Groen verhuizen: 6 manieren om van je overbodige spullen af te komen

Waarschijnlijk weten jullie inmiddels dat ik ga verhuizen en ook dat ik dat op een zo groen mogelijke manier wil doen. Daarbij hoort voor mij ook: het wegdoen van overbodige spullen. Verhuizen en opruimen, dat is een geijkte combinatie waar je niet raar van op zult kijken. Maar bij groen verhuizen ligt het wat mij betreft net wat ingewikkelder.

Nu heel veel mensen enthousiast al hun spullen door hun handen laten gaan om aan te voelen ‘of het nog wel joy sparkt‘, ben ik soms bang dat we een beetje doorslaan in het opruimen van onze bezittingen. Ik ben helemaal geen voorstander van dingen wegdoen om het wegdoen. Ik denk juist dat we ons moeten realiseren dat voor alles wat we bezitten grondstoffen en energie is gebruikt, die te kostbaar zijn om te verspillen. Wie echt duurzaam bezig wil zijn, gebruikt zijn spullen op, in plaats van ze weg te doen.

Onbenut

Toch zit er een ‘maar’ aan dit verhaal. Ook ik ben me helaas niet altijd even bewust geweest van mijn koopgedrag als ik nu ben. En dus heb ook ik dingen in huis die ik nooit had moeten kopen. Spullen waar ik veel te kort of misschien nooit echt plezier van heb gehad, die ik amper gebruikt hen en nooit meer ga gebruiken. En dat is dus gewoon ontzettend zonde.

Ik wil deze dingen dus niet zonder meer bij het vuilnis gooien. Maar ik ben op dit moment wel bezig om spullen die bij mij liggen te verstoffen een nieuw leven bij een ander te bezorgen. Die ze wél gaat gebruiken, zodat ze niet voor niets gemaakt zijn. Het wegdoen van spullen kan voor mij bovendien niet zonder het heel bewust stilstaan bij wat ik nieuw in huis haal. Niet alleen om te voorkomen dat mijn huis als nog dichtslibt, maar vooral om die cirkel van aanschaffen en afdanken te doorbreken.

Nieuwe ronde

Ik heb het afgelopen jaar sowieso al heel veel overbodigs de deur uit gedaan, maar dat is nu op een iets hoger pitje gezet omdat straks al mijn bezittingen daadwerkelijk in dozen gestopt moeten worden. Inmiddels heb ik een behoorlijke portie praktijkervaring opgedaan met de vele manieren waarop je van je overbodige spullen af kunt komen en ze een nieuw leven kunt gunnen.  Vandaag deel ik zes plekken om je spullen te verkopen, te ruilen of weg te geven. Deze post is geheel gebaseerd op mijn eigen ervaring, dus laat het me vooral weten als je het herkent of het bij jou juist heel anders werkt.

 1. Marktplaats

  Voordeel: groot publiek door het hele land.
  Nadeel: enorm veel aanbod, mensen zijn echt op zoek naar extreme koopjes, reageren soms niet meer na hun bod of komen niet opdagen (hoe moeilijk is het om eventjes af te zeggen?).
  Werkt goed voor: bekende boeken, huisraad.

  Tip:
   kijk goed wat mensen voor vergelijkbare producten vragen en ga daar net onder zitten. Wees zelf ultra-beleefd, dan zijn anderen vaak ook vriendelijker.

 2. Facebookgroepen

  Voordeel: vaak lokaal, dus geen gedoe met verzenden.
  Nadeel: niet iedereen komt opdagen, mensen reageren soms traag.
  Werkt goed voor: huisraad, apparaten.

  Tip:
  zoek een zo specifiek mogelijke groep voor wat je kwijt wil. Meubels, (studie)boeken, er zijn allemaal speciale groepen voor. Het publiek is misschien kleiner, maar het aanbod ook, dus je advertentie valt meer op en er zijn sowieso meer potentieel écht geïnteresseerden.

 3. Letgo-app


  Voordeel: gratis app, gericht op lokale vraag en aanbod, dus verzending vaak niet nodig. Daarmee ook geschikt voor goedkopere spullen die de verzendkosten niet waard zijn.
  Nadeel: de chatfunctie hapert soms.
  Werkt goed voor: (kook)boeken, huisraad.

  Hoogtepuntje:
  Het meisje dat een afspraak vergat, nam de volgende keer paaseitjes voor me mee. Dat is toch lief!

 4. Tweedehands/vintage winkels

  Voordeel: mensen hebben de neiging meer te betalen dan op Marktplaats, je hebt er geen omkijken naar.
  Nadeel: de winkel krijgt een percentage van de opbrengst, de winkel bepaalt de prijs en je H&M-etjes kun je er niet kwijt (maar die zijn op Marktplaats ook niet zo makkelijk te slijten).
  Werkt goed voor: merk- en vintage kleding, apparaten.Ter illustratie: voor mijn weinig gedragen Nikes kreeg ik op Marktplaats een hoogste bod van 3 euro. Bij één van favoriete tweedehandswinkels, Flamingo in Leiden, werden ze voor 35 euro verkocht, waarvan ik 14 euro (40 procent) ving. Dat is dus het verschil tussen het aantal zetels van GroenLinks vóór en na de verkiezingen, yes!

 5. Spullen- of kledingruil

  Voordeel: je maakt er anderen heel direct blij mee, het is gezellig, het kan je zelf ook weer iets leuks en nieuws opleveren.
  Nadeel: je krijgt er geen geld voor en je moet met je spullen slepen (tenzij je het bij jou thuis organiseert natuurlijk).
  Werkt  goed voor: kleding en accessoires, kleine zaken als boeken, tijdschriften, muziek en films.Tip: zorg dat iedereen tevreden naar huis gaat. Gun elkaar iets, dan blijft het gezellig.

 6. Kringloop

  Voordeel: je kunt er eigenlijk alles kwijt, grotere meubels komen ze soms zelfs ophalen. Vaak is het een maatschappelijke werkplaats die nog goede doelen steunt ook.
  Nadeel: je vangt er geen cent voor.
  Werkt goed voor: alles wat je overhebt of snel kwijt moet.

  Waarschuwing
  : pas op dat je niet met méér terugkomt dan je hebt weggebracht. Kan ernstig verleidelijk zijn als je van tweedehands houdt.

Meestal breng ik dingen die ik tussendoor kwijt wil even naar de kringloop om de hoek (waar ook weer een hoop van mijn huisraad en kleding vandaan komt), maar nu ik een specifiek spaardoel had  – de stoel hieronder – heb ik gemerkt dat een hoop dingen eigenlijk nog best iets kunnen opleveren.

Ik heb er nu tijd en moeite in gestoken, maar het was het wel waard. Niet alleen omdat het me wat geld opleverde, maar ook omdat ik nu een stuk zekerder weet dat mijn spullen een liefhebbend nieuw baasje krijgen. Bij de kringloop wordt soms zoveel gebracht, dat ik niet weet wat er allemaal mee gebeurt. Misschien verdwijnt een deel van de spullen toch wel recht-zo-die-gaat naar de vuilverwerking. Waarschijnlijk zal ik vlak voor we echt verhuizen nog wel een bezoekje aan de kringloop brengen, maar ik wil eerst andere wegen benutten om mijn spullen een nieuw onderdak te verlenen.

Waar breng jij je spullen heen die je niet meer kunt gebruiken?