Waarom het goed is om moeite te doen voor je aankopen
We leven in een wereld waar we weinig hoeven te wachten. Oké, we staan wel eens bij een bushalte, in een rij bij de Hema, hangen aan de telefoon voor een helpdesk of kijken ongeduldig uit naar het nieuwe seizoen van onze favoriete serie, maar over het algemeen worden onze behoeftes vrij snel bevredigd.
Webwinkels zijn dag en nacht geopend, pakjes worden bijna dagelijks bezorgd en er is altijd wel een supermarkt, restaurant, nachtwinkel of bezorgtoko open die ons van drank en spijzen wil voorzien. Zeker in de grote steden kunnen we wat dat betreft onze lol op. We zijn gewend dat wat wij willen altijd binnen handbereik is. En ik vraag me wel eens af wat voor gevolgen dat heeft.
Ons geduld wordt zelden beproefd
Door de constante aanwezigheid van (nieuwe) spullen, wordt ons geduld niet bepaald op de proef gesteld. We zijn eraan gewend dat we alles zomaar kunnen krijgen, op elk moment van de dag en vaak voor een prijs waar we niet echt wakker om hoeven te liggen.
En als we iets zat zijn, kunnen we er net zo makkelijk van af, zonder ons zorgen te maken over waar dat door ons afgedankte ding eigenlijk heen moet, als wij er genoeg van hebben. Het verdwijnt en er is plaats voor iets nieuws, beters, spannenders. Ook weer zonder enige moeite.
De impact uit het oog verloren
Het is slechts een theorie, maar ik denk dat de constante aanwezigheid van producten – die ons bovendien van alle kanten worden opgedrongen via reclame-uitingen – ons soms doet vergeten welke impact al die consumptie eigenlijk heeft.
We vinden het behoorlijk gewoon dat van alles en nog veel meer voor ons uitgestald in de schappen ligt, maar staan er maar bar weinig bij stil hoe al die producten daar eigenlijk gekomen zijn. Door wie ze gemaakt worden, van welke grondstoffen, op welke plek en tegen welke prijs voor bijvoorbeeld het milieu.
Zouden we niet met veel meer bewondering naar iets simpels als een theedoek kijken, als we ons zouden realiseren wat er allemaal aan te pas is gekomen voor wij er ons ontbijtbordje mee droog kunnen wrijven?
Meer moeite doen zorgt voor meer waardering
Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we weer eens wat meer moeite zouden moeten doen voor spullen. Dat zou in de eerste plaats ons besef van waarde kunnen doen toenemen. Het besef dat niets er ‘zomaar’ is, dat het gemaakt moet worden en welke impact dat heeft. Bovendien geeft iets waar je je best voor moet doen volgens mij altijd meer voldoening. Of het nou om je droombaan, iets nieuws leren of iets nieuws kopen gaat.
Jezelf dwingen meer moeite te doen voor je spullen
Omdat ik het altijd fijn vind om meteen met dit soort gedachten aan de slag te gaan, bedacht en verzamelde ik zes manieren waarop ik mezelf kan dwingen meer moeite te doen voor de spullen die ik in huis haal. Die zorgen dat ik op de rem te trap voor ik tot aanschaf overga. Volgens mij heeft dat heel veel voordelen. Misschien wil jij het ook wel proberen?
Je verwachtingen omschrijven
Beschrijf voor je iets aanschaft eens heel nauwkeurig wat je verwachtingen zijn. Waarom wil je iets hebben? Waarom denk je dat dit je leven zoveel beter of makkelijker gaat maken? En zijn die verwachtingen wel reëel?
Eerst (be)sparen
Leg bijvoorbeeld elke dag een euro opzij voor je nieuwe aanschaf. Afhankelijk van de prijs van wat je wilt kopen, zul je dus moeten wachten tot je het aan kunt schaffen. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je iets anders moet laten om het geld voor je gewenste aankoop bij elkaar te sparen. Een tijd niet uit eten, geen koffies buiten de deur, misschien wel niet roken. Als je nieuwe aanschaf je zoiets waard is, kun je ervan uitgaan dat het geen miskoop wordt.
Wachttijd instellen
Natuurlijk kun je ook gewoon een standaard bedenktijd instellen voor je tot aanschaf overgaat. Een week, een maand, misschien wel afhankelijk van de grootte van de aankoop. Zo zul je nooit overhaast iets mee naar huis nemen, dus des te meer kans dat je alleen datgene koopt waar je echt heel blij mee zult zijn. Iets minder letterlijk, maar als nog een mooi gedachtenexperiment: vraag je af of je iets zou kopen als je er een uur voor in de rij moest staan?
