Een tweedehands telefoon kopen

Ik was toe aan een nieuwe telefoon. Nou ja, nieuw? Een betere. Bij het maken van telefoons komt helaas nogal wat ellende kijken: onveilige delving van zeldzame grondstoffen, waardeloze fabrieken, noem maar op. Je snapt het al: om daar zo min mogelijk mee te maken te hebben, wilde ik liever een tweedehandsje.
Veilig een tweedehands telefoon kopen
Ik vond dit één van mijn spannendste tweedehands aankopen ooit. Bij de meeste tweedehands spullen is het wel duidelijk: what you see is what you get. Bij elektronica – en smartphones in het bijzonder – zit dat wel even anders. Daarom wil ik je graag vertellen hoe ik het kopen van een tweedehands telefoon zo zorgvuldig mogelijk heb aangepakt.
Tweedehands of refurbished?
Ik heb een poos getwijfeld tussen deze twee. Een refurbished telefoon is een tweedehands telefoon die is opgeknapt door een gespecialiseerd bedrijf. Nieuw scherm, nieuwe batterij, dat soort dingen. Klinkt geniaal, maar ik ken mensen met wisselende ervaringen, van lyrisch tot regelrechte rampverhalen.
Ik begreep via iemand die in een telefoonwinkel werkt dat er onder een een strakgetrokken uiterlijk soms van binnen nog altijd een hoop kwalen kunnen zijn. Tel daarbij op dat een refurbished model soms nauwelijks minder kost dan een nieuwe en ik vond het risico toch een beetje groot.
Daarom ben ik uiteindelijk voor een tweedehands telefoon gegaan. Ik heb mijn zoektocht zorgvuldig aangepakt. Het uitgangspunt? Ik had geen haast en hoefde niet voor een dubbeltje op de eerste rang. Zo heb ik een tweedehands smartphone die hopelijk nog lang meegaat. Ik deel graag tips voor jouw zoektocht naar een tweedehands toestel.
Tips voor het kopen van een tweedehands telefoon
- Begin op tijd met zoeken. De meesten van ons zijn behoorlijk gehecht aan hun bereikbaarheid en willen direct iets nieuws als hun smartphone het begeeft. Start daarom vast met zoeken zodra je merkt dat het één en ander aan je huidige telefoon begint te mankeren. De zoektocht naar een geschikte vervanger kan even duren en dan heb je in elk geval geen tijdsdruk waarin je toch zwicht voor een nieuw exemplaar. Zelf bedacht ik in de zomer al dat ik eens moest uitkijken naar een nieuwe telefoon en ik heb deze eind januari gekocht.
- Weet wat je wilt. Doe research naar nieuwe modellen, bedenk wat je uit wilt geven en zoek uit wat je daar tweedehands voor kunt krijgen. Pak dit net zo grondig aan als wanneer je een nieuwe telefoon zou aan schaffen, dan heb je waarschijnlijk veel langer plezier van je aankoop.
- Vraag rond in je omgeving. Het is natuurlijk handig als je de verkoper zelf kent. Vraag daarom eerst rond in je omgeving of iemand het gewenste model misschien voor je heeft liggen. Zo kom je vast tot een goede prijs en kun je alles te weten komen over de kwaliteit van het toestel dat je koopt.
- Inspecteer de verkoper. Als je buiten je eigen kring zoekt, is het belangrijk om de betrouwbaarheid van de verkoper in te schatten. Ik krijg een heel andere indruk van een verkoper die allerlei verschillende telefoons aanbiedt – zogenaamd ‘omdat hij een nieuwe heeft’ – dan van een verkoper die één toestel verkoopt. Ik kijk altijd naar hoe uitgebreid de informatie is en of er eerlijk over eventuele minpunten of beschadigingen wordt gerept. Ook hoe lang een verkoper al op Marktplaats actief is zegt veel en tegenwoordig kun je eindelijk reviews achterlaten als je iets gekocht hebt. Doe dus vooral je voordeel met de ervaringen van anderen. Ook eerlijke en duidelijke foto’s en omschrijvingen geven me al extra vertrouwen. Stel gerust meer vragen: hoe een verkoper daarop in gaat is ook veelzeggend.
