‘Quick wins’ op het gebied van duurzaam voedsel

Laatst hoorde ik dat er drie ‘quick wins’ zijn op het gebied van duurzaam voedsel. Als je deze stappen zet, kun je de impact van je voedselconsumptie drastisch verlagen. Het onderwerp kwam ter sprake bij een lezing van iemand van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ik was daar zelf niet bij aanwezig, maar het zette me wel aan het denken.

 1. Geen voedsel verspillen
 2. Minder vlees eten
 3. Frisdrank en alcohol vervangen door kraanwater


Dit valt er nog te winnen

Omdat ik mijn leven graag op allerlei vlakken wil verduurzamen, kan ik zo’n lijstje maar moeilijk naast me neerleggen. Het onderwerp duurzaam voedsel blijft dan door mijn hoofd spoken en ik wil er iets mee. Ik vind het weg moeten gooien van voedsel vreselijk, dat probeer ik uit met alle macht te voorkomen. Soms gaat het mis en daar baal ik dan enorm van. Des te belangrijker om hier nog beter op te letten.

Nu ik een jaar vegetarisch eet, zit het met punt twee in principe goed. Als valt er nog wel wat te winnen op het gebied van dierlijke producten in het algemeen, met name kaas. Ik lees steeds vaker dat dat een vergelijkbare milieu-impact heeft als kip (rundvlees is dan weer vele malen vervuilender). Duurzaam voedsel en plantaardig eten gaan dus goed samen, daar valt voor mij nog veel te winnen.

Punt drie is een nieuw aandachtspunt voor mij. Ik werk in de horeca en na sluit drinken we altijd nog iets samen, eigenlijk altijd iets fris of een wijntje of biertje. Zelf had ik nooit echt frisdrank in huis, maar nu ik samenwoon is er altijd wel cola, wat is nu vaker drink. Dat is er ongemerkt ingeslopen en iets waar ik zeker wat mee wil. Helemaal schrappen wil ik niet en is wat mij betreft ook niet nodig.  Gewoon water of thee (wat daar de impact van is, weet ik eigenlijk niet) drinken is sowieso een stuk gezonder, dus het kan geen kwaad me hier bewuster van te worden.

Dit gaat je helpen

Dat deze punten ‘quick wins’ voor duurzaam voedsel zijn, betekent niet dat het altijd makkelijk is om ze door te voeren in je leven. Daarom verzamelde ik tips mij en ook jou misschien kunnen helpen deze stappen te zetten.

Tips om geen voedsel te verspillen

 1. Maak een weekplanning die bij je past. Koop in één keer, maar alleen voor de dagen dat je zeker weet dat je thuis eet en gaat koken. Zorg voor improvisatie back-up voor de andere dagen (rijst en noten in de voorraadkast en groenten in de vriezer maakt al een wokgerecht, lekker!).
 2. Kook dubbele porties. Voor weinig mensen koken is bar lastig inschatten, dan maak ik standaard te veel. Daarom kook ik liever voor vier, daar eten we dan meerdere keren van.
 3. Meet af. Zorg dat je voldoende groenten binnenkrijgt en dat je niet te veel rijst of pasta kookt.
 4. Geen restje is te klein om te bewaren! Zorg voor een groot assortiment bewaarbakjes, dan zit je nooit zonder. Oude ijsdozen of bakjes van afhaaleten werken ook prima.
 5. Maak een ‘eat me first’-bakje in de koelkast. Hierin gaat alles wat snel op moet. Kijk altijd in dit bakje voor je boodschappen gaat doen en stem je maaltijd daarop af. Zorg sowieso dat je koelkast netjes en niet overvol is. Geef alles een vaste plek. Zo zie je niks over het hoofd.
 6. Stel een restjesdag in. Dit hadden wij vroeger vaak op zaterdagmiddag. We aten alle restjes warm eten als lunch en vaak maakte mijn vader nog pap van de overgebleven restjes rijst. Vonden we véél lekkerder dan brood’.
 7. Kook restjesverwerkers: in soep, een omelet of een wokgerecht kun je al je restjes groenten kwijt, ook als ze niet meer op en top knapperig zijn.
 8. Laat je niet te veel leiden door recepten. Varieer gerust met wat je nog in huis hebt aan ingrediënten.
 9. Vries in. Alle restjes waarvan ik niet zeker weet of we ze deze week nog eten, gaan standaard de vriezer in met een sticker met de datum en wat het is. Ook vleesvervangers en kaasjes die ik met een nog-net-houdbaar-kortingssticker in de supermarkt koop, gaan linea recta de vriezer in. Als je ze na ontdooien maar direct opeet, gaat dat helemaal goed.
 10. Fotografeer wat je weggooit. Dit deed Suzanne van De Kleine Wereldverbeteraar een tijd lang en dat maakt je volgens mij superbewust van waar het misgaat.

Tips om geen of minder vlees of dierlijke producten te eten

 1. Stel een haalbaar en controleerbaar doel. Bijvoorbeeld om drie keer per week vegetarisch te eten. Zelf heb ik me voorgenomen om twee keer per week veganistisch te koken, zodat ik hier veelzijdiger en creatiever mee wordt.  Of het lukt, houd ik bij in een boekje.
 2. Kies ervoor om zelf geen vlees meer te kopen of te bereiden. Bij een ander of in een restaurant kun je er dan eventueel wel voor kiezen.
 3. Schrap vlees eerst uit makkelijke gerechten. Gehakt door de lasagne, kip door de pasta of spekjes bij de stamppot zijn zelden onmisbaar.
 4. Wordt creatief. Kook elke week minstens één keer een nieuw, vegetarisch recept. Zo leer je de veelzijdigheid van de vleesloze keuken kennen en wordt het stukken makkelijker dan een eeuwige vleesvervanger net aardappels.

Tips om minder frisdrank en alcohol te drinken

 1. Beperk het drinken van deze dranken tot het weekend. Dat scheelt al vijf van de zeven dagen!
 2. Vervang het voor een ander creatief drankje. Water met een schijfje citroen en ijsblokjes bijvoorbeeld. Zorg ook dat je lekkere thee in huis hebt. Het liefst losse, want in veel theezakjes zit plastic verwerkt.
 3. Houd bij hoeveel glazen fris en alcohol je eigenlijk drinkt in een boekje of je telefoon. Dat geeft inzicht en kan motiveren tot minderen. Ik ga dit in januari doen en dan kijken wat ik voor winst kan behalen.

Zijn jullie bezig met duurzaam voedsel? Misschien sta je al heel bewust stil bij deze punten of zijn sommige compleet nieuw voor je. Ben je bereid om concessies te doen aan wat je eet en drinkt omwille van de duurzaamheid of doe je dat al en voelt het helemaal niet als een opgave? Vertel het me vooral, want alle hulp, bijstand, tips en motivatie zijn zeer welkom!