Deze groene initiatieven zou ik graag in Leiden zien

Ik woon in Leiden en daar is het helemaal zo slecht nog niet, als je het over duurzaam leven hebt. We hebben een Verpakkingsvrije Winkel, verschillende leuke vintage shops, een stapel fijne kringloopwinkels, genoeg groentewinkels en twee keer in de week markt om voordelig en verpakkinsgsvrij boodschappen te kunnen doen. Toch zijn er best wat duurzame initiatieven die ik graag in Leiden zou zien verschijnen. Beschouw dit als een open uitnodiging!

Reshare Store

Wie bij kleding van het Leger de Heils nog denkt aan muffe zaken vol voddige afdankertjes, kent de Reshare Stores nog niet. Het Leger des Heils verkoopt nog altijd ingezamelde, tweedehands kleding, maar dan goed gesorteerd in frisse, hippe winkels. Zodat echt winkelen in een mooie zaak voor iedereen bereikbaar wordt, ook voor mensen die amper iets te besteden hebben. Voor elke zak ingeleverde kleding wordt bovendien een cadeaubon uitgedeeld aan iemand die het echt kan gebruiken. De zaken verspreiden zich als een olievlek uit over Nederland, dus dikke kans dat er al een bij je in de buurt zit. In Leiden moeten we helaas nog zonder doen, maar gelukkig kan ik al wel in den Haag terecht.

Jouw Marktkraam

De naam zegt het al: bij Jouw Marktkraam huur je je eigen kraampje om spullen te verkopen. Dat kunnen zelfgemaakte artikelen zijn- een soort offline Etsy-shop – maar ook tweedehandsjes die jij niet meer nodig hebt. Je hoeft er trouwens niet echt mee op de markt te staan, want jouw kraampje bevindt zich in een winkelpand met die van andere aanbieders. Het werkt heel professioneel met prijsstickers met een barcode en een app waarin automatisch je verkopen in worden bijgehouden. Verschillende bloggers – Northflix, Claire Codi en Ik ben Iris niet – hebben het al voor je uitgeprobeerd, dus bij hen kun je precies vinden wat wel en niet goed loopt en hoe je van jouw kraampje een goedlopende winkel maakt. Als het dichterbij zat, zou ik hier waarschijnlijk regelmatig binnenstappen en ook best een keer een kraampje willen huren.

Makkelijk afval scheiden

Dit is een dringende oproep aan de gemeente. Want hoewel ik zelf het geluk heb van een plasticcontainer vlakbij mijn huis, zijn er in de hele stad maar 15 van die dingen te vinden. Dat is echt belachelijk weinig voor een stad met meer dan 120.000 inwoners. Ze zijn in Leiden nu druk aan het discussiëren over nascheiding, waarbij niet de burger, maar het afvalverwerkingsbedrijf de soorten afval uit elkaar zeeft om te recyclen. Prima als dat echt efficiënter blijkt (dat is nog niet onomstotelijk bewezen), maar ik vrees wel dat de bewustheid over het belang van minder afval creëren drastisch zal afnemen. Oh ja, dat ik geen groenafval kan scheiden (en met mij talloze Leidenaren) vind ik echt hopelijk ouderwets. Gemeente Leiden, doe er wat aan!

Vegan restaurant

Mijn keuzes nu ik fulltime vegetarisch eet zijn in restaurants behoorlijk beperkt geraakt. Enerzijds niet erg, want ik was altijd degene die vol keuzestress last minute mijn bestelling doorgaf. Toch zou het leuk zijn als er wat meer variatie op de Leidse menukaarten kwam. En dan ook graag voor mijn veganistisch etende vrinden, voor wie lekker ergens eten een nog veel grotere uitdaging is. Een vegan restaurant, dat zou geweldig zijn! Wat mij betreft mogen ook bestaande Leidse ondernemers dit als een hint opvatten: zorg dat er ook wat vegan keuzes op het menu staan. Dat geeft mij ook weer veganistische inspiratie voor in de keuken thuis.