Fair fashion winkel: BrandMission (Haarlem & Amsterdam)

Brand Mission fair fashion store Haarlem & Amsterdam

Ik kom graag in Haarlem en gisteren had ik een bijzondere reden. Ik mocht het boek Slow Fashion van Safia Minney, de oprichtster van het eerlijke modemerk People Tree ophalen bij fair fashion winkel  BrandMission.  Safia was pasgeleden in de winkel om haar boek Slow Fashion te signeren en vragen te beantwoorden en helaas redde ik het niet om daar bij te zijn tussen mijn bezoekje aan de pop-up sweatshop in de Kalverstraat en een familiedate door.

Máár.. via de site van Brand Mission kon ik toch een vraag stellen aan Safia en vrijdag hoorde ik dat de mijne beloond werd met haar boek. Wauw, cadeautjestijd! Ik vroeg me af of Safia meer gelooft in waarschuwen of happy activism om mensen over de eerlijke-kledingstreep te trekken en in dit leuke verslag kun je lezen wat ze antwoordde. Ik vind het zo tof dat zo’n drukbezette zakenvrouw de tijd had om mijn vraag te beantwoorden!

Slow Fashion Safia Minney

Eerlijke kleding voor voor vrouwen en mannen

In de trein terug ben ik meteen in het boek begonnen. Zodra ik het uit heb, hoor je er meer over. Maar nu eerst terug naar BrandMission. Ik hield deze winkel al een tijdje in de gaten, maar was er nog nooit geweest (hun online shop heb ik al wel vááák nauwkeurig ontleed). De winkel zit in een grappig kromlopend pand in hartje Haarlem. Lekker licht en ruim, zonder volgestouwde rekken maar met opvallend veel keus, in zowel dames- als herenkleding. Al presteerde ik het toch nog om het een en ander op de grond te laten vallen, maar dat ligt echt aan mij.

20160526_122848

Bij BrandMission is alles fair & duurzaam

Wat me als eerste opviel: alles is zó zacht. Je moet er alleen al een keer heen gaan om even aan alle stofjes te voelen. BrandMission noemt zich ‘a store built on stories’, wat inhoudt dat achter elk merk dat ze verkopen een eerlijk verhaal schuilt. Of nou ja, schuilt.. Het wordt je graag verteld, via de kaartjes aan de kledingstukken, folders in het rek of gewoon door de verkoopster zelf. Die geeft volop persoonlijk advies aan de duidelijk overwegend vaste klanten. Mensen komen blijkbaar graag terug en ik begrijp waarom.

20160526_123340.jpg

Je kunt bij BrandMission terecht voor kleding, schoenen, tassen, sjaals, sieraden en ander los, hebberigmakend spul. De meeste kleding is redelijk basic, wat bij veel fair fashion het geval is. Voor heftige printjes hoef je hier niet aan te kloppen (in elk geval niet in deze collectie) maar veel van de broeken zijn wel wat gedurfder: luchtig en chique wijdvallend. Ik weet ook waar ik mijn volgende spijkerbroek op de kop ga tikken, want gewoon kunnen passen in plaats van online gokken is toch wel het allerfijnst. Inmiddels is naast de winkel in Haarlem een tweede fair fashion store in Amsterdam geopend. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar ik vertrouw erop dat je er terecht kunt voor net zulke mooie kleding in een even fijne sfeer.

BrandMission fair fashion sieraden

Oorbellen van Studio MHL uit Amsterdam

20160526_122637

Vegan tas van de Rotterdamse Denise Roobol

20160526_123038

Adressen BrandMission:
Zijlstraat 58, Haarlem
Haarlemmerstraat 36, Amsterdam