Stop voedselverspilling: mijn lievelingsgerechten om restjes op te maken
Wil jij graag duurzamer eten dit jaar? Geen voedsel verspillen is één van de meest effectieve manieren om duurzamer met voedsel om te gaan. Met het opmaken van je restjes, ga je voedselverspilling tegen. Ik vind het altijd weer schokkend om te lezen hoeveel voedsel er gemiddeld per Nederlander verspild wordt. Dus als je portemonnee en de planeet je lief zijn, doe je er alles aan om dat te voorkomen. Het eten van restjes wordt simpel én smakelijk met deze heerlijke gerechten.
Creatief koken voorkomt voedselverspilling
Ik ben zelf nogal anarchistisch aangelegd als het op koken aankomt, een recept komt er zelden aan te pas en als dat toch het geval is, wijk ik er altijd van af. Dat maakt het wel makkelijk om restjes die ik nog over heb tot een lekker (meestal dan) maal om te toveren.
Ben jij wat minder van het ‘lenige’ koken? Geen nood, er zijn gelukkig veel makkelijke recepten die geknipt zijn om er van alles in te gooien. Ik eet geen vlees en vis meer, dus mijn restantjes bestaan voornamelijk uit groenten en soms iets als tofu, tempeh of geraspte kaas. Dit zijn de gerechten die ik het liefst maak om restjes te verwerken
Mijn favoriete recepten om voedselverspilling te voorkomen
Springrolls
Hmm, ik ben hier gek op. Ideaal voor nog rauwe restjes groenten als paprika, courgette, sla, taugé, komkommer en wortel. Ook stukjes mango, pinda’s, gebakken champignons en tempeh doen het goed in zo’n lekkere, ongefrituurde loempia. Ik combineer het graag met verse kruiden als peterselie, maar als je dat niet in huis hebt, is het geen punt. Ik heb altijd wel ketjap, pindakaas, tahin en sambal in huis, daar mix je makkelijk een lekker sausje van om mee te dippen. Dat is wel nodig, want de spingrolls zelf zijn vrij neutraal van smaak. Ik vind het vouwen van de springrolls best even een klusje, dus dit restjesmaal bewaar ik vaak voor in het weekend.
Enchiladas
Eigenlijk kun je alle kanten op met restjes groenten, als je maar de juiste kruiden toevoegt. Voor enchiladas kom je met jalapeño-pepers, wat chilipoeder, paprikapoeder en eventueel koriander al flink in de Mexicaanse sferen. Denk niet alleen aan voor de hand liggende groenten als paprika, want alles is geschikt. Één van mijn favorieten zijn enchiladas met pompoen, waarbij ik de pompoen dan eerst even in de oven rooster. Je kunt er kaas over strooien, maar met een vulling met bonen kom je ook aan je eiwitten.
Pesto
Een klassieke pesto wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, olijfolie en knoflook. Allemaal behoorlijk dure ingrediënten, maar dat kan ook anders. In feite werkt een combinatie van elke groente bladgroente (en zelfs broccoli, die je wel even kort moet koken) met elke soort noot. Kaas erbij kan, maar hoeft niet, als je liever plantaardig eet. Olie en knoflook zijn wat mij betreft wel essentieel. Hak het geheel zo fijn als je wilt in de keukenmachine, met de staafmixer of lekker ambachtelijk in een vijzel. Zelfgemaakte pesto kun je trouwens niet zo lang bewaren, dus gooi het diezelfde dag nog lekker over je pasta. Met een laagje olijfolie erover blijft het wel iets langer goed.
Plaattaart
Bladerdeeg gaat samen met bijna alles. Dat maakt een plaattaart het ideale gerecht om restjes in te verwerken. Ik koop gewoon zo’n rol van de supermarkt en beleg die met alle ingrediënten die nog over zijn van eerdere maaltijden. Groentes, maar ook zoete aardappel. Zelfs fruit kan lekker zijn, gecombineerd met hartige ingrediënten. Ook bovenstaande pesto is heerlijk op een plaattaart. Even in de oven en dan garneren met overgebleven blaadjes sla of spinazie. Snel en makkelijk!
Omelet
Niet geschikt voor vegans, maar ik vind een omelet op z’n tijd heerlijk. Ik zit er altijd wel snel vol dan, dus ik combineer liever een wat kleiner stuk met wat meer brood, ook als avondmaaltijd. Ik klop echt alles door het ei, maar champignons zijn wel een favoriet. Ik vind die combinatie zo heerlijk!
