Annanasgoods: vegan tassen en portemonnees van ananasleer

Nee, het is geen spelfout: Annanasgoods is de nieuwe lijn van tassenmaakster Anna Treurniet. Producten in haar bekende, minimalistische stijl waar ik zo gek op ben, maar dan gemaakt van ananasleer. Helemaal vegan dus en net zo mooi.

Piñatex

Ananasleer wordt gemaakt van de bladeren van de ananasplant. Het is een restproduct van de ananasoogst, want die bladeren eten we niet. Materiaal dat er toch al is en dat anders waardeloos zou zijn, wordt nu omgezet in iets moois en praktisch. De bladeren worden vervezeld, gewassen, gedroogd en ‘ontgomt’, een soort koking die de vezels tot één soepel geheel maakt. Veganistisch ‘leer’ dat prima geschikt is voor het maken van tassen en portemonnees.

Doordacht design

Anna is een vakvrouw pur sang. Als ze iets wil maken, doet ze eerst grondig onderzoek. Naar materialen, naar vorm, naar functie. Alles om een product de wereld in te helpen dat aan haar strenge eisen voldoet. Van kwaliteit, van duurzaamheid, maar – niet onbelangrijk – ook van schoonheid. Ze wil immers stukken maken die je met veel plezier heel lang kunt gebruiken.

Om dat resultaat voor haar vegan designs van piñatex te krijgen, moest ze een aantal aanpassingen doen aan de oorspronkelijke ontwerpen van haar producten: waar je leer gewoon kunt snijden, moet ananasleer wél gezoomd worden om te voorkomen dat het gaat rafelen.

Ook vond Anna dat een stevige voering nodig was om haar maaksels lang mee te laten gaan. Daarvoor vond ze een lokale oplossing, in de vorm van restmateriaal van een zeilmakerij om de hoek. Het geeft de producten meteen een vrolijk kleurcontrast randje dat heel leuk werkt met het stijlvolle ontwerp, wat mij betreft.

Steun kleine makers

Als ik Anna hoor vertellen over haar producten, sterkt dat me enorm in de overtuiging om te kopen bij kleine makers, die heel goed nadenken over hun product in plaats van zomaar iets de wereld in te slingeren in de hoop dat de gek er iets voor geeft.

Anna’s producten van piñatex worden alleen op bestelling gemaakt, om overproductie te voorkomen. Dat past helemaal in mijn straatje. Één van de eerst verkrijgbare producten is deze schattige, vegan portemonnee, waarvan ik er zelfs twee mag weggeven!

Winactie

Omdat ik weet dat er veel vegans onder mijn lezers zijn en ook veel mensen die bewust willen omspringen met leer, vind ik het super om dit product van ananasleer te mogen weggeven. En wel de kleine variant van de portemonnee die ik zelf ook heb. Een toppertje, kan ik vertellen. Hij is beeldschoon en door de handige indeling gebruik ik hem al twee jaar lang met plezier.

Zie je op Instagram!

Om kans te maken, tag je iemand onder deze foto op Instagram. Als jullie Anna en mij allebei volgen, maak je elk kans op zo’n toffe portemonnee + een shoptegoed van 25 euro in Anna’s mooie webwinkel. Meedoen kan t/m zaterdag 9 maart. Daarna maken we via Instagram de winnaar bekend.

De foto’s van de telefoons met de gele binnenkant zijn gemaakt door Christine Bornfeld

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Anna Treurniet. 
Alle informatie over samenwerkingen vind je in de disclaimer.