Eerst iets verkopen
We verlangen best vaak naar iets nieuws, maar realiseren ons soms niet wat we allemaal al hebben. Zoek voor je iets wilt kopen eens uit wat je allemaal al hebt in die categorie. Kan daar misschien iets van weg? Verkoop bijvoorbeeld eerst de kookboeken die je niet meer gebruikt en koop van de opbrengst dat exemplaar dat je graag wilt hebben. Zo krijgen ongebruikte spullen direct een nieuwe bestemming. Ik gaf eerder al tips voor de beste kanalen om van je spullen af te komen.
Je aan een budget houden
Nina heeft een afspraak met haar vriend staan om maandelijks maximaal 50 euro aan kleding te besteden. Toen ze een prijzige jas wilde hebben, kon ze vervolgens 3,5 maand niets anders kopen. Dat beperkt niet alleen de hoeveelheid spullen die je kunt kopen, maar zorgt er ook voor dat je heel bewust moet kiezen waar je je geld aan uitgeeft.
Het zelf maken
Wil je iets heel graag hebben? Maak het dan zelf. Dit is een tip die ik inmiddels aan den lijve heb ondervonden. Geen betere les in wat er allemaal komt kijken bij het maken van kleding dan het zelf in elkaar leren zetten van een bomberjack dat uit duizend stukjes blijkt te bestaan. En dan heb ik de stof nog gewoon gekocht.
Ik zeg niet dat je voortaan alle ambachten eerst zelf onder de knie moet hebben, maar het in elkaar leren timmeren van een stevig tafeltje of het breien van een fijne plaid zal je absoluut doen realiseren wat een werk er in zoiets zit. Bovendien kun je het helemaal maken zoals je het zelf wilt, pluspunt!
Ben jij bereid meer moeite te doen voor je bezittingen?
Zie jij wel iets in het op de rem trappen bij het bevredigen van je aanschafdrang? Misschien vind je mijn tips om minder te kopen dan ook wel interessant. Welke tip wil jij uitproberen? Of heb je nog een betere aanpak voor me?
Comments
Linda
Yes, meer aandacht voor minder nieuwe spullen is zo hard nodig!
KouweKleren
Haha, dat heb je mooi verwoord!
Sara | When Sara Smiles
Zo goed dat je hierover schrijft, en wat een goede tips ook. Over het algemeen heb ik mijn slow fashion bewustzijn redelijk in mijn hersenen kunnen stampen, maar soms vind ik het on the spot nog steeds moeilijk om er niet aan toe te geven (kun je nagaan hoe diep die fast consuming mentaliteit eigenlijk wel niet ingebakken zit bij ons westerlingen, he?). En goed voor mij om nu te lezen, want as we speak sta ik op het punt om richting de stad te gaan met een vriendin 😉 Wish me luck, haha!
KouweKleren
Die gewoontes zitten inderdaad diep, onverwacht kunnen ze zomaar de kop opsteken, ondanks dat ik bij mezelf merk dat ze absoluut aan het veranderen zijn. Deze gedachte kwam bij mij heel erg op uit verhuisoogpunt. Het is zo verleidelijk om dan helemaal los te gaan op (nieuwe) spullen. Tegelijk heb ik met mezelf afgesproken in de verhuistijd (die reken ik vanaf het moment dat we wisten dat we een woning kregen) geen kleding mocht kopen en dat lukt me dan weer met gemak. Fijne middag in de stad, houd je telefoon maar in de aanslag, haha.
Klaske
Wat een goed artikel dit! Ik sta hier pas de laatste tijd echt bij stil en koop niet meer alles wat ik wil hebben. Toch vind ik het soms weleens heel lastig. Hoe stom ook, maar het geeft vaak gewoon een goed gevoel om iets nieuws te kopen (hoe raar is dat, eigenlijk). Het is trouwens ook véél beter voor m’n portemonnee nu ik minder koop (naast natuurlijk alle impact op milieu en dergelijke), dat is weer mooi meegenomen. 🙂
KouweKleren
Ik denk dat het iets is wat langzaam uit je systeem moet slijten, ik hoop dat dit artikel je daar weer wat mee kan helpen. Ik ben hier intussen al een aardige tijd mee bezig en het is op het ene moment lastiger dan op het andere. En dat het je portemonnee goed doet, is een prima extra motivatie toch? Niks mis mee!
geertruurzaam
Ik heb 2 tegenstrijdige zwaktes:
Ik hou ongelooflijk veel van mooie spullen, Spullen met een verhaal. Design. Een goed ontwerp. Een unieke vondst. Daar kan ik echt enorm van genieten.
