Stijlpersoonlijkheden: weer extra inzicht in mijn kledingstijl

Ik deed mee aan een challenge van Merijntje Betzema: je kledingstijl definiëren aan de hand van stijlpersoonlijkheden. Merijntje geeft stijl-, kleur- en imago-advies en heeft daarin een heel duurzame insteek. Niet gek dus dat ik fan ben van haar Facebook-community Ontdek jouw kledingstijl. Daarin daagt ze de leden steeds uit hun stijl verder te ontdekken en te ontwikkelen.

Deze community was dus ook de plek waar ze afgelopen week alles vertelde over stijlpersoonlijkheden. De uitdaging, waarin heel veel mensen een kijkje gaven in hun eigen kledingkast, gaf me echt weer een frisse blik op mijn eigen garderobe. Erg fijn, nu ik nog altijd geen kleding koop of ruil en ook nu de lente aanbreekt. Dat vraagt om nieuwe inspiratie voor combinaties met de kleding die ik al heb.

Stijlpersoonlijkheden

Wat stijlpersoonlijkheden zijn, laat ik liever uitleggen door Merijntje. Zij is de stijlexpert en schreef bovendien een uitgebreide blogposts over de zes verschillende stijlpersoonlijkheden en wat ze voor je kunnen betekenen. Pak haar artikelen er zeker even bij als je geïnteresseerd bent in het definiëren van je eigen kledingstijl.

Mijn mix van stijlpersoonlijkheden

Van de zes stijlpersoonlijkheden die je kunt onderscheiden (en die ook weer hun eigen substijlen hebben), zijn er bij de meeste mensen twee of drie dominant. Bij mij zijn dat volgens mij natuurlijk, creatief en – meer tot mijn verrassing eigenlijk – romantisch.

De romantische stijlpersoonlijkheid komt voornamelijk terug in mijn groeiende liefde voor boho-invloeden: wijd uitlopende mouwen, sjaaltjes in mijn haar, dat soort elementen.

Het natuurlijke zie ik in de kleuren die ik draag – warme herfsttinten – en ook in de materialen. De voorkeur voor natuurlijke en duurzame materialen heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Sinds ik met duurzame kleding bezig ben dus. Ook comfort is een belangrijk aspect in deze stijlpersoonlijkheid. En dat staat bij mij heel hoog in het vaandel als ik kleding kies.

Het creatieve element verklaart het eigenwijze stukje van mijn kledingkast. Ik houd heel erg van contrast in een outfit: chique met casual, gekke silhouetten, een kledingstuk in een verrassend materiaal en de toevoeging van vrolijke broches en pins.

Boho, stoer en speels, een van mijn favoriete combinaties op dit moment.

Hoe matcht dit met mijn stijlpaspoort?

Vorig jaar stelde ik voor mezelf een stijlpaspoort op: hierin heb ik mijn voorkeuren vastgelegd op alle aspecten die bij kleding komen kijken. Van kleuren tot materialen en van silhouetten tot accessoires.

Ik zie nu dat veel elementen van de stijlpersoonlijkheden die ik nu in mijn top drie heb, hierin al terugkomen. De kleuren, de materialen, mijn voorkeur voor iets geks of zelfs een tikkie ‘lelijk’ hier en daar.

Dat betekent niet dat ik hier niets nieuws geleerd heb. Juist wel! Ik kan de stukken in mijn kast nu veel beter ‘ontleden’. Juist de kledingstukken die elementen van verschillende van ‘mijn’ stijlpersoonlijkheden in zich hebben, vind ik heerlijk om te dragen en nu weet ik waarom.

Ook mijn galajurk krijgt een stoere twist en daarnaast het boho-gevoel door de gevlochten muiltjes.

Verder ontdekken en ontwikkelen

Ik zeg trouwens wel dat ik mijn voorkeuren heb ‘vastgelegd’ in mijn stijlpaspoort, maar dat klopt niet helemaal. Stijl groeit mee met je leven en daarom is het ook leuk om het te blijven verkennen, het verder aan te scherpen en het proberen te vatten in nieuwe termen.

Naast de stijlpersoonlijkheden die duidelijk terugkomen in mijn kast, is er één die ik verder wil ontdekken: de klassieke stijlpersoonlijkheid. Ik ben geen type voor mantelpakjes of zeer basic outfits. Maar ik waardeer wel het uitgangspunt van kwalitatieve stukken van mooie materialen. Stukken die perfect bij je lichaam passen, heerlijk zitten en zo een krachtige basis vormen voor kledingkast. Dat zie ik bijvoorbeeld terug in de collecties van Joline Jolink, die zich helemaal richt op basisstukken die blijvend mee kunnen.

Ik wil graag onderzoeken wat dat soort stukken kunnen brengen in mijn kledingkast. Niet door onmiddelijk een aanschaf te doen natuurlijk, maar wel door meer inspirerende beelden te verzamelen en nog specifieker te kijken welke klassieke elementen ik al in mijn kast heb.

Heel concreet denk ik al een tijdje na over de aanschaf van een mooi pak. In de basis al een klassiek stuk, maar ik wil nu kijken hoe ik daar een wat meer uitgesproken, wellicht creatieve en in elk geval comfortabele draai aan kan geven.

Een behoorlijk klassieke outfit voor mijn doen – ook door het horloge – maar wat meer eigenwijs en trendy door de scrunchie.

Boek een persoonlijk stijladvies

Heb jij interesse om meer te leren over je eigen stijl? Dan kan ik enorm aanraden om ook lid te worden van de Facebookgroep Ontdek jouw kledingstijl of zelfs een consult bij Merijntje te boeken. Ze woont in Arnhem, maar komt graag (met de trein) naar je toe.

Een persoonlijk stijladvies is denk ik enorm waardevol, ik ken veel mensen die het veel gebracht heeft. Zowel zelfvertrouwen en plezier in kleden, maar ook houvast om veel duurzamer met kleding om te gaan.

Dit is trouwens géén gesponsorde post. Wel een spontaan bedankje, omdat ik echt veel opsteek van Merijntje. Ze geeft zóveel in de community, van haar kennis, interesse en tijd. Ik gun haar klanten om haar kennis mee te delen en iedereen een Merijntje om van te leren over kleur, kleding en stijl.