Goed Bezig-lijstje 2.0

Soms worden posts maar vooruit geschoven en dit is er zo eentje. In mei stelde ik een lijstje op van waar ik op dat moment stond op ‘groen’ gebied. Met de duurzame gewoontes die ik al had en zaken die ik nog kon aanpakken. Sommige waren makkelijk te realiseren, terwijl ik op andere (nog) weinig invloed had, bijvoorbeeld door het feit dat ik in een studentenhuis woon. Ik had het idee dat ik alleen al door het opstellen van dat lijstje veranderingen zou gaan aanbrengen in mijn leven. Daarom is het hoog tijd voor een update: is er echt iets veranderd sindsdien? Ik kreeg bovendien leuke, nieuwe groene tips, dus ook die verdienen een plekje op de Goed Bezig-lijst 2.0.

Goed bezig lijst 2.0Over de duurzame dingen die ik al deed kan ik kort zijn: die ben ik blijven doen, misschien soms net wat fanatieker dan voorheen. Zo scheiden mijn huisgenoten inmiddels ook plastic en neem ik nog trouwer mijn eigen tassen mee naar de markt en de winkel. Maar er zijn ook punten waar ik nog niet aan werkte. Ook op dat terrein is het een en ander veranderd, ten goede gelukkig.

 • Ook andere producten (dan kleding) duurzaam en eerlijk aanschaffen
  Hier ben ik wel mee bezig, maar het is nog geen gemeengoed. Hoewel ik bij het kopen van bijvoorbeeld cadeautjes steeds meer let op dit soort dingen, zou ik ook voor mezelf nog meer naar tweedehands opties kunnen kijken.
 • Minderen: geen (on)nodige zooi bij winkels als de Action aanschaffen
  Over mijn mindermissie kun je hier lezen. Ook hier probeer ik door het op te schrijven mijn koopgedrag te veranderen. Het lijkt aardig te werken, ik stap alleen al minder vaak zomaar een winkel binnen. Zo deed ik weer mee aan de Buy Nothing New Maand en dat vond ik eigenlijk helemaal niet moeilijk meer. Goed teken!
 • Een douchezandloper gebruiken
  Een douchetimer kreeg ik voor mijn verjaardag. Ik gebruik ‘m zeker en probeer sowieso  minder vaak te douchen.
 • De gemeente vragen om groencontainers in Leiden centrum
  Kan ik kort over zijn: heb ik nog niet gedaan. Ook meer plasticcontainers zouden trouwens welkom zijn, daar heb ik ze laatst via twitter wel om gevraagd. Toch nog een keer vragen op een antwoord.
 • Groene stroom gebruiken
  Hier heb ik waar ik nu woon weinig invloed op helaas.
 • Zelf groene stroom opwekken
  Ook dit blijft iets voor later.
 • Minder vaak wassen 
  Ook hier ben ik bewust mee bezig: Ik draag mijn kleding langer achter elkaar om onnodig wassen te voorkomen. Beter voor het milieu én het geeft minder slijtage.
 • Vliegen met CO2-compensatie
  Ja, dat doe ik nu! Via Greenseats betaal je een klein bedrag waarmee zij middels hun projecten de CO2-uitstoot van mijn vlucht compenseren. Wist je dat je het voor elke vorm van vervoer kunt doen? Ook de trein of de auto bijvoorbeeld. Moet ik ook eens naar kijken.
 • Eten altijd biologisch kopen
  Dat is nog geen optie voor mij, het blijft voorlopig bij zuivel en eieren.
 • Vegetariër worden
  Ik ben nog altijd geen vegetariër, maar mijdt nog actiever vlees. Ik kook zelf eigenlijk altijd vegetarisch, bestel zelden nog vlees in een restaurant en kies voor een groenteloempia of kaasstengel in plaats van een bitterbal als de borrelhappen rondgaan. Ik vraag nu ook af en toe bij anderen of het vlees apart mag.
 • Veganistisch eten
  Ik ging naar een vegan potluck en probeer vaker dierlijke elementen te laten staan, zeker in het avondeten. Maar ik ontbijt nog altijd met havermout met melk en kaas blijft een grote, eeuwige liefde. Dat betekent niet dat ik er niet wat meer in kan matigen en dat blijf ik proberen.
 • Eigen groenten/fruit/kruiden verbouwen
  Achter mijn kleine raam laat weinig groen zich verleiden om te groeien. Hoewel ik helaas ook absoluut geen groene vingers heb, staat dit voor een volgend huis wel op mijn verlanglijst.
 • Mijn huis isoleren
  Ook dit is een gevalletje ‘niet aan de orde’. Later als ik groot ben! Ik heb wel mijn kierendichter (gemaakt door mijn moeder van een oude handdoek) weer voor het raam liggen. Scheelt een hoop kou in mijn nek als ik op de bank zit.
 • Vaker zelf koffie & thee meenemen (lees: minder wegwerpbekers)
  Gewapend met mijn ecoffeecup heb ik eigenlijk geen wegwerpbekers meer gebruikt sinds de zomer.
 • Theewater in de daarvoor bestemde prachtige warmhoudpot doen in plaats van steeds opnieuw koken.
  Ik heb mijn theepot in ere hersteld, al kan ik hier nog wel wat standvastiger in zijn. Ik let wel beter op dat ik niet teveel water in één keer kook.
 • Dierproefvrije make-up gebruiken
  Hier heb ik me nog niet in verdiept, terwijl er genoeg blogs zijn die het me makkelijk maken. Misschien omdat ik me weinig voor beauty interesseer en sowieso weinig make-up gebruik – en ik in de tussentijd misschien één lippenstift gekocht heb – maar dat is natuurlijk geen excuus. Zodra iets op is, wil ik iets kopen dat dierproefvrij is.

