Investeren in je garderobe
Als ik artikelen lees over ‘investeren in je garderobe’, krijg ik de impressie dat dat bijna altijd over het investeren van geld gaat. Investeren in mooie stukken, investeren in een goede basis, enzovoort. Maar volgens mij zijn er belangrijker manieren om te investeren in een mooie, duurzame garderobe, die geen of nauwelijks geld kosten. Door tijd en aandacht te besteden aan je kleding en je stijl, kun je een garderobe opbouwen om heel lang plezier van te hebben. En er is weinig duurzamer dan dat. Ik leer je op welke manier je goed én voordelig kunt investeren in een duurzame kledingkast.
Jouw garderobe is het investeren waard
Zeker, ik ben er voor om geld uit te trekken voor goede kleding. En daarbij wil ik vooral de ethische kant van kledingstukken niet onbenoemd laten. Want te goedkope kleding is – los van de vaak belabberde kwaliteit – ook echt zo goedkoop dat iemand anders en de aarde als geheel er de prijs voor betaalt.
Ook kwaliteit is de investering waard. Maar vóór je je portemonnee trekt, is het veel belangrijker om op een andere manier te investeren in je garderobe. Door tijd en aandacht te besteden aan wat je werkelijk graag draagt, wat je zoekt in je kleding, wat je wilt uitstralen en wat andere eisen zijn, kun je betere beslissingen maken
Zo worden de investeringen in jouw kledingstuk daadwerkelijk waardevol op de lange termijn, in plaats van een bodemloze put die jij vult met al dan niet duurzame of kwalitatieve kledingstukken.
Investeer tijd in je stijl
Het is leuk om stil te staan bij wat je graag draagt. Dat heeft niets met mode of trends te maken, maar met waar jij je goed in voelt. Kleding heeft veel van doen met wat je uitstraalt en over hoe wij onszelf zien en willen laten zien. En daarover hebben we volgens mij allemaal wel ideeën, hoe ongevoelig je ook bent voor hipheid of modegrillen.
Zelf ben ik geen echt modemeisje dat de modebladen en -blogs spelt en altijd bovenop de laatste trends zit, maar ik vind het wel leuk om me te verdiepen in wat kleding met me doet. Ook probeer ik graag iets nieuws uit. Het liefst tweedehands natuurlijk, omdat je dan met weinig impact toch lekker kunt experimenteren.
Uitgangspunten voor het nadenken over je eigen stijl:
- Uit een boek: de opdrachten uit The Curated Closet hebben mij heel actief laten nadenken over wat ik graag draag en waarom dat zo is
- Profesioneel advies: een kleurcoach, stijladviseur of imago consultant kan je helpen richting te geven. Deze stylisten hebben allemaal een duurzame insteek op hun eigen manier. Kies iemand die jou aanspreekt als persoon, want dit os best een kwetsbaar proces. B elangrijk om je goed te voelen bij iemand
- Bijhouden hoe vaak je kleding draagt: dat geeft enorm veel inzicht in waarom bepaalde stukken echte favorieten zijn
Cureer je kast
Het is goed om bezig te blijven met je kast. Stijl ontwikkelen is een leerproces. Een proces dat bovendien steeds nieuwe paden inslaat, omdat je lijf, je leven en daarmee je kledingbehoeftes veranderen.
Ik kan me soms verbazen over mensen die elke half jaar een grote puinruiming in hun kast kunnen doen. Op zich knap dat ze dat consequent doen, maar ik vraag me wel af in hoeverre ze ook iets opsteken van de miskopen die ze blijkbaar steeds weer volop doen.
Leg je miskopen vast
Als je zorgvuldig en met aandacht opruimt, kun je daarvan leren. Door stil te staan bij waar het mis gaat bij zo’n aankoop. Het kan zijn dat je geen gelegenheid hebt om het te dragen, dat je het dubbel hebt of dat er toch iets misgaat met het materiaal, de pasvorm, de warmte van het kledingstuk of het combineren met je andere kleren.
Laatst vertelde iemand me dat ze haar miskopen zelfs op foto vastlegt in een boekje. Zo heeft ze een heel concreet geheugensteuntje dat bepaalde soorten kledingstukken niet meer moet kopen, hoe leuk ze ze in de winkel ook vindt. Dat vind ik een gouden tip voor het voorkomen van miskopen.
Geld verdienen met je miskopen
Zelf heb ik de afgelopen tijd een aantal zaken die ik niet meer gebruik verkocht op Marktplaats. Het geld heb ik apart gezet op mijn spaarrekening, voor het moment dat de perfecte muiltjes langs zouden komen. Dat is inmiddels gebeurt, al duurde het een hele tijd – iets wat ik overigens helemaal niet erg vind. Ik denk graag wat langer na over een aankoop.
Maak ruimte voor creativiteit
Ieder mens kan creatief zijn, ook op het gebied van kleding. Maar ook dit vraagt weer tijd en aandacht. Creatief omspringen met je kleding maakt dat je meer kunt met minder en daarmee dus ook makkelijker tevreden kunt zijn. Soms verliezen we onze creativiteit en onze lol in het kleden een beetje. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om de creativiteit aan te wakkeren.
