niet voor niets gemaakt zijn. Het wegdoen van spullen kan voor mij bovendien niet zonder het heel bewust stilstaan bij wat ik nieuw in huis haal. Niet alleen om te voorkomen dat mijn huis als nog dichtslibt, maar vooral om die cirkel van aanschaffen en afdanken te doorbreken.

Nieuwe ronde

Ik heb het afgelopen jaar sowieso al heel veel overbodigs de deur uit gedaan, maar dat is nu op een iets hoger pitje gezet omdat straks al mijn bezittingen daadwerkelijk in dozen gestopt moeten worden. Inmiddels heb ik een behoorlijke portie praktijkervaring opgedaan met de vele manieren waarop je van je overbodige spullen af kunt komen en ze een nieuw leven kunt gunnen.  Vandaag deel ik zes plekken om je spullen te verkopen, te ruilen of weg te geven. Deze post is geheel gebaseerd op mijn eigen ervaring, dus laat het me vooral weten als je het herkent of het bij jou juist heel anders werkt.

 1. Marktplaats

  Voordeel: groot publiek door het hele land.
  Nadeel: enorm veel aanbod, mensen zijn echt op zoek naar extreme koopjes, reageren soms niet meer na hun bod of komen niet opdagen (hoe moeilijk is het om eventjes af te zeggen?).
  Werkt goed voor: bekende boeken, huisraad.

  Tip:
   kijk goed wat mensen voor vergelijkbare producten vragen en ga daar net onder zitten. Wees zelf ultra-beleefd, dan zijn anderen vaak ook vriendelijker.

 2. Facebookgroepen

  Voordeel: vaak lokaal, dus geen gedoe met verzenden.
  Nadeel: niet iedereen komt opdagen, mensen reageren soms traag.
  Werkt goed voor: huisraad, apparaten.

  Tip:
  zoek een zo specifiek mogelijke groep voor wat je kwijt wil. Meubels, (studie)boeken, er zijn allemaal speciale groepen voor. Het publiek is misschien kleiner, maar het aanbod ook, dus je advertentie valt meer op en er zijn sowieso meer potentieel écht geïnteresseerden.

 3. Letgo-app


  Voordeel: gratis app, gericht op lokale vraag en aanbod, dus verzending vaak niet nodig. Daarmee ook geschikt voor goedkopere spullen die de verzendkosten niet waard zijn.
  Nadeel: de chatfunctie hapert soms.
  Werkt goed voor: (kook)boeken, huisraad.

  Hoogtepuntje:
  Het meisje dat een afspraak vergat, nam de volgende keer paaseitjes voor me mee. Dat is toch lief!

 4. Tweedehands/vintage winkels

  Voordeel: mensen hebben de neiging meer te betalen dan op Marktplaats, je hebt er geen omkijken naar.
  Nadeel: de winkel krijgt een percentage van de opbrengst, de winkel bepaalt de prijs en je H&M-etjes kun je er niet kwijt (maar die zijn op Marktplaats ook niet zo makkelijk te slijten).
  Werkt goed voor: merk- en vintage kleding, apparaten.Ter illustratie: voor mijn weinig gedragen Nikes kreeg ik op Marktplaats een hoogste bod van 3 euro. Bij één van favoriete tweedehandswinkels, Flamingo in Leiden, werden ze voor 35 euro verkocht, waarvan ik 14 euro (40 procent) ving. Dat is dus het verschil tussen het aantal zetels van GroenLinks vóór en na de verkiezingen, yes!

 5. Spullen- of kledingruil

  Voordeel: je maakt er anderen heel direct blij mee, het is gezellig, het kan je zelf ook weer iets leuks en nieuws opleveren.
  Nadeel: je krijgt er geen geld voor en je moet met je spullen slepen (tenzij je het bij jou thuis organiseert natuurlijk).
  Werkt  goed voor: kleding en accessoires, kleine zaken als boeken, tijdschriften, muziek en films.Tip: zorg dat iedereen tevreden naar huis gaat. Gun elkaar iets, dan blijft het gezellig.

 6. Kringloop

  Voordeel: je kunt er eigenlijk alles kwijt, grotere meubels komen ze soms zelfs ophalen. Vaak is het een maatschappelijke werkplaats die nog goede doelen steunt ook.
  Nadeel: je vangt er geen cent voor.
  Werkt goed voor: alles wat je overhebt of snel kwijt moet.

  Waarschuwing
  : pas op dat je niet met méér terugkomt dan je hebt weggebracht. Kan ernstig verleidelijk zijn als je van tweedehands houdt.

Meestal breng ik dingen die ik tussendoor kwijt wil even naar de kringloop om de hoek (waar ook weer een hoop van mijn huisraad en kleding vandaan komt), maar nu ik een specifiek spaardoel had  – de stoel hieronder – heb ik gemerkt dat een hoop dingen eigenlijk nog best iets kunnen opleveren.

