Dit leert dit kopje mij over mijn weg naar minimalisme

Ik koop al een flinke tijd bewust geen servies meer. Er is namelijk een probleem met schattige kommetjes, bakjes, bordjes en kopjes: je kunt ze blijven kopen. Zowel nieuw als tweedehands. En dat wil ik niet doen. Ik koester liever de spullen die we hebben, het kopje van mijn oudtante, de gebaksbordjes uit de familie van mijn vriend.

Een gele koffiemok

Maar afgelopen week kocht ik een gele koffiemok. Gewoon, bij de Hema. Geen spannend design, niet fair of duurzaam en niet van een inspirerende, kleine winkel die ik graag wil steunen. Maar wel perfect geel en de perfecte maat voor koffies met (plantaardige) melk of cappuccino.

Hoe gedachteloos ik vroeger misschien een nieuwe beker in mijn mandje zou laden, zo verguld ben ik nu. Ik zit in mijn nopjes aan de koffie – geel maakt me instant vrolijk – en ik betrap me er zelfs op dat ik soms een extra bakkie neem, puur om uit mijn gele mok te kunnen drinken.

Minimalisme geslaagd

Ik weet zeker dat ik niet zo razend gelukkig zou zijn met deze aankoop als ik aan de lopende band servies zou sprokkelen. De aankoop was me er niet om te doen, maar nu ik kijk naar mijn gevoelens – ha, dat klink lekker plechtig – voor dit bekertje, de kinderlijke blijdschap als om een cadeau, weet ik dat ik grote stappen heb gezet in mijn route naar minimalisme.

Ik zal nooit een persoon met heel weinig spullen zijn. Daar is minimalisme ook niet om te doen. Minimalisme gaat om het hebben van genoeg van dat waar je blij van wordt, niet meer en ook zeker niet minder. Het gaat om waarderen wat je hebt en is voor mij daarmee ook een belangrijke leidraad in een duurzaam leven. Ik heb niet weinig, ik heb genoeg. En mijn drang naar meer is daarmee zoveel minder.

Ik heb geleerd dat niet het feit dat iets nieuw is me vreugde moet brengen, maar het object zelf, voor zover spullen dat überhaupt kunnen. Dit bekertje zal me daar aan blijven herinneren en is daarmee op een extra manier waardevol geworden.

 1. Mooi inzicht! Heel goed hoe je zegt dat je blij van iets wordt door wat het is en niet gewoon omdat het nieuw is. Minimalisme is voor mij enkel spullen hebben die ik zou missen als ik ze niet zou hebben.

  1. Mooi en krachtig verwoord ook! Een heel goed uitgangspunt, lijkt me.

 2. Ooo, hij is zo mooi! Wat mij helpt, is een lijstje bijhouden met heel specifieke items die ik nog zou willen. We hebben maar 2 soepkommen en dat is soms onhandig, dus volgens mijn lijstje mag ik er bijkopen als ik heel mooie tegenkom (want nu komen we er meestal wel mee uit). Er staan bijvoorbeeld ook op ‘de perfecte dessertglaasjes’/’een heel mooi gebaksbordje voor fotografie’. Oftewel: ik doe het niet voor minder dan helemaal geweldig nu. En dat werkt!

  1. Heel slim om de eisen erbij te zetten op je wensenlijstje. En inderdaad, voor minder dan perfect moet je het eigenlijk laten, zeker als het om iets gaat dat verder niet onmisbaar is. Dat geldt voor kleding (daar wil ik altijd voor een 9 of 10 gaan), maar ook voor andere spullen. Mooi!

 3. Wat een mooi inzicht, leuk ook hoe zoiets als een mok je zo’n inzicht kan brengen. Ik heb zelf een aantal mokken met een motiverende quote erop, omdat ik dit persoonlijk heel fijn vind. Het drinkt ook altijd extra lekker als je het in een leuke mok doet, haha.

  1. Haha, dat ben ik helemaal met je eens! Ik kies ook altijd heel zorgvuldig een kop of beker uit.

  1. Fijn zeg, om te horen dat je het waardeert. Het zijn soms heel persoonlijke gedachtegangen, dus dan is het extra leuk als mensen het herkennen of in elk geval boeiend vinden om te lezen. Dankjewel!

 4. Het is dan ook een supertoffe mok! Nee, echt, mooi artikel. Inspirerend. En hoe Laurine hier in de comments minimalisme omschrijft, vind ik ook echt knap. Veel mooier dan die hele beweging die je je volledige inboedel uit het raam laat gooien.

  1. Ja ik vond het ook zo mooi hoe ze dat zei! Ik ben ook helemaal niet van alles wegdoen, ik probeer liever dingen op te maken en weinig bij te kopen en te verzamelen.

  1. Dankjewel! Hou jij ook zo van geel? Het is altijd mijn lievelingskleur geweest en ik krijg er spontaan een zonnig humeur van.

 5. wat een mooi artikel. <3
  Ik probeer ook steeds bewuster om te gaan met producten aanschaffen.
  Liefs,
  Evelien

  1. Dankjewel Evelien! Mooi dat jij hier ook mee bezig bent. Het kan uitdagend zijn maar ook veel rust geven hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.