Buy Nothing New: Jezelf belonen zonder iets te kopen (bijvoorbeeld door iets te winnen!)

20161031_133938Zo, de Buy Nothing New Month zit erop. Was het moeilijk? Nou, niet echt eigenlijk. De eerste week lag ik ziek op bed en had ik niet echt de neiging om aan winkelen te slaan. Nu worden dit soort dingen meestal lastiger naarmate ze langer duren, maar ook dat viel mee. Mijn vader gaf ik samen met broer een theateruitje voor zijn verjaardag en verder waren er geen grote obstakels. Het is één van de redenen dat ik niet uitgebreid verslag heb gedaan van mijn vorderingen deze maand. Iets leuks schrijven over iets wat je níet doet is nu eenmaal vrij lastig, zeker als je tegen weinig problemen aanloopt. Films zijn ook niet leuk als het goed gaat met iedereen, toch?

Het scheelt waarschijnlijk dat ik al een poos bezig ben met minderen en geen onzin aanschaffen, maar toch vind ik dat ik best trots mag zijn dat ik het heb volgehouden. Dat is immers een teken dat mijn nieuwe manier van consumeren langzaam maar zeker in mijn systeem komen te zitten en dat is best een feestje waard. Tijd om mezelf te belonen!

Stiekem zijn wij met z’n allen best gewend om onszelf te trakteren op materiële, gekochte dingen. Een nieuwe lippenstift omdat we ons zo goed aan ons dieet houden, een glanzend nieuw tijdschrift omdat we de hele week zo onmenselijk vroeg moeten opstaan… Allebei een beetje een gekke optie als je jezelf wilt belonen voor een maand niets nieuws kopen. Daarom bedacht ik een aantal beloningen waarop je jezelf kunt trakteren zonder iets nieuws aan te schaffen. Ze zijn trouwens ook hartstikke leuk als je iets anders dan het einde van de Buy Nothing New Month te vieren hebt.

 1. Bak je lievelingstaart
  Nu de herfst is ingevallen, is het tijd om het in huis extra gezellig te maken. En gezelligheid en eten gaan wat mij betreft prima samen. Een bakblik heb je vast al in huis en anders kun je het lenen. Een goed excuus om je favoriete personen uit te nodigen om te komen proeven (een stuk bij mij langsbrengen mag natuurlijk ook!).
 2. Ontspan maar
  Niets kopen wordt makkelijker als je geniet van wat je allemaal al hebt. En ik ken bijna geen huishoudens waar geen lekkere verzorgingsproducten in een badkamerkastje staan te verstoffen (ik vind het zelf dan vaak ‘zonde’ om een luxe product zomaar te gebruiken, herken je dat? Dom natuurlijk, want iets niet gebruiken, dat is pas zonde). Deze maand is een mooi moment om eens een gat in dit soort voorraden te slaan en jezelf te verwennen. Trek je lekkerste douchegel, maskertjes, crèmes en parfum uit de kast en sluit je in de badkamer op met een tijdschrift of een goed boek. Twee vliegen in één klap, want ongemerkt ruim je zo ook je voorraden een beetje op.
 3. Ga op kringloopjacht
  Een middag struinen door de kringloop vind ik een heerlijke bezigheid. De rare hoedjes, pluizige truien en extreem grote jassen schreeuwen om een modeshow en ik vind het altijd een sport om het allerlelijkste beeldje uit te zoeken (glitterdolfijnen doen het altijd goed). Snor een maatje op en stippel de route langs kringloopwinkels in de buurt uit. Het is extra leuk om een klein budget af te spreken en daarmee voor elkaar een cadeautje uit te kiezen. Weinig ervaring met het kopen van tweedehands? Hier geef ik je tips voor het opduiken van pareltjes.
 4. Organiseer een ruilmiddag
  Wedden dat je van alles in huis hebt wat je niet gebruikt? Net als al je vrienden trouwens. Organiseer een ruilmiddag waar jouw trash andermans treasure wordt. Dat kan met kleren (uitzoektips vind je hier), maar ook met cd’s, films, sieraden, make-up, boeken of alles door elkaar. Zorg voor hapjes en een goed ruilsysteem (je kunt mensen laten ‘intekenen’ op spullen en loten bij meerdere liefhebbers of bijvoorbeeld om de beurt iets kiezen) en wat overblijft mag naar de kringloop of het Leger de Heils. Opgeruimd staat netjes.
 5. Speel toerist in eigen stad
  We gaan op reis naar de spannendste oorden, maar heb je je eigen stad wel eens goed bekeken? Stap een museum binnen, boek een rondleiding (in grotere steden zijn vaak zelfs gratis stadswandelingen, waar je achteraf met een fooi betaalt) of zoek zelf informatie uit en leid je vrienden rond. Daarna lekker wat drinken op een plek waar je nog nooit gezeten hebt. Vergeet je camera niet!
 6. Leen iets leuks
  Ik vind het heel leuk om iets nieuws uit te proberen. Verzin iets wat je graag een keer zou willen doen en kijk of je de benodigdheden ergens kunt lenen (ik blijf het zeggen: via Peerby heb je de spullen van al je buren bij de hand). Een bordspel, dat ene boek, een film, playstation, krultang, gourmetstel, massageapparaat of skateboard, leef je uit. Er is vast iemand in de buurt die je er aan kan helpen. Sommige dingen zijn juist leuk omdat je ze niet te vaak doet, dus dan is het heerlijk als je het na gebruik de deur weer uit kunt doen.
 7.  Win iets!
  Tweedehands winkelen mocht deze maand natuurlijk wel, al heb ik ook dat niet echt gedaan. Ik nam alleen een kijkje bij Vintage Island, een winkel die sinds deze zomer in Leiden te vinden is en waar ik helaas nog helemaal niet binnen was geweest (ik schrijf er snel meer over). Ze hebben een geweldige collectie geruite sjaals en het was moeilijk kiezen, daarom besloot ik er twee te kopen. Maar omdat ik natuurlijk geen twee sjaals nodig heb, lijkt het me leuk om één van jullie er blij mee te maken.

Om mee te dingen, laat je hieronder je leukste Buy Nothing New-tip achter. Dat mag van alles zijn, van een cadeautip tot een recycle-oplossing, wat je maar wilt. Ik ben heel benieuwd! Je kunt reageren t/m zondag 6 november en de winnaar krijgt een mailtje. Laat me ook even weten welke sjaal je voorkeur heeft. Voor de vegans onder ons: de gele sjaal is van acryl, de rode weet ik helaas niet zeker, er zou dus wol in kunnen zitten.

Deze winactie is inmiddels afgelopen. De winnaar heeft bericht gehad en de prijs ontvangen.