Ik heb er nu tijd en moeite in gestoken, maar het was het wel waard. Niet alleen omdat het me wat geld opleverde, maar ook omdat ik nu een stuk zekerder weet dat mijn spullen een liefhebbend nieuw baasje krijgen. Bij de kringloop wordt soms zoveel gebracht, dat ik niet weet wat er allemaal mee gebeurt. Misschien verdwijnt een deel van de spullen toch wel recht-zo-die-gaat naar de vuilverwerking. Waarschijnlijk zal ik vlak voor we echt verhuizen nog wel een bezoekje aan de kringloop brengen, maar ik wil eerst andere wegen benutten om mijn spullen een nieuw onderdak te verlenen.

Waar breng jij je spullen heen die je niet meer kunt gebruiken?

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik waak er echt voor dat ik geen vervangende spullen mee naar huis sleep (tenzij iets kapot is natuurlijk). En wat een mooi concept, dat guerilla-giving!

 1. Haha ik moest te hard lachen om je hoogtepunt over die paaseitjes. Wat lief! Ik moet zeggen dat ik spullen echt veels te makkelijk weggooi. Ik ben al snel van het opruimen en denk gauw dat ik dingen niet nodig heb. Het is me te vaak overkomen dat ik dingen toch niet zo snel had moeten weggooien, oeps. Wat een handige sites/tips geef je voor het wegdoen van je spullen. Ik moet mijn spullen ook maar weggeven in plaats van altijd maar weggooien. Ik vind het nadeel alleen dat het altijd zo lang duurt voordat je spullen dan weg zijn haha.

  1. Ik heb sowieso de luxe van een kringloop om de hoek (nu nog wel dan), maar eigenlijk wil ik daar dus het liefst zo min mogelijk gebruik van maken. Het voelt wel echt goed om iemand blij te maken met je spullen, of je er nu iets aan verdient of niet. Het kost wat tijd, maar gelukkig zijn er dus ook makkelijke manieren. Appel & Ei draait ook op ingebrachte spullen toch?

 2. Die letgo-app kende ik helemaal niet! Die moet ik ook maar eens gaan installeren dan. En ik moest echt heel hard lachen om jouw waarschuwing bij de kringloop :’)! Dat is inderdaad wel een risicootje.

 3. Alweer zo herkenbaar dit 🙂
  Toen ik ging verhuizen had ik vooral huisraad/cadeautjes over waar ik vanaf wilde. Veel dingen waren niet echt meer iets waard en ik was bang dat als ik het bij het afvalscheidingsstation (die zit dan weer bij mij om die hoek) bij de kringloopspullen zou zetten het alsnog weggegooid zou worden. Mijn redding was de facebookgroep van onze wijk. Iedereen woont letterlijk om de hoek en de spulletjes waren binnen no time bij hun nieuwe baasje. Dat voelt zóveel fijner dan weggooien!

 4. Hahahah ‘dat is dus het verschil van Groenlink voor en na de verkiezing’ heerlijk jouw humor!

 5. Goeie blog! Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij mijn vorige verhuizing niet zo heel groen ben geweest. Ik wilde vooral overal vanaf (het was wel vanuit een studentencomplex, dus alles wat ik niet meer wilde maar wel bruikbaar was, kon ik gewoon in de half leggen en dan was alles binnen een half uur verdwenen). Wel een leermoment voor de volgende keer 🙂

  1. Ach, dan is het waarschijnlijk toch heel goed terechtgekomen? Studenten kunnen veel nog best gebruiken, bij mij zal er ook een deel weggaan via de studentenhuiszoekfacebook, ideaal!

 6. Ik ben juist heel slecht in het weggooien van dingen, ik moet vanavond mijn kleding gaan uitzoeken want morgen is de tweedehands kledingbeurs haha. Iedere keer denk ik.. dat truitje ooit kom ik er weer in, net zoals die andere 4 splinter nieuwe broeken die nog zitten te wachten tot ze over mijn kuiten heen kunnen haha.. oeps

  1. Herkenbaar hoor, ik was (of ben) ook een echte spaarder. Ik pleit dan ook alleen voor wegdoen als je spullen echt niet meer gaat gebruiken en er een betere bestemming voor weet. Anders kun je het beter laten liggen tot die broek onverwacht opeens toch nog over je kuiten floept, haha.

 7. Toen ik verhuisde naar mijn nieuwe woning had ik al vroegtijdig mijn spullen uitgezocht. Veel vrienden konden de spullen die ik niet meer nodig had goed gebruiken. Ook heb ik veel via online platformen verkocht.

  1. Fijn om spullen een mooie bestemming te geven! Bij vrienden zie je ze ook nog echt in gebruik soms, dat is helemaal een goed gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.