Tegelijk ben ik zo’n uitsteller en twijfelkont dat ik daardoor ook dingen misloop die ik echt wel graag had willen hebben. Een concertticket. De laatste afgeprijsde eerlijke broek in mijn maat. Die regenjas waar ik al een jaar naar kijk en die eindelijk in de solden is – ik twijfel te lang en achteraf heb ik spijt.
Dus ja, ik denk in de regel lang na over een aankoop, te lang soms, maar tegelijk ben ik dan ontzettend blij als ik uiteindelijk toch mijn felbegeerde artikel heb 🙂
KouweKleren
Zo te lezen heb jij niet zo erg die neiging to ‘nu kopen’, in tegendeel soms. Ik vind dat heel mooi, het doet me denken aan de tijd dat ik nog zakgeld kreeg en ik uren in de speelgoedwinkel kon rondhangen om te beslissen wat ik van mijn cadeaubon ging kopen. Ik ging gerust drie keer terug voor ik een beslissing maakte. Schaarste maakt kritisch en ik vind het heel mooi als mensen die kritischheid in ere houden!
Sofie
Mooi artikel! Ik koop niet zo veel online (het is in België ook nog wat minder ingeburgerd dan in Nederland), en omwille van mijn gezondheid kan ik niet vaak gaan winkelen. Dus automatisch koop ik niet zo heel veel. Maar toch denk ik tegenwoordig meer dan vroeger na of ik iets echt nodig heb. Ik kan me al niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst kleren heb gekocht, bijvoorbeeld. Voor ons interieur kopen we de laatste tijd wel dingen, maar als ons lijstje is afgevinkt dan is dat ook klaar.
KouweKleren
Lijstjes zijn ook een mooie manier om je aankopen binnen de perken te houden en ze een tijdje te overwegen!
Claire
Goeie tips! Ik merk dat het inderdaad zo makkelijk is om iets nieuws te kopen. Maar ik denk ook dat de waarde van geld daalt door bijv. de mogelijkheid om te lenen of te betalen in termijnen. Alles wordt zo geregeld dat je meteen NU kunt kopen. Je wordt constant verleidt om dingen te kopen en er wordt je wijsgemaakt dat je dingen mist, terwijl je die eigenlijk niet nodig hebt. Het is echt een kwestie van meer meer meer.
KouweKleren
Dat is inderdaad ook nog een factor die grenzenloosheid in aankopen aanwakkerd. Ik heb dat helemaal niet meegenomen in mijn gedachtengang. Ik denk omdat ik vanuit huis zo erg heb meegekregen dat je geld dat je niet hebt ook niet kunt uitgeven, dat het voor mij niet eens een factor is die meespeelt. Voor de verleiding van lenen ben ik zelf niet zo gevoelig dus, maar je hebt helemaal gelijk dat dit maatschappelijk gezien absoluut meespeelt.
Claire
Wat goed dat je dat ook vanuit huis hebt meegekregen! Ik hoor het wel om mij heen hoor om even wat te lenen voor een aankoop. En als het echt nodig is zoals een nieuwe wasmachine terwijl de oude kapot is en je hebt drie kinderen: helemaal prima. Maar extra lenen om op vakantie te gaan of om luxe artikelen te kopen.. Het lijkt zo normaal geworden 🙁
Lidia
Dit isbeen fijne om eens over door te denken. Ik realiseerde me deze week het met koken ook zo werkt. Je kunt van alles kant en klaar in de pan knikkeren, of je geniet van het wassen, snijden en in alle rust je maaltijd bereiden. Eigenlijk is dat laatste veel fijner. Waarschijnlijk geld dat voor alles..
KouweKleren
Daar heb je helemaal gelijk in, dit gaat niet alleen over spullen. Het is zo fijn om de tijd te nemen voor dingen, van koken tot een kop koffie en een bijbehorend fijn gesprek of de krant.