Pastasaus
Met een blikje tomatenblokjes uit te voorraadkast tover je alle restjes groenten zo om tot een lekkere pastasaus. Ik ben niet kieskeurig, dus zelfs een restje curry is wat mij betreft een dankbaar ingrediënt voor dit recept. Vaak bak ik nog even een extra uitje en voeg ik wat kruiden en knoflook toe.
Soep
Tot slot nog een ultieme klassieker: zelfgemaakte soep. Niets makkelijker dan dat. Je bakt de groenten, gooit er bouillon bij, laat het pruttelen, even pureren met de staafmixer en klaar. Met kruiden maak je er iets echt lekkers van. Wil je een romige soep? Ik doe er graag wat kokosmelk bij. Je kunt het natuurlijk met brood eten, maar om het een volwaardige maaltijd te maken, kook ik ook wel eens wat rijst mee. Dat maakt het heerlijk vullend.
Deze tips helpen je voedselverspilling tegen te gaan
Naast deze gerechten heb ik nog een paar algemene tips voor je om minder voedsel te verspillen (en extra anti-verspiltips in dit artikel).
- Maak je ingrediënten op. Kook liever wat extra, dan dat je een klein restje van je ingrediënten ongebruikt laat liggen. De kans dat je een maaltje nasi kwijtraakt in de koelkast is minder groot dan dat eindstukje prei.
- Zoek uit wat je goed kunt invriezen. Zelfs de kleinste restjes gaan bij ons de vriezer in. Goed gelabeld, want dat ging nog wel eens mis, waardoor ik dacht dat ik satésaus had ontdooit en het toch zwarte bonen, oh nee, toch rode kool bleek te zijn. Ook een voorraad bakjes in alle maten is geen overbodige luxe. Spaart weer afdekfolie.
- Zorg dat je de basics in huis hebt. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld pasta, rijst, mie, rijstvellen, bouillonblokjes, bonen (het liefst zelfgekookt en in de vriezer, maar ik gebruik ook blik hoor), blikken tomatenblokjes en een goed gevuld kruidenrek. Daarmee kom ik al zo ver als ik iets in elkaar wil flansen en het voorkomt dat ik te vaak naar iets makkelijks als een afbakpizza grijp.
Voedselverspilling tegengaan door simpelweg heerlijk te eten. Dat is wat mij betreft ideaal! Ik hoop dat deze gerechten je zullen helpen om ook creatief te zijn met restjes en daar een heerlijke maaltijd van te maken.
Comments
Erna Mulder
Leuke blog! Ik ben ook echt van de restverwerking en dat leidt soms echt tot verrassende combinaties: gekookte aardappel met gekookte spaghetti. Echt heerlijk! Ik zorg nu soms dat ik deze restjes heb, zodat ik onderstaand ‘recept’ kan maken . 🙂
Snijd een restje gekookte aardappelen in kleine blokjes en bak ze krokant in wat olie. Voeg als de aardappelblokjes bruin zijn een gesnipperd uitje toe en bak dat even mee.
Snijd een restje gekookte spaghetti in wat kleinere stukken en voeg het bij de aardappelen. Laat het even goed warm worden. Voeg naar wens zout, peper en verse kruiden toe.
KouweKleren
Dat is inderdaad geen recept waar ik zomaar op zou komen, wat leuk dat het zo goed uitpakt! Eet je er dan losse groenten bij of iets van saus?
Erna Mulder
Ik eet er graag salade bij en warme groenten, bijvoorbeeld courgette. Geen saus want dat haal de knapperigheid van de aardappels weg.
KouweKleren
Lekker!
Marianne - Groene stapjes
Leuke en lekkere gerechten! Je kunt als vegan je omelet trouwens prima vervangen met scrambled tofu, en pesto kun je prima invriezen. Zelf doe ik dat altijd in ijsblokvormpjes, dan kun je later gemakkelijk de juiste hoeveelheid snel ontdooien 🙂
KouweKleren
Ja, goed idee! Scarmbled tofu is ook heerlijk. En ik vries echt alles in, maar pesto heb ik nog nooit geprobeerd. Dank voor de tip.
Monique
Een salade van gekookte aardappelen met dit warme weer. Gekookte aardappelen in blokjes snijden.
Je kan van alles toevoegen:
Potje rode bieten, augurk en blikje tonijn
Restje groente en een klein blikje bonen
Schaaltje tomaten en een gekookt ei
Salade aanmaken met peper, zout, slasaus of dressing naar smaak
KouweKleren
Salades zijn inderdaad ook echt een perfect ‘ opmaakgerecht’, goed idee en je recept klinkt lekker! Ik kook eigenlijk niet vaak aardappels, maar ik maak bijvoorbeeld wel vaak salade met (restjes) gegrilde groente – wortel, pompoen, courgette – uit de oven en dan aangevuld met rauwkost. Het ideale is dat het niet uitmaakt of de groenten niet meer zo mooi zijn of zacht geworden zijn.