- Wees realistisch. Doe wat onderzoek naar de verkoopprijzen van de telefoon die jij graag wilt. Zit een verkoper daar vér onder, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Grappig genoeg was dit mijn duurste telefoon ooit, ook al is het de eerste die tweedehands is. Maar ik hoop dat ik er ook een flinke tijd mee vooruit kan.
- Houd je aan je limiet. Zeker bij gewilde modellen kun je meegesleept worden in een biedfestijn. Houd in je achterhoofd altijd het bedrag dat je maximaal wilt besteden. Gaat iemand anders er met de aankoop vandoor, dan was deze niet voor jou bestemd. Er komt wel weer een andere. Het is een aankoop, geen wedstrijd.
- Ga langs. Ben jij de gelukkige koper? Laat een telefoon nooit verzenden, maar ga langs om hem op te halen. Zo voorkom je oplichting, maar ook dat de kwaliteit minder is dan je hoopte of dacht. Neem het liefst iemand mee. Als je de zaak niet vertrouwt of toch teleurgesteld bent in het product, is het samen makkelijker om ‘nee’ te zeggen, echt. Je bent nooit verplicht om iets te kopen, kijken mag gewoon.
- Zorg dat je de accessoires erbij krijgt. Aan het oude hoesje heeft de verkoper waarschijnlijk niets meer en jij hebt je telefoon meteen goed beschermd.
- Verkoop je oude telefoon. Misschien heb je nog een of meerdere telefoons liggen als ‘reserve’. Maar zeg eens eerlijk: denk je echt dat je nog zult teruggrijpen op een ouder model? Als je echt zonder telefoon komt te zitten, is er vast iemand van wie je er tijdelijk één kunt lenen. Verkoop je oude modellen liever! Is je telefoon echt niets meer waard? Lever hem dan in bij een inzamelpunt, zodat die kostbare grondstoffen niet verloren gaan. Er zijn zelfs goede doelen die telefoons innemen – het KNGF voor geleidehonden bijvoorbeeld – zodat de opbrengst aan hen ten goede komt. Win-win!
Flinke stap vooruit
Ik heb mijn telefoon nu een kleine maand in gebruik en ik ben er heel blij mee. Het is echt een stap vooruit qua snelheid, gebruiksgemak en kwaliteit van het scherm en ook de camera is stukken beter dan die van mijn oude smartphone. Het doet me goed dat ik een product een langer leven heb kunnen geven en ik ga zeker proberen om deze telefoon weer net zo lang mee te laten gaan als de vorige.
Comments
Hanne
Leuk om je verhaal te lezen. Ik heb ook een nieuwe gsm nodig (en ben sinds december aan het twijfelen/zoeken), maar ik sta toch wat huiverig tegenover een tweedehands exemplaar, zowel qua mogelijke defecten als garantie. Ik vraag me af of er iemand ervaring heeft met de Fair Phone 2?
Zoals je merkt, ben ik er nog niet helemaal uit…
KouweKleren
Lastig hè? Ik weet dat Desi van Aandachtige Blog haar fairphone 2 verkocht heeft aan Afieke van Vegahippie. Dus misschien kun je het hun vragen?
Sanne
Inspirerend artikel wel, denk dat veel mensen deze optie niet eens overwegen. Ik heb mijn telefoon nog nooit tweedehands of refurbished gekocht, maar mijn MacBook al wel 2 keer. Dat bevalt mee heel prima!
KouweKleren
Bij laptops schijnt refurbished weer een veiliger optie te zijn, omdat makkelijker te achterhalen is wat er mis mee kan zijn. Super zeg, dat jij goede ervaringen hebt. Als ik een nieuwe laptop nodig heb, ga ik ook zeker naar refurbished exemplaren kijken.
