Drie Instagramposts die mij aan het denken zetten

Ik geef het toe hoor: ik heb Instagram helemaal ontdekt. Mooie plaatjes kijken en een (wellicht wat opgepoetste) glimp van iemands leven opvangen, wie kan dat weerstaan? Ik niet in elk geval, maar ik ben dan ook degene die ultiem kan genieten van (te dure) huizen bekijken op Funda en die als ze over straat loopt het liefst haar neus tegen de ramen druk om interieurs te bekijken (shame on de uitvinders van het raamfolie en de voortuin!).

Maar Instagram is meer dan plaatjes. Het is ook een laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen die bepaalde waarden met je delen en je aan het denken kunnen zetten over bepaalde ideeën. Vandaag deel ik een aantal Instagramposts met je die me de afgelopen tijd op een inspirerend perspectief boden.

Ik kan soms nogal kritisch zijn. Op merken en bedrijven, maar ook op mezelf. Doe ik wel genoeg qua eerlijke kleren, wat zou ik nog meer moeten doen? Maar eigenlijk is het gewoon heel tof om stil te staan bij wat je al bereikt hebt op het gebied van je principes. Daarom spreekt deze post van @kimgoeseco me zo aan. Elk kledingstuk dat tweedehands, fair of vintage is, is er weer één en dat is supermooi.


Eentje met een minimalistisch tintje. Ik vraag me als ik in een kringloop loop – waar je werkelijk alles kunt kopen – wel eens af wanneer we met z’n allen nou compleet voorzien zijn van spullen. Dat er niets nieuws meer nodig is. Zijn we dat punt misschien zelfs al voorbij? Wanneer is het voor het laatst dat jij bijvoorbeeld een theelepel hebt versleten? En toch zijn er fabrieken die die dingen dag na dag staan te produceren, wonderlijk toch. In deze post voegt @stevieyaaay daar een nieuwe vraag aan toe: wat laten we allemaal liggen in het leven om steeds maar nieuwe theelepels (of andere dingen) te kunnen kopen? Ik snap donders goed dat ik hier spreek vanuit de bevoorrechte positie van materieel niets te kort komen. Maar dat maakt de vraag niet minder wezenlijk: waar legen we onze prioriteiten in het leven?

 

Ik weet niet of @ninamaakt het zo precies bedoeld heeft, maar ik vertaal dit als: doe alleen dingen waar je écht vrolijk van wordt en waar je vanuit je hart, je principes, je overtuiging echt helemaal achter staat. Natuurlijk zijn er ook minder leuke klussen in het leven die ook moeten gebeuren, maar verspil je tijd energie niet aan zaken die het niet waard zijn en je uiteindelijk niet vrolijker maken.

Biecht eens op, hang jij ook zo graag de voyeur uit op Instagram?

 1. Ik kom bewust niet op IG, omdat ik van mezelf wéét dat ik gevoelig ben voor mooie dingen kijken die ik dan ook wil hebben! En nu weet ik zeker dat als ik de volgende keer een theelepel pak dat ik eraan zal denken hoe vaak je moet roeren om deze te verslijten 🙂

  1. Dat is ook een goede overweging. Ik heb dat zelf meer met nieuwsbrieven etc., die ik zoveel mogelijk probeer te vermijden en anders in een apart mailmapje belanden. Ik volg ook juist graag mensen die met heel eenvoudig leven, dat inspireert weer. Maar het is goed om je bewust te zijn van de onbewuste beïnvloeding, want die speelt zeker een rol.

 2. Ik hou enorm van Instagram! En dat van het voorzien zijn spullen vind ik een heel goed punt, maar hoe bewust ik hier ook van ben: toch gaan er nieuwe koffiekopjes mee terwijl er met de oude zeker niets mis is.. Bedankt voor het me opnieuw hier aan herinneren 😉

 3. Ahh wat een leuke verrassing, die laatste post! En ja hoor, zo was ‘ie inderdaad ongeveer bedoeld 🙂 Dat je zoveel mogelijk probeert om op een manier te leven die je hetzelfde gevoel bezorgt als wanneer je gekke dansjes door de woonkamer doet. 🙂

 4. Instagram is echt m’n lievelings! Niet alleen vanwege de mooie plaatjes, maar juist ook omdat ik het idee heb dat mensen daar altijd veel meer persoonlijke gebeurtenissen en gedachten delen. Juist de verhaaltjes bij de posts vind ik altijd heerlijk. En daar heb je hier echt mooie voorbeelden van gedeeld. Ik ben trouwens ook een sucker voor inspirational quotes (die verzamel ik dan weer naarstig op een pinterest-bord), dus die doen het ook altijd goed ;).

  1. Dat is ook iets wat me echt verraste. Ik heb heel lang niet aan instagram gedaan omdat ik niet zo’n behoefte had aan nog een medium vol zelfpromotie, wat het natuurlijk deels ook is. Natuurlijk zetten mensen een bepaald beeld van zichzelf neer, maar als je de juiste mensen volgt, krijg je wel een heel mooi beeld van wat hen beweegt.

 5. Jaa instagram is fijn! Vooral natgeo en nasa 🙂 lekker wegdromen terwijl je stilstaat bij allerlei belangrijke dingen

 6. Haha, ik moet lachen om dat je graag binnengluurt bij anderen, dat heb ik ook! Als ik in Nederland ben verbaas ik me telkens hoeveel mensen een volledig open huis lijken te hebben, mensen met raamfolie of gordijnen lijken bij jullie de uitzondering. Bij ons is alles allemaal zo dicht mogelijk gemaakt, jammer voor mijn nieuwsgierigheid maar ik begrijp het ook wel, :-). Bij mij zijn er ook gordijnen, oeps.

  Ik ben nog aan het groeien in Instagram. Gewoon leuke beelden van oprechte personen zie ik wel graag, maar ik hou niet heel veel van de al te perfecte plaatjes.

  1. Haha, wat mij betreft zijn het er nog steeds te veel! Maar ik woon dan ook in het centrum, waar de ramen direct aan de stoep liggen. Ik ben ook hypocriet, want ’s avonds wil ik ook de gordijnen helemaal dicht, ik hou niet zo van in het donker staren.

 7. Herkenbaar met die drang naar nieuw en meer. Ik vraag me ook af wanneer ik nou eens verzadigd ben. Ik snap niet waarom ik altijd maar meer wil. Sinds ik me verdiep in duurzaam en groen leven merk ik wel dat die drang minder wordt. Maar toch vraag ik me af wanneer de put vol begint te raken.

  1. Ik denk dat het best wel maatschappelijk bepaald is dat we meer-meer-meer willen. We zijn immers omgeven door prikkels van bedrijven die ons iets willen verkopen. Gelukkig merk ik ook dat het je jezelf met een beetje bewustwording en oplettendheid best snel kan trainen om die prikkels te negeren. Gaat heus niet altijd perfect, maar een verschil maakt het wel. Ze zeggen toch altijd ‘Be the change you want to see in the world’? Lekker cliché, maar best wel waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.