Fair fashion webshop WHITE DOTS

De fair fashion webshop WHITE DOTS zoekt naar de lichtpuntjes in de vuile kledingindustrie. Mooie merken die geproduceerd worden met aandacht voor het milieu, dieren én de mensen die de kleding maken.

Oprichtster Suzan is een dame van mijn leeftijd met veel liefde voor mode en een portie ondernemersbloed in haar aderen. Ze draagt graag eerlijke kleding, maar kon niet altijd vinden wat ze zocht, dus ging ze internationaal op zoek naar merken en kledingstukken die haar aanspreken. Die biedt ze nu aan bij WHITE DOTS.

Update: Helaas is WHITE DOTS inmiddels gesloten.

Selectie

Indigo’s Duster – Foundling – 89.95 euro

De selectie van de shop is klein, maar heel fijn. Er zit voor mij een aantal oude bekenden bij, zoals het kleurrijke Thinking MU en de tassen van gered leer van Naomi Rachèl Timan, waar ik allebei al eens over schreef. Bij WHITE DOTS wordt vakmanschap gewaardeerd en het is een wens van Suzan om duurzame items van jonge ontwerpers aan haar assortiment toe te voegen.

De eerste primeur heeft ze als: ze bracht het Australische fair fashion merk Foundlings naar Nederland. De items met de kleurige prints zijn meteen ook twee van mijn favorieten uit de webwinkel. Dit is echt de kant waar WHITE DOTS op moet gaan: mooie, modische stukken van merken die nog niet overal te krijgen zijn. Met een beetje lef en durf voor meiden die de fair fashion wereld soms iets te basic vinden.

Rustig aan

Langzaam maar zeker wordt de collectie uitgebreid met nieuwe stukken en merken. Suzan heeft daarvoor eerst uitgebreid contact met haar leveranciers over hun werk- en productiewijze en weet er veel over te vertellen. Die informatie is ook makkelijk terug te vinden in de webshop.

Ik houd erg van die instelling. Niet massaal nieuwe spullen de wereld in sturen, maar zorgvuldig selecteren, onderzoeken waar behoefte aan is en daar op inspelen. Suzan let erop dat stukken een fijne pasvorm hebben die veel mensen goed staat. Dat is een mooi uitgangspunt voor een webshop, zeker voor klanten die nog niet zo bekend zijn met de merken die er verkocht worden.

Ze is van plan haar webshop uit te breiden met opvallende statement pieces. Het komende jaar zal de collectie flink uitbreiden, dus het is de moeite waard om WHITE DOTS in de gaten te houden via Instagram of Facebook.

Colors Sweater – Thinking MU – 79,95 euro

Platform

De blog speelt een belangrijke rol op de website van WHITE DOTS. Hier interviewt Suzan de mensen achter de merken die ze verkoopt. Niet alleen leuk om te lezen, maar ook waardevolle informatie voor mensen die echt graag weten hoe het zit met hun kleding. In de toekomst wil Suzan nog veel meer laten zien van het maakproces van de kleding die ze verkoopt. Een prachtig voornemen wat de transparantie en toegankelijkheid alleen maar ten goede kan komen.

Op de blog vind je naast achtergrondverhalen over de merken uit de shop ook uitgebreide artikelen over andere onderwerpen die met de fashion industrie en duurzamer leven en consumeren te maken hebben. Het artikel over Ethiopië als het nieuwe China van de kledingindustrie, vond ik bijvoorbeeld heel interessant. Deze week staat er een post online over keurmerken die in de modewereld gebruikt worden.

Zo is WHITE DOTS meer dan een webshop: het is een platform waar je kunt ontdekken hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat, maar gelukkig vooral veel alternatieven kunt vinden. Ik heb daar ook een bijdrage aan mogen leveren. Je kunt op de blog nu een gastpost lezen waarin ik laat zien hoe ik de Indigo’s Duster van Foundling style. Laat je even weten wat je van mijn outfits vindt?

Harley Tee –  Alternative Apparel – 29,95 euro

Beeld: eigendom van WHITE DOTS

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met White Dots.
Lees meer over samenwerkingen in de disclaimer.