Deze groene initiatieven zou ik graag in Leiden zien

Ik woon in Leiden en daar is het helemaal zo slecht nog niet, als je het over duurzaam leven hebt. We hebben een Verpakkingsvrije Winkel, verschillende leuke vintage shops, een stapel fijne kringloopwinkels, genoeg groentewinkels en twee keer in de week markt om voordelig en verpakkinsgsvrij boodschappen te kunnen doen. Toch zijn er best wat duurzame initiatieven die ik graag in Leiden zou zien verschijnen. Beschouw dit als een open uitnodiging!

Reshare Store

Wie bij kleding van het Leger de Heils nog denkt aan muffe zaken vol voddige afdankertjes, kent de Reshare Stores nog niet. Het Leger des Heils verkoopt nog altijd ingezamelde, tweedehands kleding, maar dan goed gesorteerd in frisse, hippe winkels. Zodat echt winkelen in een mooie zaak voor iedereen bereikbaar wordt, ook voor mensen die amper iets te besteden hebben. Voor elke zak ingeleverde kleding wordt bovendien een cadeaubon uitgedeeld aan iemand die het echt kan gebruiken. De zaken verspreiden zich als een olievlek uit over Nederland, dus dikke kans dat er al een bij je in de buurt zit. In Leiden moeten we helaas nog zonder doen, maar gelukkig kan ik al wel in den Haag terecht.

Jouw Marktkraam

De naam zegt het al: bij Jouw Marktkraam huur je je eigen kraampje om spullen te verkopen. Dat kunnen zelfgemaakte artikelen zijn- een soort offline Etsy-shop – maar ook tweedehandsjes die jij niet meer nodig hebt. Je hoeft er trouwens niet echt mee op de markt te staan, want jouw kraampje bevindt zich in een winkelpand met die van andere aanbieders. Het werkt heel professioneel met prijsstickers met een barcode en een app waarin automatisch je verkopen in worden bijgehouden. Verschillende bloggers – Northflix, Claire Codi en Ik ben Iris niet – hebben het al voor je uitgeprobeerd, dus bij hen kun je precies vinden wat wel en niet goed loopt en hoe je van jouw kraampje een goedlopende winkel maakt. Als het dichterbij zat, zou ik hier waarschijnlijk regelmatig binnenstappen en ook best een keer een kraampje willen huren.

Makkelijk afval scheiden

Dit is een dringende oproep aan de gemeente. Want hoewel ik zelf het geluk heb van een plasticcontainer vlakbij mijn huis, zijn er in de hele stad maar 15 van die dingen te vinden. Dat is echt belachelijk weinig voor een stad met meer dan 120.000 inwoners. Ze zijn in Leiden nu druk aan het discussiëren over nascheiding, waarbij niet de burger, maar het afvalverwerkingsbedrijf de soorten afval uit elkaar zeeft om te recyclen. Prima als dat echt efficiënter blijkt (dat is nog niet onomstotelijk bewezen), maar ik vrees wel dat de bewustheid over het belang van minder afval creëren drastisch zal afnemen. Oh ja, dat ik geen groenafval kan scheiden (en met mij talloze Leidenaren) vind ik echt hopelijk ouderwets. Gemeente Leiden, doe er wat aan!

Vegan restaurant

Mijn keuzes nu ik fulltime vegetarisch eet zijn in restaurants behoorlijk beperkt geraakt. Enerzijds niet erg, want ik was altijd degene die vol keuzestress last minute mijn bestelling doorgaf. Toch zou het leuk zijn als er wat meer variatie op de Leidse menukaarten kwam. En dan ook graag voor mijn veganistisch etende vrinden, voor wie lekker ergens eten een nog veel grotere uitdaging is. Een vegan restaurant, dat zou geweldig zijn! Wat mij betreft mogen ook bestaande Leidse ondernemers dit als een hint opvatten: zorg dat er ook wat vegan keuzes op het menu staan. Dat geeft mij ook weer veganistische inspiratie voor in de keuken thuis.

 1. Een Reshare store hebben we gelukkig nu in Eindhoven 🙂 En qua vegan eten is er ook echt veel nu! Ik zou nog wel een zero waste winkel willen!

  1. Wat leuk dat er zoveel mogelijk is in Eindhoven. In Leiden ben je wel zo in alle randstad-steden, dus dat biedt sowieso mogelijkheden. Maar meer is in dit geval wel altijd beter!

  2. Boe, die Reshare store in Eindhoven spotte ik laatst op zaterdagavond en zondag was ie natuurlijk dicht. Balen, want hij zag er veelbelovend uit van buiten!

 2. Oeh ja, zo’n Reshare storen of Appel en ei zou ik ook heel graag willen in Utrecht! In de kringloop vind ik meestal toch net niet wat ik zoek en vintage is niet helemaal aan mij besteed, geloof ik, dus daar zou ik misschien meer succes hebben.

  Afval scheiden vind ik een heel lastig onderwerp. Als ze op afvalstations nou echt heel goed kunnen scheiden, is dat uiteindelijk veel efficiënter. Ook makkelijker qua privé containers, ondergrondse containers en vuilniswagens. Maar inderdaad, sinds we hier PMD apart inzamelen ben ik me pas bewust geworden van hoeveel we daarvan in huis halen en dat is ook wat waard. Misschien pessimistisch, maar ik denk toch dat veel mensen nogal laks zijn en een goedwerkende nascheiding effectiever kan zijn. Dan kunnen we natuurlijk wel nog na gaan denken over beloningssystemen voor wie minder afval maakt (zonder dat de grootverbruikers in de verleiding komen om hun afval te gaan dumpen natuurlijk). Ingewikkeld joh!