Jessica J.
Ik heb ook echt een zwak voor omeletten. Ik probeer te minderen, want gezond zijn eieren nu ook niet bepaald. Spring rolls moet ik nodig eens zelf maken! En soep doet het inderdaad altijd goed, kliekjes-wise. 🙂
KouweKleren
Ik heb dus niet vaak zin in een omelet, maar een enkele keer wel héél erg. Springrolls zijn echt heel makkelijk en lekker, zeker eens doen!
Mariëlle
Super leuke ideeën! Ik plan mijn maaltijden van tevoren, waardoor ik bijna nooit ‘restjes’ heb. Maar je kunt er inderdaad altijd nog heel veel meedoen 😀
KouweKleren
Handig! Ik heb een beetje een onregelmatig (eet)leven, onder meer door werk, dus voor mij werkt het wel om gewoon lekker wat dingen te kopen en dan te kijken wat ik ermee ga doen. We proberen wel te plannen af en toe, maar er komt vaak weer wat tussen. Dus het is een hele sport om niets weg te hoeven gooien.
Mijntje
Heerlijke tips! Bij ons wordt continu gepuzzeld en verdwijnt zelden een kruimel in de biobak. Die springrolls ga ik zeker proberen, vooral om “restjes” rijstpapier op te maken. We hebben ze ooit voor loempia’s gekocht, maar dat werd zo vet… sindsdien liggen ze dus nog in de voorraadkast.
KouweKleren
Wat goed zeg! Zeker doen, die springrolls, het is echt makkelijk en erg lekker. Zowel met de sausjes als de vulling kun je alle kanten op.
Karlijn
Enchiladas zijn ook mijn to go gerecht om restjes op te maken, ik eet het bijna elke week wel een keer! Ik hou echt van wraps haha.
KouweKleren
Lekker! Je kunt er fijn alle kanten mee op.
Tessa
Hele goede blog!:) En ja salade is echt een goeie hiervoor, met wat smaakmakers zoals olijven / augurken / kappertjes en wat dingen die je altijd wel in huis hebt zoals tomaat, paprika en komkommer kom je een heel eind, je kunt pasta, bonen, aardappel, rijst en allerlei soorten groente erin kwijt. Thaise curry vind ik ook zo’n handige waar bijna alle soorten groenten wel in kunnen:) Je kunt op de website van het Voedingscentrum ook recepten zoeken op ingrediënt, mocht je iets over hebben waarvan je echt niet van weet wat je ermee moet..
KouweKleren
Hmm ik krijg meteen zin in salades. Goede tip ook van het Voedingscentrum! Ik vind de Albert Heijn receptenzoeken er ook handig voor.
Eva
Fijne tips hoor! Restjes opmaken is toch best een kunst, als ik wat groente over heb doe ik dat meestal met aardappeltjes in de oven, 40 minuten bakken en wat halloumi erbij serveren, mjam!
KouweKleren
Lekker! Ik heb eigenlijk nog nooit zelf halloumi gemaakt. Wat een goed idee zeg. Moet ik ook proberen.
Romy
Wat een slimme tips! Best leuk eigenlijk om eens creatief te kijken naar wat je nog in je koelkast hebt liggen én goed voor het milieu ook. Spring rolls wil ik ook nog eens een keer maken. Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Wij eten nogal eens restjes op vrijdag. Dat is dan vaak iets met bonen of kikkererwten. Gewoon van alles door elkaar, een beetje tomatensaus erbij en het smaakt best prima 🙂
KouweKleren
Slim, een restjesdag! Wij aten vaak op zaterdagmiddag restjes thuis, dat vond ik altijd heerlijk, zo’n allegaartje. Nu kook ik ook vaak ruim, zodat we af en toe lekker iets uit de koelkast of vriezer kunnen trekken. Ook handig omdat ik vaak ’s avonds werk.
Sophie
Download Olio_ex (app) tegen (voedsel)verspilling.
In Nederland nog niet zo bekend, maar hoe meer mensen hoe meer eten/spullen kan worden geredistribueerd en gered van verspilling.
KouweKleren
Goede tip! Too Good To Go vind ik ook een aanrader om voedselverspilling bij bedrijven tegen te gaan.
Anouk de Jonge
Ik gebruik restjes graag in wraps! Allerlei groentes gooien we erin (en een vleesvervanger, maar soms ook bonen), lekkere kruiden erbij. In een wrap met wat kaas, oprollen en eten. Zo simpel en lekker!