Romy
Wat een goed artikel en echt een onderwerp om eens bij stil te staan! Vooral met de komst van het internet merk ik soms het gemak om van alles en nog wat te kopen. Ik ben geen shopaholic en geef naar mijn mening ook niet zoveel geld uit, maar soms zou ik me wel iets bewuster mogen zijn van waar ik mijn geld aan besteed. Ik merk wel dat ik de laatste tijd bewuster kleding koop. Ik had altijd 10 dezelfde soorten jurkjes hangen en nu kijk ik wel even goed of een nieuw item niet lijkt op iets wat ik al had liggen. Zo’n budget is ook een goed idee! En zelf maken zou al helemaal ideaal zijn. Eerst maar weer eens mijn naaimachine onder het stof vandaan halen dus 😉
KouweKleren
Leuk om te lezen dat dit ook iets voor jou kan zijn. Ik merk zeker met kleren dat het heel fijn is om precies te weten wat je hebt (best wonderlijk dat we in een wereld leven waar dat net de standaard s, vind je niet?). Ik heb nu echt een stuk minder dan een jaar geleden – en bij mij was het toen ook niet het geval dat mijn kasten een uitpuilende chaos waren – maar ik heb nu zoveel meer plezier van wat ik bezit, gewoon omdat k kritischer ben. Dat hoop ik echt vol te houden.
Sara | MevrouwMiauw
Wat een mooi en goed artikel is dit. Het heeft me aan het denken gezet. Ik kan je theorie absoluut volgen. Vroeger (lees: tot een paar maanden geleden) kocht ik kleding waar en wanneer ik dat wilde. Zag het er leuk uit en had het een fijn prijsje? Dan hing het de volgende dag in mijn kledingkast. Ik heb mezelf dit jaar uitgedaagd om enkel eerlijke kleding te kopen. Dat zorgt er voor dat ik ook echt moet zoeken naar bepaalde items die ik graag zou aanschaffen. En sommige items heb ik nu na bijna 3 maanden nog steeds niet gevonden. En weet je? Ik vind het prima. Als ik het item dat wel heb gevonden dan is de vreugde en de waardering voor dat kledingstuk des te groter. Ik vind het dus wel leuk om moeite te doen voor mijn aankopen. Fijn artikel en fijne tips. Ik ga bekijken of ik nog wat tips kan gaan toepassen.
KouweKleren
Dankjewel Sara. Ik herken heel erg wat je zegt over kleren kopen, zo ervaarde ik dat precies ook toen ik overstapte op fair fashion. Ik had echt niet gedacht dat eerlijk en duurzaam kopen zo zou samenhangen met minderen. En niet alleen omdat het wat duurder uitpakt, maar juist omdat ik veel meer stil sta bij wat ik echt graag wil en wat ik allemaal ‘zomaar’ kocht. Ontzettend leuk om te lezen dat jij nu in een kleine drie maanden al dezelfde ervaringen hebt.
Marieke | Bluebell Forest
Wat een mooi en bewust geschreven artikel weer 🙂 Ik snap zo goed waar je het over hebt en betrap me helaas nog te vaak op de zogenoemde ‘impuls aankopen’… Toch merk ik dat ik echt in een sneltreinvaart aan het ‘afkicken’ ben. Ik koop bijna geen kleding, make-up etc of interieur spulletjes meer. Mijn geld gaat naar ervaringen en simpelweg levensonderhoud. Dat is eigenlijk super fijn haha. Ik ga de goede kant op en dat is echt zo’n tof gevoel dat het me alleen maar meer stimuleert om er harder voor te knokken 😉
KouweKleren
Los van sommige ‘missers’ (niet te zwar aan tillen hoor), merk ik ook hoe snel je eigenlijk van kooplust af kunt raken en dat voelt inderdaad zo fijn! Wat leuk om te horen dat jij het precies zo ervaart.
Amke
Ik vind het zo leuk dat je dit soort gedachtes verwoordt en er meteen praktische invulling aan geeft! Echt, complimenten daarvoor! Het is iets dat me fascineert: hoe meer we dingen op afroep hebben, hoe minder geduld en waardering we hebben voor iets nieuws. Zo zonde! Ik moet dan denken aan hoe ik vroeger m’n spaargeld echt maanden oppotte voor iets dat ik graag wilde hebben en – als ik dat dan eenmaal kon kopen – daar dan vervolgens ook zo ontzettend blij mee was. Dat gevoel bestaat steeds minder. Terwijl dat zoveel leuker is dan even snel hapsnap wat kopen. En nog beter ook!
KouweKleren
Dat is inderdaad precies het gevoel waar ik op doel! Ik denk echt dat het kan helepen om die manier van met geld omgaan weer op te roepen, al is het dan een beetje kunstmatig. Het scheelt echt in je waardering voor wat je hebt en wat koopt en dat samen scheelt weer zo erg voor het milieu.