Mijn tips voor minder afval
Een leven met minder afval is een belangrijk streven in mijn duurzame leefstijl. Een die met ups en downs gaat, dat moet ik toegeven. De meiden van Het Zero Waste Project behoren tot mijn grote helden, maar tegelijkertijd jaagt de term ‘zero waste’ me angst aan: het klinkt nogal alles-of-niks en daarmee niet helemaal haalbaar voor de gemiddelde mens, waar ik mezelf voor het gemak even toe reken. Maar minder afval produceren is absoluut te doen en daar heb ik zes tips voor.
Zo zorg je voor minder afval in het dagelijks leven
Vervang wegwerpartikelen
Houd eens een dagje wat er allemaal in je prullenbak belandt en verzin alternatieven voor die wegwerpproducten. Dat bekertje bij de koffieautomaat kan prima een mok worden, wattenschijfjes zijn er in wasbare variant en dat geldt ook voor rietjes en broodzakjes. Van bijna alle wegwerpartikelen zijn tegenwoordig herbruikbare varianten te vinden en dat gaat flink schelen in je afvalbak.
Bereid je voor
Voorbereiding is essentieel als je het maken van troep wilt voorkomen. Potentieel afval is overal dus het mijden kost een beetje moeite. Dus stop je ’s ochtends een waterfles, wat kleine boodschappennetjes en een kleine bestekset in je tas. En vergeet je zero waste snackpakket niet. Wegwerpverpakkingen azen vanuit de schappen op een plek in jouw boodschappenmandje als jij hangry uit je werk komt. Zorg voor back-up, dan spaar je veel verpakkingen uit.
Maak het zelf
Met het zelf maken van producten kun je massa’s afval vermijden. Dat geldt in de keuken – who needs pakjes en zakjes? – maar ook in de badkamer. Mijn moeder maakt mijn deo en mijn make-up haal ik eraf met een beetje olijf of kokosolie. Dat kost me alleen een glazen fles en glas kan gelukkig goed gerecycled worden. Koop ingrediënten die je niet verpakkingsvrij kunt vinden in bulk, dan heb je in elk geval relatief minder afvalmateriaal. Deel die megaverpakkingen met vrienden, familie of buren als je zelf geen ruimte hebt om ze op te slaan.
Gebruik het nog een keer
Recyclen is top, maar hergebruik nog beter. Glazen potten zijn eenmaal afgewassen prima om voorraad in op te bergen. Of verpak er cadeautjes in! Deel je krant met je buren of lees hem lekker digitaal. En als je de keus hebt, ga dan altijd voor producten met statiegeld. Dan heb je een extra motivatie om het weer netjes in te leveren. Bedenk voor je iets weggooit altijd of je er nog iets anders mee kunt. Zo maakte ik mijn eigen boodschappentasjes van versleten beddengoed. En heb je er daar al genoeg van? Doneer je stoffen dan aan Sara, dan naait zij er – herbruikbare – feestslingers van!
Goed recyclen
Helemaal afvalvrij leven is praktisch onmogelijk. Daarom is het van belang om het afval dat je maakt zo goed mogelijk te laten recyclen. Dat begint bij een duidelijke indeling van je afvalbakken. Woon je net als ik in een appartement woont of wil je niet steeds naar de containers in de tuin wil draven? Maak het jezelf makkelijk met een prullenbak met verschillende vakjes. Die van Brabantia zijn van geweldige kwaliteit en nog mooi ook, dus ze misstaan zeker niet in je keuken. Met deze prullenbakken kun je makkelijk jouw afval scheiden. Zoek wel even uit wat in welke bak hoort, dan weet je zeker dat jouw afval goed verwerkt kan worden.
Ruim op voor een ander
Als de dan toch minder afval creëert, kun je die overgebleven ruimte in je prullenbak net zo goed vullen met de troep van een ander. Ruim tijdens je avondwandeling of rondje met de hond eens wat zwerfafval op. Dat maakt écht verschil. Iets wat hier in Leiden in de gracht waait, kan al binnen een dag bij Katwijk de zee in spoelen om daar blijvend het leven van vissen en andere zeedieren te vergallen. Dan is één keer extra bukken een prima investering toch?
Heel natuurlijk
In een echt duurzame wereld bestaat volgens mij geen afval: alle reststromen worden hergebruikt, geen grondstof gaat verloren, alles heeft en houdt zijn functie. Preces hoede natuur zelf werkt, eigenlijk. Zo lang we als mensen nog niet zó innovatief zijn, kunnen we tenminste ons best doen de wereld niet te veel te vervuilen en de boel zo netjes mogelijk achter te laten. Da’s wel zo natuurlijk.
