Twee duurzame onderwerpen waar ik meer mee wil doen

Waarschuwing: als je eenmaal aan duurzaamheid begint, blijven zich maar nieuwe onderwerpen aandienen die ook niet best zijn voor het milieu en onze aarde. Niet altijd goed voor je gemoedsrust, het lijkt wel of je nooit klaar bent en soms kunnen verschillende duurzame belangen nog aardig met elkaar conflicteren ook. Aan de andere kant voelt het wel heel goed als je weer een nieuwe manier vindt om je leven een pietsie te vergroenen én levert het weer nieuw blogvoer op. Ook niet gek.

Steeds duurzamer leven

Op dit moment zijn twee thema’s waar ik me graag meer op zou willen richten. Ik lees er af en toe over en doe hier een daar een poging om iets in mijn gedrag te veranderen, maar echt substantieel of consequent zijn die pogingen nog niet. Door ze met jullie te delen, hoop ik weer nieuwe impulsen te creëren om ermee aan de slag te gaan. Heb jij je toevallig al wel in deze onderwerpen verdiept? Vertel me dan vooral welke stappen jij zet en welke tips je hebt. Ook als jij er nog niet zo mee bezig bent, hoor ik dat trouwens graag. Sta ik tenminste niet alleen!

Palmolie mijden 

Van palmolie weet ik dat er enorme stukken regenwoud voor gekapt worden, bijvoorbeeld in Indonesië en Maleisië. Dat is dramatisch voor de biodiversiteit van de omgeving. Bovendien houden bomen met hun wortels de grond vast bij hevige regenval. Kap je de bomen of verbrand je de bomen, dan neemt de kans op levensgevaarlijke modderstromen toe. Wil je uitgebreider lezen over de desastreuze gevolgen van palmolie op allerlei gebied, dan raas ik je het artikel van Zaailingen aan.

Het grote probleem van palmolie en -vet is dat het zo goedkoop is. Goedkoper dan andere (plantaardige) alternatieven, daarom wordt het overal en nergens ingestopt. Dat het in chips en andere snacks zit, zal je wellicht niet verbazen, maar ook in allerlei verzorgingsproducten, groentebouillonblokjes en zelfs bruine bolletjes ontkom je er niet aan, om maar wat dingen te noemen.

Ik ondervang dit deels doordat ik zoveel mogelijk dingen zelf probeer te maken. Dat scheelt veel verpakkingsmateriaal en afvalvermindering is een onderwerp waar ik al langer mee bezig ben. Je vermijdt op die manier niet alleen een volle vuilniszak, maar ook allerlei hulpstoffen die in kant-en-klaar voedsel zitten. Zoals palmolie dus.

Minder microplastics

Met het mijden van plastic ben ik al een jaar actief bezig. Het gaat op het ene moment soepeler dan op het andere, dat geef ik eerlijk toe, maar ik doe mijn best. Microplastics zijn een ander verhaal. Dat zijn de ieniemini plasticdeeltjes die verstopt zitten in allerlei producten.

Je vind de kleine stukjes plasticstukjes bijvoorbeeld in verzorgingsproducten als tandpasta, shampoo en crèmes bijvoorbeeld. Ja, serieus. Bizar idee hè? En dat ze zo klein zijn, is in dit geval geen goed teken. Het betekent dat ze niet zomaar weg te filteren zijn. Door ons doucheputje heen spoelen die deeltjes plastic zo de natuur in.

De andere grote boosdoener als het om microplastics gaat, is synthetische kleding. Per wasbeurt komen, schrik niet, miljoenen minideeltjes plastic in het water terecht, die daarmee in zee en zelfs in ons voedsel belanden. Ook als je geen vis eet: er zijn inmiddels al plastic deeltjes in producten als honing en bier aangetroffen. Kun je nagaan hoe zeer de natuur al doordrongen is van plastic.

Om me duurzaam te kleden, ga ik in de eerste plaats voor fair en tweedehands. Dat beperkt natuurlijk het gemak waarmee je kleding kunt vinden al deels. Dat vind ik helemaal niet erg – het voelt goed om niet bij te dragen aan een verziekte kledingindustrie – maar het maakt wel dat ik het lastig vind om mezelf nog meer beperkingen op te leggen. Nu ik kennis heb gemaakt met ultiem zachte duurzame stoffen als biokatoen en tencel neig ik als vanzelf meer naar natuurlijke materialen, maar ik heb ook nog veel synthetische kleding in mijn kast hangen. Dit is iets waar ik zeker aan wil werken.

Ecorexia

Herkennen jullie het gevoel dat er thema’s blijven liggen in je leven? Enerzijds weet ik dat je niet alles tegelijk kunt aanpakken, anderzijds geven ze me het onrustige gevoel dat ik aan iets blijf bijdragen terwijl ik beter weet. Er is zelfs een term voor: ecorexia. Ik wil niet dat duurzaamheid mijn leven op een negatieve manier gaat overheersen, maar ik kan dingen ook niet ‘onweten’.  Wat is jullie tactiek in dit soort gevallen?

