3x Gerecyclede sieraden van toffe ontwerpers

Sieraden kunnen makkelijk een duurzame investering zijn: ze passen altijd, slijten niet snel (zeker als je voor enige kwaliteit gaat), je kunt ze eindeloos combineren en ze kunnen elke garderobe een oppepper geven. Al deze zaken maken dat je ze kunt blijven dragen en zelfs steeds kunt doorgeven aan een nieuwe eigenaar.

Stapje verder
Ik stel je graag drie merken voor die nog een extra duurzaam tintje aan hun sieraden geven door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Ik heb ze allemaal gesproken, live of per mail en ik werd echt laaiend enthousiast van hun bevlogenheid en van alle manieren waarop deze makers bewust bezig zijn met de impact van hun producten en werk. Er wordt aan zoveel details gedacht, dat alleen is al inspirerend. En dan heb ik het nog niet eens over hun sieraden zelf. Het zijn sieraden in drie heel verschillende stijlen, gemaakt met totaal verschillende materialen en technieken. Van wie zou jij wel iets willen dragen?

Anna Treurniet
De sieraden die Anna Treurniet maakt zijn eigenlijk een restproduct van haar eco-leren tassen en portemonnees, waar ik al eerder over schreef na een bezoek aan haar atelier. Zo hoeven zelfs de kleinste snippertjes materiaal niet verloren te gaan. Omdat Anna ook vegan tassen van kurk maakt, zijn daar ook sieraden van te krijgen.

Anna is zowel op persoonlijk vlak als in haar werk veel bezig met duurzaamheid en eerlijk produceren. Het leer haalt ze zo lokaal mogelijk – in haar geval uit Italië – en de zilveren fournituren komen uit Polen, waar dat materiaal onder flink fraaiere omstandigheden wordt gewonnen dan in Zuid-Amerika, waar Anna met eigen ogen dingen zag waar ze niet aan wil bijdragen. Net als bij haar tassen kiest Anna in haar sieraden voor simpele, krachtige vormen en intense kleuren. Ik vind dat zelf een heel fijne combinatie en ik gebruik haar portemonnee nog elke dag met veel plezier.

Oorbellen 17 euro – Armand 19 euro – Ring 24 euro (Beeld: Anna Treurniet)

BregjesDesign
Bregjes uitgebreide collectie bloemetjesservies is het uitgangspunt voor haar kettingen, broches en ringen. Het begon met het stukvallen van haar favoriete bordje, dat ze tot iets nieuws wilde verwerken. Ze gebruikt haar servies – bijeengescharreld in kringlopen en op rommelmarkten – thuis volop en dan breekt er wel eens wat. Materiaal genoeg dus, al geeft Bregje ruiterlijk toe dat ze ook wel eens een bordje opoffert voor haar collectie: ‘Dan doe ik mijn ogen dicht en geef er een klap op. Dit voelt dan even heel fout, maar dat ik er daarna weer een aantal mensen heel blij mee maak, maakt het goed’.

Het idee dat iets waar je van houd zelfs mooi kan blijven als het stuk is vind ik erg tof. Zelf kun je nu ook een dierbaar stuk servies – al dan niet gebroken – tot sieraad laten verwerken. Bregje schuurt, freest en glazuurt de randen zodat je je niet open haalt, maar de scherven zelf zie je er echt in terug: dat leidt tot een grappige combinatie van grillige vormen en romantische patronen. Met in haar achterhoofd het besef dat je misschien niet alles goed kan doen, probeert Bregje wel bewuste keuzes te maken. Zo is veel van haar verpakkingsmateriaal gerecycled en zorgt ze dat een pakje altijd door de brievenbus kan, wat materiaal en postbusjes scheelt.

 

Oorbellen 8,50 euro – Set van ketting en ring 38,50 euro – Ring 25 euro (Beeld: Bregjedesign)

By Biek
Inspiratie kan overal vandaan komen. By Biek kwam van de grond na een verbouwing waar allerlei materiaal – waaronder prachtige koperen buizen – naar het grofvuil dreigden te verdwijnen. Koper werd het uitgangspunt voor de sieradenlijn en de liefde voor dat materiaal spat er vanaf om de collecties. Ik vind het geweldig hoe robuust het behandeld wordt, waardoor het materiaal en zijn eigenschappen alle aandacht krijgen.

Inmiddels proberen ze bij By Biek alles van gerecycled materiaal te maken. Fournituren waarbij dat niet lukt, worden fairtrade ingekocht. Het verpakkingsmateriaal is restafval uit een viltfabriek en de doosjes zijn van karton uit de duurzame bosbouw. Het bedrijf is zo gegroeid dat ze een medewerker uit een sociale werkplaats in dienst hebben genomen, wat supergoed bevalt. Ook zijn ze bezig met zonnepanelen. Zo wordt over het hele maakproces nagedacht, iets waar ik veel bewondering voor heb. Zo kun je nog eens zorgeloos iets prachtigs aanschaffen.

 

Ringen 49,50 euro – Ketting 48,50 euro –  Oorbellen 44,50 euro (S)/49,50 euro (M) (Beeld: By Biek)

  1. Ik draag eigenlijk nooit sieraden (met uitzondering van een kralenketting heel af en toe), maar deze 3 ontwerpers geven me toch zin om daar verandering in te brengen!

    1. Leuk zijn ze he? Ik heb soms periodes dat ik mijn sieraden een beetje vergeet, maar ik heb nu echt geselecteerd tot mijn favorieten en die heb ik nu weer regelmatig om.

  2. Wat onwijs tof om te zien hoe creatief sommige sieradenmakers zijn! Vooral die sieraden van oud servies vind ik superleuk bedacht en het ziet er nog eens mooi uit ook.

  3. Wat een prachtige concepten. Petje af voor de creativiteit van deze ondernemers. Zo bijzonder!!

  4. Ik ben By Biek fan. Maar moet zeggen dat ik de sieraden van het gebroken porselein ook super vind.

  5. By Biek zag ik laatst al ergens voorbij komen, maar viel me echt op qua stijl. Ik hou niet zo van shiny goud en zilver, dus als ik uberhaupt al sierraden draag is het vaak een beetje nepbrons dat er dan ook een beetje goedkoop uitziet. Dat matte koper was echt precies waarvan ik niet wist dat ik het zocht 😉

    1. Ik was ook meteen heel enthousiast over de stijl van By Biek en het werd door het verhaal alleen maar beter. Is het al tijd om onszelf te trakteren, haha?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.