Dit artikel bevat een samenwerking met Brabantia. Lees hier alles over samenwerkingen.
Comments
Sara
Goede tips en leuk dat je mij noemt voor de stof 😊 Wij hebben ook prullenbakken van dat merk, het model met hengsel. Het lijkt veel als je voor veel verschillende afvalstromen een prullenbak hebt, maar ze zijn lekker klein (niet erg want door bij het boodschappen doen te letten op het afval ontstaat er ook minder). En door het hengsel is het ook nog eens makkelijk wegbrengen naar de gescheiden afvalcontainers 😊
KouweKleren
Wat goed dat ‘ie zo fijn bevalt! Het is fijn om het jezelf makkelijk te maken bij het scheiden. Dat helpt echt om het zorgvuldig te doen, merk ik.
Manouk
Ah top! Wij hebben ook een prullenbak met verschillende vakjes. Megahandig. Voorheen voor GFT en plastic en voor restafval liepen we meteen naar de kliko. Nu Leiden nascheiding heeft gebruiken we hem voor GFT en restafval. Ben er echt blij mee. Alleen vergeten we soms de biozak op tijd weg te gooien en dan is hij al grotendeels vergaan onderin, haha. Oeps.
KouweKleren
Wel een teken dat ‘ie goed werkt en écht composteert! Alleen niet zo handig als je met de schillen in je armen door het huis moet sjouwen, haha.
Jessica J.
Zo’n prullenbak van Brabantia wil ik ook erg graag! We hebben een aantal andere Brabantia-spullen in die felrode kleur, waaronder een koffieblik en een broodtrommel, alleen is ons kleine keukentje nu toch écht te klein voor zo’n groot ding. Aan de andere kant wordt het wel stilaan tijd voor een nieuwe prullenbak. We gebruiken nu zo’n KNODD-tonnetje van IKEA, maar dat is na jarenlang gebruik wel aardig gaan roesten.
KouweKleren
Het is inderdaad een erg fijn merk hè, Brabantia. Een investering in kwaliteit, is mijn ervaring. Ik kreeg gisteren een stamppotstamper van Brabantia van Sint en was helemaal gelukkig! Maar plek is natuurlijk wel een vereiste. Al is het ook wel lekker dat je dan je zooi meteen goed gescheiden kwijt kan. Dat scheelt ook weer ruimte.
Ivan
Het is goed om de vinger aan de pols te houden van de bewustwording m.b.t. recyclage en het genereren van afval. Je kunt echter niet blijven recycleren. Daarom mag ik hopen dat er ook methoden voor duurzame verbranding van afval worden ontwikkeld die voorkomen dat afval in het milieu terechtkomt.
KouweKleren
Het is allemaal belangrijk, alleen betekent verbranding natuurlijk ‘voor altijd weg’. We zijn helaas nog ver van een volledig duurzame omgang met grondstoffen, een gesloten kringloop waarin afval niet bestaat. Maar intussen kunnen we samen de verandering wel aanzwengelen door bewust om te gaan me onze productie van afval én waar we het laten.
Marie
Het is inderdaad bijna onmogelijk om geheel afvalvrij te leven. Ik probeer daarom ook zo goed mogelijk te scheiden. Dit doe ik niet alleen met mijn keukenafval, maar ik breng ook regelmatig materialen zoals ijzer en metaal weg.
KouweKleren
Zoveel mogelijk afval scheiden is inderdaad heel belangrijk! Mooi dat jij daar ook zo mee bezig bent.
Vincent Rondwijk
Ik vind het zelf ook belangrijk om zo min mogelijk afval te produceren. De producten die ik koop kies ik dan ook bewust. Kleding en andere materialen probeer ik daarnaast te hergebruiken wanneer dat mogelijk is.
KouweKleren
Zelf materialen hergebruiken is echt een belangrijke stap, nog voor we dingen laten recyclen. Het zo lang mogelijk hoogwaardig gebruiken van grondstoffen maakt dat we minder weggooien en minder hoeven te produceren, mooi dat jij dat ook doet!
Esther Holten
Ik probeer ook duurzame materialen te kopen en zo min mogelijk verpakking te gebruiken. Gelukkig vind je tegenwoordig goede alternatieven. Daarnaast breng ik mijn oude materialen zoals ijzer of glas ook weg zodat het gerecycled kan worden. https://www.henraath.nl/venray/oud-ijzer