  1. Het kan heel lastig zijn om alles goed te doen, daarom probeer ik daar maar niet meer naar te streven. Niet onmiddellijk tenminste. Goed om te horen dat ik niet de enige ben 🙂

 1. Jeej, goed dat je ook aandacht besteedt aan palmolie! Ik blijf de komende tijd nog met nieuwe verhalen en tips daarover komen, want het is niet her makkelijkste onderwerp. Stay tuned!

  Microplastic is ook lastig. Cosmetica gebruik ik vrijwel niet, dus dat is makkelijk. Maar ha, kleding! Ik dacht dat ik weinig synthetisch had, maar dan zit er toch elastaan in je katoenen hemdjes en onderbroeken enzo. En panty’s vind ik zoveel chiquer dan katoenen leggings! Ik ga wel opletten bij nieuwe aankopen, maar het zal lastig zijn om helemaal te vermijden. Misschien toch die Guppy Friend eens bestellen…

  En ja! Er zijn veel te veel onderwerpen waar je je mee bezig kunt houden. Goed dat je er nu twee uitkiest om je op te focussen. Ik probeer juist van alles en beetje te doen en daar word ik soms wel gestoord van, haha. Ik probeer trouwens wel vooral iets te doen aan de dingen met grote impact (vliegen, vlees, spullen) en sowieso alles wat weinig moeite kost (eerlijke bank, groene stroom). Dan is de rest alleen maar mooi meegenomen!

  1. Oh wat fijn dat jij er over blijft schrijven, dat geeft mij weer houvast! Ik gebruik ook weinig make-up en verzorgingsproducten en wat ik gebruik ben ik nu gefaseerd aan het vervangen als het op is, maar die kleding hè? Ik probeer het u inderdaad bewust stap voor stap te doen allemaal, maar ik heb ook mijn gek-wordt-momenten hoor! En inderdaad de grote impact en de makkelijke dingen eerst, zo blijf je in de flow.

 2. Ja herkenbaar! Wij zijn nu ook met palmolie, afvalvermindering en microplastics bezig en wij ontdekten ook dat vooral kleding de boosdoener is als het om microplastics gaat. We hebben nog wel wat werk te verrichten hier 🙂

  1. Ja kleding is echt schrikbarend, daar word ik best ongelukkig van. Fair staat als ik moet kiezen steeds op 1 – je moet iets – maar duurzaam vind ik inmiddels ook superbelangrijk. Gelukkig komen er steeds meer opties. Alleen tweedehands is ook best vaak synthetisch, dat vind ik dan weer zo’n lastige afweging.

 3. Ja dat is wel herkenbaar. Ik moet zeggen dat ik juist microplastics al aardig aan het vermijden ben, maar juist met plastic verpakkingen nog een grote slag kan maken.

  1. Goed om te horen! Zo heeft iedereen zijn eigen succesen en struggles. Bij mij is kleding nog het grote probleem als ik er kritisch naar kijk. Plastic verpakkingen gaat bij mij soms heel goed en andere keren wint gemak het weer. Blijft een aandachtspunt en ik probeer maar te focussen op elke bespaarde verpakking.

 4. Wat goed dat je extra aandacht wil gaan besteden aan deze dingen, en dat je stap voor stap werkt aan een meer duurzaam leven (ik ben altijd bezig met alles tegelijk, en zie op de duur door het bos de bomen niet meer, omdat niks nog ‘mag’).
  Palmolie probeer ik te vermijden, maar ik ben zeker dat er nog veel dingen in mn kast staan waar het wel in zit. Microplastics zo goed als niks meer in producten, kleding probeer ik geen nieuwe synthetische stoffen meer te kopen, maar ik ga mijn huidige kleding uiteraard niet weggooien. Veel zelf maken is eigenlijk een goede oplossing om beide dingen te vermijden!

  1. Ik probeer het echt stap voor stap te doen en bij dilemma’s (bijvoorbeeld over kleding) heb ik een soort ‘ranking’ van waar ik prioriteit aan geef. Soms voelt dat krom, omdat ik weet dat de rest óók niet goed is, maar het maakt het wel werkbaar en voorkomt dat ik in een hoekje wil wegkruipen en het opgeef, haha. Tof dat jij er ook zo mee bezig bent en fijn dat je herkent dat dat niet altijd zo soepel gaat als je zou willen. Dat geeft de burger moed, we zijn niet alleen!

 5. Dank je Hermien voor deze opfrisbeurt (zonder palmolie :-)). Ondertussen probeer ik al 45 jaar een ‘bewust’leven te leven en het blijft schakelen. Ieder jaar is er weer nieuwe informatie om te verwerken, uit te proberen en om bij te stellen. Zo is het overigens wel leuk ouder worden.

  1. Mooi dat je het juist ziet als iets leuks om steeds nieuwe, duurzame gewoontes te leren kennen! Dat is een fijner en haalbaarder pad dan alles in één keer willen of niet meer mogen. Het is een ontwikkeling, die gedachte ga ik proberen vast te houden. Dankjewel!

 6. Inderdaad heel herkenbaar! Er dient zich altijd wel weer iets nieuws aan waardoor je altijd het gevoel hebt dat je niet genoeg doet. Soms dwingt mijn vriend me om even achter me te kijken, hoe ik een jaar geleden leefde. Dat is dan wel weer een goede reminder dat ik er nog niet ben, maar wel al zoveel verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.