Je garderobe duurzaam onderhouden

Dit is iets waar ik niet zo goed in ben: goed zorgen voor mijn spullen. Ik ben nogal chaotisch aangelegd en klusjes waar ik niet dol op ben willen nog wel eens worden uitgesteld. Maar ik vind dat ik dat niet meer kan maken. Ik maak nu heel bewuste keuzes voor kleding, wil duurzamer omgaan met mode (en andere spullen) en daar hoort ook bij dat ik mijn garderobe zo goed mogelijk onderhoud.

Ik wil niet iemand worden die panisch wordt van een vlek, maar ik mag best wat zorgvuldiger en voorzichtiger worden (klunzenacties niet meegerekend). Nu ik spullen koop die onder goede omstandigheden in elkaar zijn gezet, moet ik ze van mezelf ook onder goede omstandigheden gebruiken, zodat ze zo lang mogelijk mee gaan. Dat is het beste voor mijn portemonnee én de aarde. Ik bedacht een aantal manieren om dat voor elkaar te krijgen. Vooral als geheugensteuntje voor mezelf, maar misschien hebben jullie er ook nog iets aan.

 1. Poets je schoenen
  Dit stel ik al-tijd uit. Ik vind er niks aan, heb de goede spullen niet in huis en niemand die het opvalt als je het hebt gedaan. Toch is dit zo belangrijk. Het voorkomt dat het leer gaat barsten en onherstelbaar slijt. Ook leren tassen kunnen trouwens af en toe wel een laagje vet gebruiken.
 2. Zet knopen aan
  Ik bewaar ze trouw, al die afgevallen knopen, maar er weer aanzetten? Ho maar. Ook zo’n naar karweitje, maar eigenlijk een fluitje van een cent. Het is ontzettend zonde om mooie spullen in de kast te laten hangen vanwege een ontbrekende knoop, dus mijn voornemen is om dit voortaan meteen even te fiksen.
 3. Haal vlekken eruit
  Vlekken uit mijn kleding halen doe ik al wel trouw, want ik zou het mezelf niet vergeven als het er in de was uiteindelijk niet uitgaat. Zelf ben ik fan van ossengal (niet vegan-verantwoord), maar er zijn 101 handige vlekkenmiddeltjes te vinden op het ouwe trouwe internet.
 4. Lucht!
  Schone kleding is fijn, maar wassen is een tijdrovend klusje. Bovendien slijt je kleding ervan en belast het natuurlijk het milieu. Probeer het wassen daarom tot een minumum te beperken. Hang je spijkerbroek ’s avonds aan de waslijn in plaats van ‘m over een stoel te gooien. Ook een fijne trui kan zo een paar extra dagen mee na een nachtje aan de lijn of een uurtje buiten of voor het open raam.
 5. Was verantwoord
  In heel veel wasmiddelen zitten helaas microplatics: deeltjes plastic van minder dan 5 milimeter groot die rechtstreeks in het water belanden n zo helaas ook in de natuur, waar e door zeedieren worden aangezien voor een lekker hapje. Wassen kan gelukkig ook op een natuurlijke manier, met de plantaardige wasmiddelen van Seepje of speciale wasschilen. Probeer het eens uit! Ook baking soda is een geweldig wasmiddel, eventueel met wat etherische olie voor de geur.
 6. Vouw en hang alles netjes op
  Zelf vind ik wassen en alles wat erbij hoort geen ramp, maar als je er een hekel aan hebt, is het verleidelijk om je schone, droge spul gauw in je kast te proppen. Doe het niet, want je raakt het overzicht van wat je allemaal hebt kwijt en waarschijnlijk trek je alles wat gekreukt in je kast ligt nauwelijks aan. Netjes vouwen en uithangen dus en waar nodig even strijken. Bedenk een opbergsysteem dat je zelf het handigst vindt, maar houd ook rekening met de soorten kledingstukken en het materiaal. Zo blijven jurkjes en jasjes het netst als je ze ophangt, maar is dat voor breisels weer niet zo slim. Die zakken snel uit en verliezen zo hun model.
 7. Houd je kast schoon
  Dit is stukken makkelijker als je kast is opgeruimd. Ook kasten kunnen stoffig en muf worden en je schone kleding wil je natuurlijk fris houden, anders blijf je aan het wassen. Maak de kast van binnen af en toe schoon met een nat lapje. Een bosje gedroogde lavendel of een open bakje baking soda in je kast doet ook wonderen tegen mufheid en andere gekke luchtjes.
 8. Berg je schoenen op
  Hiermee bedoel ik niet ‘prop al je schoenen in een bak’. Maar in een schoenenkast of dozen blijven ze netjes en stofvrij. Heb je daar de mogelijkheid niet voor en stoffen je schoenen dicht? Misschien is dat het teken dat je van bepaalde paren eigenlijk gewoon afscheid zou moeten nemen. Blijkbaar draag je ze erg weinig, anders kreeg stof geen kans.
 9. Bedenk een systeem voor je sieraden
  Je wilt naar een feestje, zoekt een ketting bij je jurk, maar al je hangers zitten als één grote, onontwarbare klit in een doosje. Wedden dat je zonder die ketting de deur uit gaat? Zonde. Sla spijkertjes aan de binnenkant van je kastdeur, zorg voor een oorbellendoos met verschillende vakjes (een oude pralinedoos is ideaal), de mogelijkheden zijn eindeloos. Doe iets wat je zelf handig vindt, zo lang de boel maar voor het grijpen hangt.

Ben ik nog iets vergeten op het gebied van garderobe-onderhoud?