Gitte
Mijn smartphone scherm is helemaal kapot. Vreemd genoeg werkt de touch nog, maar in de rechterbovenhoek waar het op is gevallen is het toch wat vermoeiend en mijn smartphone is op zich al 2 jaar oud, bejaard voor zo’n ding. Ik vind spijtig genoeg niet echt een smartphone tweedehands. Ik ben nu naar een fairphone 2 aan het kijken, een fairtrade en milieuvriendelijke(re) smartphone, maar die zijn vrij duur.
KouweKleren
Stom hè, dat smartphones bijna gemaakt zijn om kort mee te gaan. Mijne heb ik 3,5 jaar gehad, daar was ik best een beetje trots op en hij gaat nu nog naar iemand anders. De fairphone vind ik ook een geweldig initiatief, maar die voldeed toch niet aan mijn eisen helaas.
Hanne
Bedankt voor je reactie! Ik apprecieer het echt :-). Op de Aandachtige Blog zijn 2 artikels verschenen i.v.m. de Fairphone. Voor wie interesse heeft…
Ik ben nog aan het twijfelen ;-).
Sophie
Kijk ook op deze site: https://ifixit.org/right van Ifixit.
die geeft aan hoe ‘repairable’ je telefoon is. En geeft ook veel uitleg hoe je stap voor stap zelf apparatuur kan repareren,
KouweKleren
Wat een goede tip! Ik ga er zeker een kijkje nemen. Helemaal stoer om de boel zelf te repareren.
Mariëlle
Wat een goede tips! Die van mij gaat hopelijk nog lang mee (DUIMEN), maar daarna pak ik je artikel, wel op tijd dus indien mogelijk haha, er weer even bij 🙂
KouweKleren
Jaa lang mee doen is sowieso ook een toptip! Ik had mijn vorige 3,5 jaar en was echt toe aan een betere camera (heb mijn andere camera ook verkocht). Zo kan alles weer een ronde mee.
Laura
Lekker Herm! Welke is het geworden ? Ik heb zelf alleen refurb gehad als “tweedehands” telefoon. Die beviel heel goed! Verder heb ik nooit een telefoon tweedehands gekocht. Wel overwogen, maar uiteindelijk nieuw gekocht. Wel m’n oude telefoons verkocht via MP, toch fijn die extra centen die je weer in je ‘nieuwe’ telefoon kunt stoppen! Verder heb ik wel veel andere electronica tweedehands staan: vaatwasser, surround speaker set, woofer, versterker, mediabox, al mijn spiegelreflex camera’s (ben steeds weer stapje hoger gegaan), al m’n lenzen, wifi SD kaartje. Ben nog best duurzaam bezig zo 😜
KouweKleren
Echt heel slim als je nog aan het ontdekken bent wat je nodig hebt, om het dan lekker tweedehands te kopen. En het scheelt natuurlijk bakken met geld!
Rachel
Mijn ouders hebben een tweedehands laptop macbook en een iPhone 6S en die werken echt super! Zo bespaar je nog eens geld inderdaad.
KouweKleren
Leuk om te horen! Voor een toekomstige laptop wil ook zeker naar refurbished exemplaren kijken.
Linda - Zaailingen
Oh yes, goed dat je het aangedurfd hebt! Ik had precies dezelfde twijfels over refurbished en vond tweedehands ook best wel spannend. Mijn vorige was een afdankertje van mijn vriend dus dat was makkelijk. Dit keer had ik het precies zo aangepakt zoals je beschrijft. Gaan zoeken toen de oude begon te haperen, mijn eisen en het aanbod vergelijken en zéker persoonlijk gaan kijken. De eerste die ik ging bekijken heb ik niet gekocht omdat er iets vaags was met de batterij, maar de tweede keer was het raak. Iemand die een prima toestel had maar een grotere wilde. Nu heb ik voor ongeveer een derde van de nieuwprijs een toestel van (inmiddels ruim een jaar, toen pas) zo’n negen maanden oud. De spannendste maar ik denk ook wel de beste tweedehands aankoop ooit! 😉