Vijf kleine stijluitdagingen:
- Draag een week lang elke dag een ander sieraad of accessoire
- Stijl één outfit drie keer af met andere accessoires
- Maak drie (of misschien zelfs vier of vijf) dagen lang een andere outfit met een kledingstuk dat je maar weinig draagt
- Draag een week lang iets in je haar. Een sjaaltje, mooie speld, scrunchie of ander accessoire
- Laat een poos je gebruikelijke kooproutines links liggen en draag alleen wat je hebt. Maak het jezelf uitdagend, maar niet te moeilijk
Investeer in onderhoud
Blij met wat er in je kast hangt? Dan is het nu zaak daar zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Door regelmatig ‘klein onderhoud’ te verrichten blijft je kleding lang mooi.
Vijf tips voor het onderhouden van je kleding:
- Houd je kast opgeruimd en overzichtelijk. Zo weet je wat je hebt en hoef je nooit ’s ochtends te zoeken of de kreukels uit je kleren te halen
- Zorg voor een goede plek om gedragen kleding uit te hangen. Zo kun je het langer dragen zonder wassen. Minder wassen spaart energie, maar zorgt bovendien dat je kleding langer mooi blijft
- Plan met regelmaat een moment in om al je kledingstukken te bekijken. Zijn er vlekken, gaatjes, losse elastieken of ontbrekende knopen die aandacht behoeven?
- Regel die reparaties meteen. Plan een ouderwets avondje herstelwerk in of breng je kleding en schoenen weg naar een professional
- Vergeet je schoenen niet! Regelmatig poetsen (ook niet mijn favoriet, maar oh-zo belangrijk), borstelen en laten verzolen geeft je schoenen absoluut een langer leven
Hoe investeer jij in je garderobe?
Ik hoop dat ik jullie met mijn artikelen op KouweKleren kan laten zien dat het investeren in je garderobe niet alleen om geld vraagt. Ik denk zelfs dat andere manieren van investeren – in de vorm van tijd, aandacht en creativiteit – op de lange termijn meer opleveren. Bovendien zijn ze ook haalbaar zonder torenhoog budget en daarmee voor veel meer mensen bereikbaar. Op welke manieren investeer jij zelf in je kleding?
Comments
Wendy
Bedankt voor deze tips! Volgens mij is de grootste investering die ik in mijn garderobe gedaan heb inderdaad ook geen financiële injectie geweest, maar meer een stijl-injectie. Uitvogelen welke kleuren mij goed staan, daar een paar kleurenschema’s bij zoeken, en eigenlijk alleen nog maar kleding kopen die binnen die schema’s passen. 🙂 Meer mogelijke combinaties, minder miskopen, meer geld voor duurzame items… Win-win-win.
KouweKleren
Je verdiepen in ‘jouw kleuren’ is inderdaad een geweldige investering in je stijl, het geeft zoveel houvast!
Sanne
Fijn artikel weer! Ik zit nog steeds middenin een no-buy challenge. Ben hiermee van start gegaan om ook bewuster om te gaan met kleding aankopen. Ik hoop in de toekomst veel minder vatbaar te zijn voor impulsaankopen en miskopen en een garderobe te hebben waar ik lang plezier van heb. Heb het gevoel dat ik al wel een verandering in mijn mindset doormaak. Alleen door het een jaar te moeten doen met wat ik al heb, ga ik een stuk kritischer nadenken over mijn eigen stijl.
KouweKleren
Met een no buy heb je echt alle tijd om aandacht aan je huidige kleding te geven, ik vind dat ook fijn! Al ben ik tijdens het slow fashion season nog niet enorm actief echt bezig geweest met mijn kast (niet meer dan anders), ben ik wel van plan om nog een serieuze combineersessie te houden. En er komen nog een paar stijlartikelen aan!
Claire
Wat een handige tips! Ik denk bij ‘investeren’ ook echt direct aan dure kledingstukken (die ik eigenlijk niet kan betalen), dat maakt het soms zo ontoegankelijk. En dat terwijl het vooral gaat om tijdloze basics en zo min mogelijk impulsaankopen. Ik moet misschien weer eens een no buy challenge doen want de laatste tijd gaat het een beetje mis, oeps!
KouweKleren
Leuk dat jij er misschien iets aan hebt! Investeren hoeft echt niet meteen prijzig te zijn. En ja, een no-buy kan best helpen om weer even te ‘resetten’ en aandacht te schenken aan wat je allemaal al hebt. Op die manier is het vaak nog leuk ook!
Linda - Zaailingen
Ohh wat heerlijk dat je begint over die investeringen. Ik krijg een beetje jeuk van die term. Doet inderdaad denken aan duurdere, luxere items maar heb ook vaak het idee dat het een beetje wordt misbruikt als excuus om iets te mogen kopen. Een simpele basic is waarschijnlijk vaker een goede investering.
Jouw verhaal is een heel fijne tegenpool! Miskopen vind ik nog steeds wel eens lastig. Vooral omdat de kwaliteit soms toch tegenvalt. Ik kan me dan wel schuldig voelen, maar ook daarbij is tweedehands echt een uitkomst. Zolang daar zo veel van is, durf ik meer te proberen en kom ik ook weer dichter bij mijn stijl.
KouweKleren
Ik denk ook dat investeren vaak een excuus om te kopen wordt gebruikt. Maar als je echt goede investering doet, heb je er toch niet eindeloos veel nodig? Bovendien is eerlijke kleding een stukje prijziger, dus dan kun je maar beter zorgvuldig kiezen en het veel(zijdig) gebruiken.