Een tweedehands telefoon kopen

Ik was toe aan een nieuwe telefoon. Nou ja, nieuw? Een betere. Bij het maken van telefoons komt helaas nogal wat ellende kijken: onveilige delving van zeldzame grondstoffen, waardeloze fabrieken, noem maar op. Je snapt het al: om daar zo min mogelijk mee te maken te hebben, wilde ik liever een tweedehandsje.

Veilig een tweedehands telefoon kopen

Ik vond dit één van mijn spannendste tweedehands aankopen ooit. Bij de meeste tweedehands spullen is het wel duidelijk: what you see is what you get. Bij elektronica – en smartphones in het bijzonder – zit dat wel even anders. Daarom wil ik je graag vertellen hoe ik het kopen van een tweedehands telefoon zo zorgvuldig mogelijk heb aangepakt.

Tweedehands of refurbished?

Ik heb een poos getwijfeld tussen deze twee. Een refurbished telefoon is een tweedehands telefoon die is opgeknapt door een gespecialiseerd bedrijf. Nieuw scherm, nieuwe batterij, dat soort dingen. Klinkt geniaal, maar ik ken mensen met wisselende ervaringen, van lyrisch tot regelrechte rampverhalen.

Ik begreep via iemand die in een telefoonwinkel werkt dat er onder een een strakgetrokken uiterlijk soms van binnen nog altijd een hoop kwalen kunnen zijn. Tel daarbij op dat een refurbished model soms nauwelijks minder kost dan een nieuwe en ik vond het risico toch een beetje groot.

Daarom ben ik uiteindelijk voor een tweedehands telefoon gegaan. Ik heb mijn zoektocht zorgvuldig aangepakt. Het uitgangspunt? Ik had geen haast en hoefde niet voor een dubbeltje op de eerste rang. Zo heb ik een tweedehands smartphone die hopelijk nog lang meegaat. Ik deel graag tips voor jouw zoektocht naar een tweedehands toestel.

Tips voor het kopen van een tweedehands telefoon

  • Begin op tijd met zoeken. De meesten van ons zijn behoorlijk gehecht aan hun bereikbaarheid en willen direct iets nieuws als hun smartphone het begeeft. Start daarom vast met zoeken zodra je merkt dat het één en ander aan je huidige telefoon begint te mankeren. De zoektocht naar een geschikte vervanger kan even duren en dan heb je in elk geval geen tijdsdruk waarin je toch zwicht voor een nieuw exemplaar. Zelf bedacht ik in de zomer al dat ik eens moest uitkijken naar een nieuwe telefoon en ik heb deze eind januari gekocht.
  • Weet wat je wilt. Doe research naar nieuwe modellen, bedenk wat je uit wilt geven en zoek uit wat je daar tweedehands voor kunt krijgen. Pak dit net zo grondig aan als wanneer je een nieuwe telefoon zou aan schaffen, dan heb je waarschijnlijk veel langer plezier van je aankoop.
  • Vraag rond in je omgeving. Het is natuurlijk handig als je de verkoper zelf kent. Vraag daarom eerst rond in je omgeving of iemand het gewenste model misschien voor je heeft liggen. Zo kom je vast tot een goede prijs en kun je alles te weten komen over de kwaliteit van het toestel dat je koopt.
  • Inspecteer de verkoper. Als je buiten je eigen kring zoekt, is het belangrijk om de betrouwbaarheid van de verkoper in te schatten. Ik krijg een heel andere indruk van een verkoper die allerlei verschillende telefoons aanbiedt – zogenaamd ‘omdat hij een nieuwe heeft’ – dan van een verkoper die één toestel verkoopt. Ik kijk altijd naar hoe uitgebreid de informatie is en of er eerlijk over eventuele minpunten of beschadigingen wordt gerept. Ook hoe lang een verkoper al op Marktplaats actief is zegt veel en tegenwoordig kun je eindelijk reviews achterlaten als je iets gekocht hebt. Doe dus vooral je voordeel met de ervaringen van anderen. Ook eerlijke en duidelijke foto’s en omschrijvingen geven me al extra vertrouwen. Stel gerust meer vragen: hoe een verkoper daarop in gaat is ook veelzeggend.
  • Wees realistisch. Doe wat onderzoek naar de verkoopprijzen van de telefoon die jij graag wilt. Zit een verkoper daar vér onder, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Grappig genoeg was dit mijn duurste telefoon ooit, ook al is het de eerste die tweedehands is. Maar ik hoop dat ik er ook een flinke tijd mee vooruit kan.
  • Houd je aan je limiet. Zeker bij gewilde modellen kun je meegesleept worden in een biedfestijn. Houd in je achterhoofd altijd het bedrag dat je maximaal wilt besteden. Gaat iemand anders er met de aankoop vandoor, dan was deze niet voor jou bestemd. Er komt wel weer een andere. Het is een aankoop, geen wedstrijd.
  • Ga langs. Ben jij de gelukkige koper? Laat een telefoon nooit verzenden, maar ga langs om hem op te halen. Zo voorkom je oplichting, maar ook dat de kwaliteit minder is dan je hoopte of dacht. Neem het liefst iemand mee. Als je de zaak niet vertrouwt of toch teleurgesteld bent in het product, is het samen makkelijker om ‘nee’ te zeggen, echt. Je bent nooit verplicht om iets te kopen, kijken mag gewoon.
  • Zorg dat je de accessoires erbij krijgt. Aan het oude hoesje heeft de verkoper waarschijnlijk niets meer en jij hebt je telefoon meteen goed beschermd.
  • Verkoop je oude telefoon. Misschien heb je nog een of meerdere telefoons liggen als ‘reserve’. Maar zeg eens eerlijk: denk je echt dat je nog zult teruggrijpen op een ouder model? Als je echt zonder telefoon komt te zitten, is er vast iemand van wie je er tijdelijk één kunt lenen. Verkoop je oude modellen liever! Is je telefoon echt niets meer waard? Lever hem dan in bij een inzamelpunt, zodat die kostbare grondstoffen niet verloren gaan. Er zijn zelfs goede doelen die telefoons innemen – het KNGF voor geleidehonden bijvoorbeeld – zodat de opbrengst aan hen ten goede komt. Win-win!

Flinke stap vooruit

Ik heb mijn telefoon nu een kleine maand in gebruik en ik ben er heel blij mee. Het is echt een stap vooruit qua snelheid, gebruiksgemak en kwaliteit van het scherm en ook de camera is stukken beter dan die van mijn oude smartphone. Het doet me goed dat ik een product een langer leven heb kunnen geven en ik ga zeker proberen om deze telefoon weer net zo lang mee te laten gaan als de vorige.

Koop jij je telefoons liever nieuw of tweedehands?