Ik ben eerlijk gezegd niet ontevreden over het resultaat. Ik zie best wat groen en oranje en op een aanzienlijk deel van wat rood is, heb ik helaas op dit moment nog geen of weinig invloed. Eigenlijk heb ik tussendoor niet meer echt naar de lijst gekeken, maar door het een keer op te schrijven, is toch het een en ander in gang gezet. Ik denk dat ik alerter was op de onderwerpen op de lijst, zodat sommige oplossingen als vanzelf op mijn pad kwamen.

Aanvullingen
Nu is het moment om weer vooruit te kijken. Ik heb inmiddels weer nieuwe groene ideeën opgedaan – met dank aan jullie onder andere – die natuurlijk op mijn lijst mogen.

 • Spullen delen
  Het zit al meer in mijn systeem om als ik iets nodig heb me eerst af te vragen of ik het ergens kan lenen. Het kost soms iets meer moeite dan naar de winkel rennen, maar spaart ruimte, geld én het milieu. Ik probeer ook anderen actief dingen aan te bieden als ze iets nodig hebben. Een wereld waarin veel gedeeld wordt is echt een ideaal wat mij betreft.
 • Plastic mijden
  Dit deed ik actief tijdens mijn maand op plasticdieet, maar het kan altijd beter. Ik ga me nu ook richten op microplastics, daar kun je hier meer over lezen.
 • Straatvuil opruimen
  Dit doe ik incidenteel, maar dat kan altijd meer! Deze man vind ik bijvoorbeeld enorm inspirerend.
 • Groenten en fruit van het seizoen kopen
  Dit probeer ik, maar ik heb eigenlijk zo’n handige kalender nodig voor als ik er met mijn boerenverstand niet uitkom. Iemand een tips voor een goed overzicht?
 • Lokale producten kopen
  Hier probeer ik met eten meer op te letten, maar het is helaas niet altijd makkelijk te vinden waar iets vandaan komt.
 • Creatiever verpakken
  Ben ik met Sinterklaas al meer mee begonnen, maar ik wil pakpapier nog beter hergebruiken en andere manieren om cadeautjes in te pakken beter benutten.
 • Water opvangen
  Voor een kraan warm water geeft, is vaak al een hoop water weggelopen. Zonde, daar wil ik iets op gaan verzinnen. Planten heb ik niet zoveel (en ik verzuip ze juist altijd), maar thee drink ik met liters weg. Daar kan ik het best voor opvangen.

Zoals je ziet, staat me nog een hoop te doen. Ik hoop dat ook deze nieuwe groene gewoontes als vanzelf meer in mijn systeem komen. Jullie tips en aanvullingen blijven natuurlijk altijd welkom. Dan kijk ik over een tijdje weer eens kritisch terug.