Zo vierde ik Sinterklaas met een duurzaam tintje

Mijn mond heeft de afgelopen blogposts niet stilgestaan over Sinterklaas. Het is en blijft dan ook mijn favoriete feest van het jaar. Ik vind het leuk om in het geniep cadeautjes voor iedereen bij elkaar te sprokkelen, iets wat dit jaar een extra uitdaging was, aangezien vriend en ik nogal op elkaars lip leefden nu ik een poosje dakloos was. De edele dichtkunst staat bij ons hoog in het vaandel, dus ook dat levert de nodige voorpret op. Dit jaar vierde ik twee keer Sinterklaas: één keer een dobbelspel met een duurzaam tintje (niet eens mijn idee!) en één keer klassiek, met surprises, stapels gedichten, pakjes en gestrooide pepernoten, de hele mikmak.

Duurzaam dobbelen
Het scoren van cadeautjes voor een dobbelspel is altijd een uitdaging. Het is gewoon best lastig om dingen te kopen die voor iedereen min of meer leuk zijn. Dat de cadeautjes duurzaam moesten zijn, was een extra uitdaging, maar wel een heel leuke. Vaak wordt met dit soort spelen een hoop onzin uit de winkesl getrokken en hoewel dat hilarisch is, is het ergens ook wel erg zonde. Gelukkig is duurzaam een lekker rekbaar begrip. Ik besloot voor een combinatie van groen, bruikbaar, zelfgemaakt en doorgeven te gaan.

– een flesje zelfgemaakte chiliolie (in een hergebruikt flesje)
– een groente/fruitnetje van Ecotex (waar ik zelf ook herbruikbare broodzakken van heb)
– portglazen van gerecycled glas
– een voorraadpot van gerecycled glas gevuld met rode linzen (daarbij had ik mijn lievelingsrecept voor linzenburgers gedaan, dat ik helaas vergeten was mee in te pakken, sufferd)
– de bloemzaadjes die ik via Echte Post Is Cool kreeg maar die ik helaas niet kan zaaien bij gebrek aan buitenruimte

20161130_154214Cadeautjes verpakt in de Allerhande, zijn het geen prachten?

De cadeautjes pakte ik in hergebruikt papier in, zelfs de mooie plaatjes uit de Allerhande kwamen eraan te pas. Zag er precies even gezellig uit. Ik heb nog het nodige cadeaupapier op voorraad, maar ik wil dat langaam gaan vervangen door andere inpakmanieren. Een spel vind ik altijd grappig, iedereen had erg zijn best gedaan op de cadeautjes en uiteindelijk kwam alles bij een gelukkige eigenaar terecht. Ik oogste mijn eigen portglazen (yes, ik vind ze prachtig maar zou ze niet zomaar gekocht hebben), een mooie papieren kerstster met verlichting van de Wereldwinkel en een zak pompoensoep van Kromkommer, die soep maken van groenten die te klein of te ‘anders’ zijn om in de supermarkt verkocht te worden. Deze gekke groenten smaken net zo goed en zijn net zo gezond, dus ik vind het prachtig dat ze door kromkommer gered worden van de verspilling.

cadeaus-gekregen

Sinterklassiek
Voor de andere Sint moest ik een lijstje inleveren. Ook best lastig, vooral als je aan het proberen bent je kamer te ontdoen van niet-gebruikte spullen. Ik wilde daarom graag bruikbare dingen en spullen die opgaan hebben, al is een boek of LP (tweedehands geen probleem!) ook altijd zeer welkom. Voor sommige zaken moet je nu eenmaal uitzonderingen maken, toch?

20161129_131540

Alle Klazen hadden mijn blog goed doorgespit en kwamen met de prachtigste groene gedichtjes én handige, bruikbare en groene cadeaus aan: Theedoeken van biokatoen, een Tony Chocolonely letter, maar liefst vier soorten losse thee (geen probleem, weet ik wel raad mee), een heerlijk stuk kaas (jaaa), een tweedehands naaischaar én tornmesje (hoera, zelfmaakavonturen), fairtrade chocopasta, borstplaat (geen Sint kan zonder!) kaarsen en zelfs een sojakaars. Ik kreeg ook nog een paar mooie boeken, deels tweedehands.  Kortom: ik ben schandalig verwend. Zelf gaf ik een spel, biologische én fair trade koffiebonen, nogmaals de chiliolie (lang leve de huiselijke massaproductie) en een flesje zelfgemaakte kaneellikeur weg. Ook behoorlijk bruikbaar allemaal toch?

De gedichten laat ik nog even in zicht liggen, die lees ik graag nog even door om na te genieten van de fijne avond. Heb jij ook duurzame cadeautjes van de Sint gekregen?