Duurzame cadeaus #5: om op te vreten

Dingen die opgaan, daar houden duurzame types meestal wel van. Daarom zijn eet- of drinkbare cadeaus vaak erg geliefd. Bij mij wel tenminste! Het scheelt nutteloze prullen in huis en eten en drinken moet je toch, dus het is de ideale combinatie van leuk (lekker) én nuttig.

Eetbare cadeaus zijn duurzaam, betaalbaar en leuk om te geven

Een net wat luxer, eetbaar cadeau is ideaal om eens mee uit te pakken, zonder dat het financieel gezien uit de klauwen loopt. Natuurlijk is het extra groen om voor duurzaam lekkers te gaan. Dat kan door te kiezen voor biologisch, lokaal of verpakkingsvrij.

Vergeet de dieetwensen niet

Let bij je aanschaf natuurlijk wel even op eventuele dieetwensen van de ontvanger. Een veganist of vegetariër maak je nu eenmaal niet blij met een lokaal gedraaide worst en iemand die niet drinkt, heeft weer weinig aan een biologisch biertje. Gelukkig is er voor iedereen wel iets te verzinnen.

De lekkerste duurzame etenswaren om cadeau te doen 

Streekproducten 

Iets lekkers uit de buurt is niet alleen leuk, maar ook fijn voor het milieu, omdat er weinig vervoer bij komt kijken. Leuk voor een vriend van ver.

Zelfgemaakt lekkers cadeau

Niets zo persoonlijk als een zelfgemaakte taart, jam, likeur (wel op tijd beginnen!),  fudge, sambal, (boter)koek of iets anders lekkers. Je kunt je cadeau aanpassen aan de smaak van de ontvanger, maar ook aan je eigen kookkunsten. Liever een goed gelukte klassieker dan een te hoog gegrepen mislukking.

Biologische wijn

Extra leuk om een wijn uit de buurt te kiezen. Een Duitse misschien of zelfs eentje uit Nederland! Echt, ook die laatste bestaan. Door mensen die geen alcohol drinken wordt een lekker biologisch sapje of (koffie)siroop vast gewaardeerd.

Lokale (bio)biertjes

Liever een biertje? Geen plaats in Nederland waar nog geen lokale brouwerij is opgedoken. Superleuk om mee te proosten op een heuglijke gebeurtenis. Je kunt er ook een mooi label aanhangen met een gelegenheid om ‘m soldaat te maken. Dat gaf ik mijn vriend afgelopen verjaardag, één speciaalbiertje voor elk levensjaar, wat een groot succes was. We genieten er nog steeds van. Ook leuk om te combineren met een van de cadeau-uitstapjes uit de vorige editie van duurzame cadeaus!

Snoep scheppen

Enorm retro en daarom enorm leuk: samen met de ontvanger zijn of haar favoriete snoepjes bij de drogist scheppen. Kan ook in een eigen zakje, voor de zero wasters onder ons. En dan samen met een film erbij veel te snel opvreten, feest!

Bonustip: Kraamkost

Zelfs bij een pasgeborene kun je met een eetbaar cadeau aankomen. Niet voor de baby natuurlijk, die heeft genoeg aan een portie melk op zijn tijd. Maar voor nieuwbakken ouders is er niets heerlijkers dan een huisgekookte maaltijd die ze alleen hoeven op te warmen. Met een verse baby in huis heb heb je immers al genoeg aan je hoofd zonder dat je in de pannen moet roeren, maar gezond eten is natuurlijk wél heel belangrijk in die periode. Ik ben zelf nog helemaal niet toe aan kinderen, maar het lijkt mij ideaal, een lekkere soep of een schotel die meteen de oven in kan. Er is zelfs een speciaal woord voor: kraamkost. Wedden dat het in de smaak valt?

Meer duurzame cadeau-inspiratie nodig?

Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen
Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt
Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes
Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal
Duurzame cadeaus #8: fair fashion