7x Lente in huis – duurzaam & budget

De lente is natuurlijk het seizoen om weer wat meer naar buiten te gaan, maar ook in deze tijd van het jaar kan het leuk zijn om een lekker lentetintje aan je interieur toe te voegen.

Zoals je zult begrijpen, ben ik er geen voorstander van in het wilde weg accessoires in vrolijke pasteltinten aan te schaffen en je winterse dekentjes het huis uit te flikkeren. Een lentehuis is leuk, maar dan wel graag duurzaam. Ik geef je 5 tips om dat duurzaam én voordelig voor elkaar te krijgen.

Bolletjes overal

Niets past zo bij het lentegevoel als ontspruitende bloembollen. Koop een bakje en verdeel ze – eventueel met wat extra potgrond – over glazen en kopjes die je al in de servieskast hebt staan. Oude jampotjes werken ook leuk. Groepeer ze her en der en je hebt voor een prikkie een huis vol lente (in geuren en kleuren).

Je kunt erop letten dat je biologische bloembollen koopt. Ook is het slim en duurzaam om meerjarige bloeiers te nemen. Die kunnen uitgebloeid en wel de tuin in, dan heb je er volgend jaar weer plezier van!

Teken op het raam

Dit was op de basisschool al leuk en werkt nog steeds voor elk seizoen. Het enige wat je nodig hebt is een krijtstift (te vinden bij de Hema) en daar kun je heel wat tekeningen mee maken.

Bij een lentetekening denk ik meteen aan bloemen en bijtjes, maar jonge dieren of een zomerse cocktail is ook leuk. Net wat jij bij de lente vindt passen. Als je zelf niet zo’n tekenheld bent, kun je eventueel een tof patroon online zoeken en uitprinten. Plak het aan de buitenkant en je kunt het zó overtrekken.

Maak zelf kussenhoesjes

Stoffering doet veel voor de uitstraling van je huis, dus een aanpassing van bijvoorbeeld andere hoezen voor de kussens op je bank is heel effectief. Je maakt ze makkelijk zelf (er staan oneindig veel tutorials online). Stoffen zijn makkelijk bij de kringloop te krijgen of maak het van die leuke zomerjurk waar de gaten helaas invallen.

Het voordeel van zelf maken: je hebt extra voldoening van je werk en no way dat jij die kussens snel zat bent. Zeker niet als je per seizoen kunt wisselen.

Haal katjes in huis

Nee, geen kittens (ook leuk), maar van die takken met pluizige bolletjes. Ze hoeven niet in water en kunnen echt maanden mee. Een stuk duurzamer dan elke week verse bloemen dus en ook veel beter betaalbaar. Als je een echte kat heeft, zal die er ook lol aan beleven, want die beesten rennen met liefde achter zo’n loslatend pluisje aan.

Een andere echte lente-optie is Craspedia, van die gele, bolvormige bloemen op een dun steeltje. Blijven heel lang mooi en je kunt ze makkelijk drogen zonder dat ze hun lentelooks verliezen (inspiratie vind je bij mijn favoriete interieurblog Eenigwonen).

Koop tweedehandsjes

Ik kan het blijven benadrukken, maar als je toch accessoires wilt kopen, doe het dan tweedehands. Bij de kringloop of op Marktplaats vind je leuks voor een prikkie, zonder dat je het milieu extra belast. Voor het lentegevoel denk ik vooral in materialen: rotan, luchtige stoffen en mooi glaswerk.

Het is een extra leuke uitdaging om een make-over helemaal tweedehands te doen, kijk maar hoe wij dat met ons balkon aanpakten. En mocht je al in de stemming raken: de kringloop is ook ideaal om paasversieringen te kopen.

Geur is alles

Voor mij hangen seizoenen heel erg samen met geuren. De lente ruikt voor mij naar vochtig gras, naar bloemen en ook een beetje naar de grote schoonmaak (die houd ik graag in ere).

Seepje (no spon) heeft een heerlijk wasmiddel met ‘vers geperste lente’-geur en allesreiniger in de ‘zon op je bol’-variant. Hoe grappig is dat. Het is bovendien een duurzaam, natuurlijk schoonmaakmiddel op basis van wasnoten, in een fles van gerecycled plastic. Echt een aanrader!

Zet de ramen open

De makkelijkste én goedkoopste tip: zet zodra het kan de ramen open, liefst tegenover elkaar. Laat je huis doorluchten om alle wintermufheid te verjagen en geniet van de vogels en insecten die zich weer laten horen en zien.

Creëer als het even kan ook een fijne plek buiten bij je huis. Of het nu een enorme tuin, het openbare bankje voor je huis of een mini-balkon is, er valt altijd iets van te maken. Wat plantjes, een dekentje voor frisse avonden of alleen maar een lekker drankje (dat mag in de lente ook nog prima een mok hete thee zijn) en je kunt volop genieten van de natuur die weer openbarst.

Heb jij nog tips om de lente op een duurzame manier in huis te brengen?