Drie Instagramposts die mij aan het denken zetten

Ik geef het toe hoor: ik heb Instagram helemaal ontdekt. Mooie plaatjes kijken en een (wellicht wat opgepoetste) glimp van iemands leven opvangen, wie kan dat weerstaan? Ik niet in elk geval, maar ik ben dan ook degene die ultiem kan genieten van (te dure) huizen bekijken op Funda en die als ze over straat loopt het liefst haar neus tegen de ramen druk om interieurs te bekijken (shame on de uitvinders van het raamfolie en de voortuin!).

Maar Instagram is meer dan plaatjes. Het is ook een laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen die bepaalde waarden met je delen en je aan het denken kunnen zetten over bepaalde ideeën. Vandaag deel ik een aantal Instagramposts met je die me de afgelopen tijd op een inspirerend perspectief boden.

Ik kan soms nogal kritisch zijn. Op merken en bedrijven, maar ook op mezelf. Doe ik wel genoeg qua eerlijke kleren, wat zou ik nog meer moeten doen? Maar eigenlijk is het gewoon heel tof om stil te staan bij wat je al bereikt hebt op het gebied van je principes. Daarom spreekt deze post van @kimgoeseco me zo aan. Elk kledingstuk dat tweedehands, fair of vintage is, is er weer één en dat is supermooi.

Eentje met een minimalistisch tintje. Ik vraag me als ik in een kringloop loop – waar je werkelijk alles kunt kopen – wel eens af wanneer we met z’n allen nou compleet voorzien zijn van spullen. Dat er niets nieuws meer nodig is. Zijn we dat punt misschien zelfs al voorbij? Wanneer is het voor het laatst dat jij bijvoorbeeld een theelepel hebt versleten? En toch zijn er fabrieken die die dingen dag na dag staan te produceren, wonderlijk toch. In deze post voegt @stevieyaaay daar een nieuwe vraag aan toe: wat laten we allemaal liggen in het leven om steeds maar nieuwe theelepels (of andere dingen) te kunnen kopen? Ik snap donders goed dat ik hier spreek vanuit de bevoorrechte positie van materieel niets te kort komen. Maar dat maakt de vraag niet minder wezenlijk: waar legen we onze prioriteiten in het leven?

 

Ik weet niet of @ninamaakt het zo precies bedoeld heeft, maar ik vertaal dit als: doe alleen dingen waar je écht vrolijk van wordt en waar je vanuit je hart, je principes, je overtuiging echt helemaal achter staat. Natuurlijk zijn er ook minder leuke klussen in het leven die ook moeten gebeuren, maar verspil je tijd energie niet aan zaken die het niet waard zijn en je uiteindelijk niet vrolijker maken.

Biecht eens op, hang jij ook zo graag de voyeur uit op Instagram?