  1. Ja heel lastig, ik las laatst nog dat er echt allerlei troep in textielcontainers wordt gegooid, zo stom. Bij mijn ouders moet je nu per restafvalcontainer die je aan de straat zet betalen, dat lijkt me wel stimulerend en effectief. Het tegengestelde effect heb ik hier in Leiden ook gezien: grofvuil ging van eens per adres per maand gratis ophalen naar 30 euro per kuub en toen zag ik ‘s nachts iemand een hele tuinset in de gracht gooien en werd alles bij de containers gedumpt, heel triest. Die maatregel is wel weer teruggedraaid.

 3. Waar wij (sinds een paar maanden) wonen wordt gescheiden ingezameld. Wij wonen zelf in een hele nieuwe wijk, en het geeft vind ik hier een nogal rommelig aanzicht met overal containers. Dat vind ik minder. En ondanks dat ik denk dat in principe nascheiding (per kuub) nauwkeuriger zou zijn, ben ik voor het afval scheiden aan de bron, bij de huishoudens. Ik denk dat de grootste meerwaarde zit in het bewust worden van wat je weggooit. Wij hebben 6 ledigingen van de restcontainer per jaar inbegrepen bij het vast recht, daarna betaal je per lediging. Vind ik prima. De afgelopen maanden – verhuizing! – waren niet representatief en hadden we relatief veel afval. Ik denk dat we tot nu toe 3 keer restafval hebben laten ophalen. Dus veel minder dan gemiddeld. De komende periode zal ons gemiddelde nog wel wat dalen nu we uit de verhuisperikelen zijn. Het scheelt wel dat we al trouwe afvalscheiders waren, het kost ons niet echt moeite om het te doen, en we waren al bewust bezig met deels verpakkingsvrij kopen als dat kan: mijn moeder haakte supertoffe groente/fruittasjes voor me die ik mee sleep als ik ga winkelen. Ons grootste verbeterpunt is dat wij vaak (overige) boodschappen bestellen. En de supermarkt doet dus wel alles in plastic tasjes :((( Sinds kort betaal je daar een symbolisch bedrag voor en kun je ze ook retourneren, dat is winst, maar toch: heel veel plastic. Als ik tartaartjes op de markt koop kunnen die in mijn meegebrachte bakje, en als ik dat vergeet in een klein plastic zakje. Uit de supermarkt zit er toch zo’n hard plastic verpakking omheen. Geen vlees eten zou natuurlijk ook enorme winst zijn maar zolang vlees mijn voornaamste eiwitbron is wegens lactose-intolerantie en ik eiwit hard nodig heb is de overgang naar zonder vlees een ingewikkelde.

  1. Wat goed dat jullie zo actief scheiden en dat het eigenlijk geen moeite meer kost. Zo’n soort systeem hebben ze bij mijn ouders ook. Door goed scheiden doen zij nu meer dan een half jaar met een restafvalcontainer. Ik las laatst ook iets over openbare wormenhotels in Amsterdam waar mensen hun groenafval kunnen composteren. Dat lijkt mij ook te gek hier, want zo’n wormengeval in mijn huis of op mijn balkon gaat me iets te ver. Ik vind die beesten zo gruwelijk, haha. Maar wel heel nuttig!

 4. Wat goed eigenlijk om hier eens over na te denken! Zo’n reshare store klinkt als een heel goed idee! Een Jouw Marktkraam hebben we in Uithoorn al. Best bijzonder voor een vrij klein dorp, maar ik ben er zeker blij mee 🙂 Meer vegan of vegetarische restaurants kan ik ook alleen maar aanmoedigen.

  Trouwens, even off-topic, maar dit wilde ik gewoon even delen. Via mijn werk kwam ik laatst in aanraking met Dress for Success. Een stichting die meteen een mooie stap naar meer duurzaamheid is. Je kunt hier nette kleding die je niet meer draagt, inleveren voor mensen met een uitkering die op zoek zijn naar werk. In hun filialen werken dan weer mensen met verstand van kleding die de sollicitanten persoonlijk kledingadvies geven, zodat zij netjes op hun sollicitatiegesprek verschijnen. Ik vond het echt een mooi doel en het is meteen een goede bestemming van kleding die je niet meer gebruikt. Dat wilde ik even met je delen, omdat ik het wel een mooi duurzaam initiatief vond 🙂

  1. Leuk dat jullie wel een Jouw Marktkraam hebben!
   En dank voor de tip! Ik ken Dress to Impress inderdaad, het is echt een geweldig initiatief vind ik, omdat het mensen echt helpt om op eigen benen te staan en verder te komen in het leven. Dankjewel voor de herinnering, ik wil dit graag meenemen in een artikel binnenkort!

 5. In Leiden heb je vega/vegan restaurant Mix&Fix, zit in de Vrouwensteeg (t/o de Plato). Het is klein, meer afhalen dan restaurant denk ik, maar je kan er prima zitten en het eten is lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.