Dagje winkelen, maar dan duurzaam & fair

Een dagje shoppen: samen de stad in, lekker snuffelen, kleren passen en misschien ergens lunchen. Een dag uitgebreid winkelen met vrienden is zeker voor veel vrouwen een geliefde bezigheid. Een echte hobby zelfs, die je misschien niet zomaar op wilt geven. Als je voor duurzame kleding wilt kiezen, lijkt het misschien alsof je jouw winkeltripje op zou moeten geven. Toch kan een dag winkelen ook op een duurzame manier. Dat is minstens even gezellig en bovendien een stuk inspirerender dan sjokken door de straat met standaard winkelketens. Duurzaam winkelen maakt jouw uitstapje in een leuke stad veelzijdiger en stukken verrassender.

Ik schrijf dit artikel in het kader van het Slow Fashion Season, waarvan we nu op de helft zijn. Ik hoop het je zo makkelijker maakt om het niet en duurzaam kopen vol te houden. Heb je meer tips nodig? Laat je vraag achter, dan kan ik er misschien een artikel aan wijden!

Mijn tips voor een duurzaam dagje winkelen

Een dagje duurzaam winkelen vraagt om iets meer voorbereiding dan een dag shoppen zoals je gewend bent. Niet erg, want voorpret vergroot het plezier van jouw shopdag alleen maar. Met deze tips wordt een dagje shoppen een stuk duurzamer.

Mijn tips voor een fijn en duurzaam dagje winkelen in een leuke stad.

Maak een wishlist

Je zou het misschien niet denken, maar een dag duurzaam winkelen begint thuis al. Met het winkelen in je eigen kledingkast. Ruim die eens netjes op en zorg dat je overzicht hebt van wat erin hangt. Daar ontdek je immers wat je allemaal hebt en wat je nog nodig hebt aan kleding. Alleen kopen wat je echt nodig hebt en wat je echt met plezier gaat dragen, is het meest duurzame dat je kunt doen tijdens een dagje shoppen. Ik houd zelf altijd een lijstje van wensen bij. Zo kan ik tijdens het winkelen focussen op wat ik zoek en al langere tijd wil hebben. Scheelt miskopen en dubbele aankopen. Duik dus eerst je kast in en daarna pas de stad!

Verdiep je in de duurzame winkels van jouw winkelstad

Weet je in welke stad jij je winkelgeluk gaat beproeven? Dan is het tijd om de leukste duurzame adresjes vast op te zoeken. Veel leuker dan de standaardketens. Denk daarbij aan:

  • tweedehands en vintage winkels
  • winkels die eerlijke en duurzame merken verkopen
  • kringloopwinkels

Waar je die leuke, duurzame adresjes vindt? Even googelen op ‘[Stad] + duurzame winkel’ levert vaak al een hele hoop winkeladressen op. Mijn lijsten met fair fashion winkels en vintage en tweedehands winkels zijn ook een prima uitgangspunt voor een duurzame shoppingroute. Zelf kijk ik ook de website Eerlijk Winkelen altijd nog even na. Daar brengen locals de leukste duurzame adresjes per plaats in kaart.

Kies goed gezelschap voor jouw duurzame shopsessie

Wie neem jij mee als je gaat shoppen? Het klinkt misschien gek, maar dit is best een essentiële vraag. Hiervoor is het handig om te bepalen wat jouw doel is van je winkeldag. Gaat het puur om de gezelligheid? Dan neem je natuurlijk gewoon mee wie je het liefst om je heen hebt. Wil je echt op jacht naar bepaalde aankopen? Kies dan voor gezelschap dat jouw smaak kent en eerlijk is. Het kan dan ook slimmer zijn om met een select gezelschap te gaan winkelen in plaats van met een hele zwerm vriendinnen.

Ook handig: overleg van te voren wat je gezelschap verwacht van een dagje winkelen. Aan vrienden die alleen bij de geijkte winkelketens naar binnen wilen, heb je niet zoveel op jouw duurzame shopdag. Maar zijn het echte vintage fanaten of laten ze zich graag verrassen, dan heb je jouw winkelpartner(s) in crime gevonden.

Ga winkelen als je je goed voelt

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik slecht in mijn vel zit, heb ik eerder de neiging om dingen te gaan kopen. Een soort compensatiedrang of zo. Ga winkelen op een dag dat je je goed voelt, dan sta je sterker in je schoenen en laat je je minder snel iets aanpraten door een overijverige verkoper. Bovendien is het vaak fijner om in een passpiegel te kijken als je toch al content bent met jezelf.

Blijf kritisch op je aankopen

Houd je doel van je winkeldag voor ogen. Wat wil je graag kopen, wat wil je uitproberen? Het delen van je wishlist met je shopmaatje kan daarbij ook helpen. Zo kan je gezelschap meespeuren naar een topvondst voor jou. Probeer gedurende de dag kritisch te blijven op je aankopen, ook als je na uren door de stad dolen nog niets leuks gevonden hebt. Wees eerlijk: zou je de broek die je aanpast kledingstuk een negen of een tien geven? Anders is hij wellicht geen plek in je kast waard. Bekijk anders de vragen die ik mezelf stel voor ik een kledingstuk koop nog even. Die kunnen een mooie houvast zijn om met een gezond-kritische blik naar een potentiële aankoop te blijven kijken.

Maak een feestje van het winkelen zelf

Bij kritisch zijn op wat je koopt, hoort soms ook: met lege handen naar huis gaan omdat je niet kunt vinden wat je zoekt. Laat de lol van jouw winkeldag daar niet door verpesten. Geniet van het samenzijn, het struinen, het ontdekken. Ook van kleding de je niet staat of niet bij je past, kun je heel veel leren over je smaak en stijl. Enorm waardevol!

Doe samen een challenge

Heb je zin in een uitdaging? Maak dan een spelletje van jouw winkeldag. Kringloopwinkels lenen zich uitstekend voor het uitproberen van de meest bijzondere kleding. Kies bijvoorbeeld een outfit voor elkaar uit. Ga op zoek naar een outfit volledig in één kleur. Of ga de uitdaging aan om een cadeautje voor elkaar te scoren voor minder dan 2 euro. Dat hoeft natuurlijk niet per se kleding te zijn, iets anders is ook heel leuk.

Zo maak je jouw dagje winkelen nog duurzamer

  • Kies voor een duurzame lunch. Door de stad struinen maakt hongerig. Kies een leuke, duurzame lunchplek uit om tussendoor even bij te komen. Met vega, vegan of lokale gerechten bijvoorbeeld. Ook heel duurzaam én budget: neem in je eigen trommel een picknick mee en plof gezellig samen neer in een parkje. En vergeet je herbruikbare waterfles niet!
  • Neem je eigen tassen mee. Alweer een budgettip, want voor een plastic tasje betaal je tegenwoordig geld. Stop wat opvouwbare tasjes in je tas en je kunt al je aankopen makkelijk mee naar huis nemen
  • Reis met het OV. Of met de fiets natuurlijk, als dat te doen is. Scheelt ook gedoe met parkeren

Wat is jouw favoriete stad voor een duurzame dag winkelen?

Een duurzaam dagje winkelen wordt extra leuks met deze tips.