Word een Fashion Revolutionary! #whomademyclothes

De eerste keer dat ik concrete vragen ging stellen over hoe de kleding in mijn kast daar eigenlijk terecht kwam, was toen op 24 april 2013 de Rana Plaza fabriek in Bangladesh instortte, met 1133 doden als gevolg. Dit is ook één van de redenen dat ik deze blog begon een kleine maand geleden. En ik ben niet de enige bij wie deze gebeurtenis iets in beweging zette.

.FRD_poster_portrait_orange.jpg

In 2013 riep de Britse modeontwerpster Carry Somers de Fashion Revolution uit en sindsdien is 24 april Fashion Revolution Day. Nog beter: dit jaar staat zelfs de hele voorafgaande week – nu dus- in het teken van de strijd voor eerlijke kleren. In maar liefst 84 landen worden activiteiten georganiseerd rondom fair fashion. In Nederland kun je op de 24e bijvoorbeeld terecht in:

*Het Gegeven Paard in TivoliVredenburg (Utrecht), waar je jouw nog mooie miskopen en afdankertjes  kunt ruilen voor de vergeten pareltjes van iemand anders.

*Museum de Kantfabriek in Horst, waar je fair trade kleding kunt shoppen, naar een lezing over de Fashion Revolution Day kunt luisteren en je kennis kunt showen in quiz. Aan het eind van de middag wordt The True Cost, de heftige documentaire die laat zien welke ellende er schuil gaat achter de glamour van de modewereld.

*MeetBerlage (Amsterdam), op een groot social media event waar op alle mogelijke digitale manieren aandacht wordt gevraagd voor de fashion revolution. Je ontmoet er bloggers, ontwerpers, kunt workshops volgen en ook hier is The true cost te zien.

Zelf moet ik die zondag helaas werken, maar gelukkig kan ik vanachter mijn computer ook in actie komen. Met de #whomademyclothes kun je grote modemerken vragen duidelijkheid te verschaffen over wie hun kleren maken en onder welke omstandigheden dat gebeurt. Vorig jaar werd dit 700.000 keer gedaan, dit jaar moet dat 900.000 keer worden en moeten minsten 160 merken reageren via #imadeyourclothes.

FashRevTour_stats_Women     FashRevTour_stats_Jobs

Je kunt je favoriete merken natuurlijk via social media bestoken, maar op de site van de Fashion Revolution vind je ook een handig formulier, dat je alleen maar even hoeft in te vullen. Ik ga in elk geval Clarks, Mango, C&A en H&M de grote vraag stellen, aangezien deze merken goed vertegenwoordigd zijn in mijn kledingkast.Welk merk zou jij aan de tand willen voelen?

Beeld: Fashion Revolution