Tomatenchutney maken

tomatenchutney roggebrood geitenkaas.jpg

Hier een Roemeens inspiratiemomentje. In een veel te fijne ‘Gradina’ zoals dat zo mooi heet – wij noemen het gewoon een binnentuin – in Boekarest dronken we enorme limonades en schuilden we voor de even enorme hoosbui die op de stad neerkletterde.

Limonade is ook lekker bij de tomatenchutney

Een welkome hoosbui, want in Boekarest heb je achtbaansautowegen dwars door het centrum, wat het met 35+ graden tot een benauwde bedoeling kan maken. Omdat de bui voortduurde, kregen we langzaamaan trek. Niet heel vervelend, want op de borrelkaart vonden we een Roemeens kaasje in een korst van zaden met mango-rodepeperchutney en wat hippe kiemen erbij.

20160718_184133

En die chutney, die deed het ‘m. Het herinnerde me aan de chutney uit de supermarkt die ik vroeger wel eens op mijn brood of bij curry’s at. Zoet en toch pittig door de kruiden die erin zaten. Ik heb al jaren niet meer zo’n pot gekocht en wat is er leuker dan het zelf te proberen te maken? Heb je veel meer mogelijkheden.

Thuisgekomen liet ik me inspireren door Jamie & Simone en brouwde een heerlijke zoetpittige tomatenchutney die perfect is bij kaasplankjes, op crostini’s, als groentendip of voor het opleuken van een ouderwetse boterham met kaas. Het recept heeft meer ingrediënten dan bereidingsstappen en is dus heerlijk simpel.

Ingrediënten tomatenchutney
– 125 ml rodewijnazijn
– 50 ml gembersiroop
– 75 gr bruine basterdsuiker
– 750 gr tomaten (ongeveer 5 flinkerds, overrijp is ook prima)
– 3 kleine rode uien
– 1 appel
– halve rode peper zonder de zaadjes
– Kruiden: zwarte peper, kardemom, kaneel, knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder  (sorry, dit meet ik nooit af, gooi er gewoon in wat je lekker lijkt)

Bereiding
– Verwarm de rodewijnazijn, gembersiroop en suiker in een pan tot de suiker is opgelost
– Snijd de tomaten in grove stukken, snipper de uitjes en snijd de appel in kleine stukjes
– Doe alle ingrediënten in de pan en laat zachtjes ongeveer 45 min zachtjes pruttelen tot het ingekookt is tot een soort jam
– Giet de hete chutney in gesteriliseerde potten (lekker vol, hoe minder lucht, hoe langer houdbaar)

tomatenchutney-pot

Ik kon met deze hoeveelheid precies twee gewone jampotten (van ca. 350 ml) vullen. Ik heb ze laten afkoelen en daarna in de koelkast bewaard. Hoe lang het goed blijft weet ik net precies, maar het zal best een poosje zijn. Wat ik wel weet, is dat ik nooit meer supermarktchutney ga kopen. Dit is zo makkelijk en zoveel lekkerder. Ik smeerde de tomatenchutney op een roggebroodje met geitenkaas en komkommer, jammm. Wat lijkt jou een lekkere combi?

roggebrood-tomatenchutney-geitenkaas.jpg