Luistertip: podcast ‘Het groene hart van’

Vroeger was ik verslaafd aan een kleinkunstpodcast – een van de redenen waarom ik een soort wandelende cabaret-jukebox ben – maar na lange tijd geen podcasts geluisterd te hebben, heb ik in die categorie nu een nieuwe liefde: de podcast ‘Het groene hart van’. Hierin gaat minimalist Jelle Derckx – misschien ken je zijn blog Growthinkers wel – in gesprek met allerlei bekende en iets minder bekende Nederlanders over de groenheid van hun leven. Allemaal hebben ze een bepaalde band met duurzaamheid en het zijn eerlijke en boeiende gesprekken over hun groene en minder groene keuzes.

Verschillende visies

De grote kracht van de podcast schuilt wat mij betreft in de veelzijdigheid en openheid van de gasten. Het is mooi om te zien hoe ieder op eigen wijze een steentje bij probeert te dragen. Elk met hun eigen logische en minder logische keuzes. Met worstelingen, afwegingen en prioriteiten die allemaal voortkomen uit hun persoonlijke achtergrond en visie op het leven. Ik vind het altijd bijzonder om te zien op hoeveel verschillende manieren mensen met duurzaamheid bezig zijn en vanuit welke overtuiging. Dat laat me weer met nieuwe ogen kijken naar de keuzes die ik zelf maak.

De podcast inspireert en triggert me. Bij sommige gasten (Willa Stoutenbeek, de vrouw achter het duurzame marketingbureau W. Green Agency) wil ik alleen maar ‘jaa, jaaa!’ roepen, met andere visies ben ik het minder eens. Maar dat maakt niet uit, omdat het me er ook van bewust maakt hoeveel afwegingen er wel niet zijn en dat mijn keuzes noch de enige, noch de enige juiste zijn. Hoewel Correspondent-oprichter Ernst-Jan Pfauth deels heel andere keuzes maakt dan ik, werd ik erg geraakt door zijn pleidooi voor dankbaarheid, wat volgens hem de oh-zo-belangrijke sleutel is naar niet altijd maar méér willen. Een mooi uitgangspunt, waar ik nu al dagen regelmatig over nadenk.

Meer discussie

Ik waardeer het dat iedere gast volledig de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te doen, al is dat soms ook een beetje een zwakte. Hier en daar mis ik de scherpte in de vragen, want er staat natuurlijk wel degelijk iets op het spel. Wat mij betreft mag er hier en daar best wat meer doorgevraagd of bediscussieerd worden, ook als je iemand in zijn waarde wil laten. Dat is ook persoonlijk hoor, ik houd wel van stevig discussiëren. Gelukkig is het materiaal om zelf thuis nog even flink over na te denken en te praten. Of hier natuurlijk. Laat je me weten wat je van de gesprekken vindt?

De podcast is te vinden op Spotify en Itunes, maar kan ook via de website van Happinez beluisterd worden.

 

    1. Heerlijk voor tijdens de afwas. Ik denk dat de onderwerpen je wel zullen interesseren!

    1. Een soort radio, maar dan zonder onzinnig gekwek tussen wat je wilt horen door. En op jouw moment. Ik vind het heerlijk!

  1. Ik ben heel benieuwd naar deze podcast! Hij staat al een paar weken in mijn podcastbibliotheek voor in de vakantie, maar ik heb nog niet de tijd gevonden om er naar te luisteren, maar dat gaat zeker gebeuren binnenkort 🙂

    1. Leuk, ik ben dan weer benieuwd wat jij ervan vindt! het is prima materiaal om lekker ontspannen tussendoor te luisteren. Veel plezier!

  2. Yes, ik ben ook fan! Heel veel podcasts kan ik mijn aandacht niet zo goed bij houden, maar deze gesprekken vind ik stuk voor stuk zo interessant. Al die verschillende perspectieven en aanpakken inspireren me. Als ik het ergens niet mee eens ben, zet het me juist ook weer aan het denken. Ik betrapte mezelf erop dat ik alle vragen ook steeds voor mezelf ging beantwoorden, haha. Wat meer doorvragen miste ik soms ook, hoewel ik het ook weer zo knap vind om iemand volledig in zijn waarde te laten. Daar kan ik ook weer van leren 😛

    1. Ik zat de vragen ook al te beantwoorden ja! Grappig is dat. Ik denk dat het wel heel goed is om je ervan bewust te zijn dat je nooit iemands hele verhaal en levenswijze kent en ook dat iedereen eigen stappen zet om ergens te komen, ook op het gebied van duurzaamheid. We hebben allemaal onze eigen uitgangspunten en dat maakt het juist inspirerend om andermans keuzes te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.