De GenerationS-top: een kledingstuk om door te geven
Ik houd van familiestukken. Mijn meest geliefde kastjes komen van mijn grootouders, mijn favoriete ketting ook. Daarom vraag ik me bij een nieuwe aankoop vaak af: zou dit iets zijn wat mijn (potentiële) kleinkinderen ooit met plezier zullen gebruiken?
Het lijkt wel of spullen, meubels en kleding niet meer gemaakt worden om zo lang mee te gaan. Daar willen fair fashion webshop watMooi en duurzaam modeontwerpster Rianne de Witte iets aan veranderen. Zij maakten de GenerationS-top, een duurzaam kledingstuk vol symboliek, dat bedoeld is om door te geven van generatie op generatie.
Liefde voor familiestukken
De reden waarom ik nooit een minimalist in de klassieke – bijna niks in huis hebbende – zin zal worden, is omdat ik veel waarde hecht aan het gebruiken en dragen van familiestukken. Ik omring me graag met stukken met een verhaal, zeker als dat verbonden is aan mensen die ik liefheb of die belangrijk voor me zijn.
Je ziet het aan deze lijst met mijn lievelingsstukken aller tijden en ook aan de meest geliefde tweedehands cadeaus die ik ooit kreeg: spullen die worden doorgegeven hebben voor mij niet minder, maar juist extra waarde. Het maakt ze zoveel bijzonderder dan het zoveelste hemdje, bordje of vaasje dat je per tien uit het schap kunt trekken.
Tegen de wegwerpmode
Voor mij is dat een tegenbeweging tegen de wegwerpmaatschappij, die ook in de kledingindustrie veel kwaad doet. Kleding is zo goedkoop dat het nauwelijks waarde vertegenwoordigd. Het is zo gekocht en ook zo weer afgedankt.
Onze constante drang naar ‘iets nieuws’ zorgt voor een enorme druk op onze aarde én de mensen die in de textielindustrie werken, die alles op alles moeten zetten om aan onze koopbehoefte te voldoen. Lage lonen, onveilige werkomstandigheden, te lang werken in een ongezonde omgeving: het zijn allemaal uitwassen van ditzelfde systeem.
Dat kleding wordt doorgegeven van moeder op dochter, daar is de massa-industrie helemaal niet meer op ingesteld. Alles draait om trends die zo snel mogelijk weer ‘uit’ moeten zijn, zodat er weer iets nieuws gekocht zal worden. Daar is de kwaliteit ook naar: wegwerp is de norm.
Top voor meerdere GenerationS
Maar het doorgeven van een stuk van generatie op generatie, dat is iets wat webshop watMooi juist wil vieren en aanmoedigen. Samen met modeontwerpster Rianne de Witte maakten zij de GenerationS top, die juist bedoeld is om lang mee te gaan.
Zeeuws knoopje
De afdruk op het shirt heeft een symbolische waarde. Het is een Zeeuws knoopje, precies zo één als Joke, eigenares van watMooi, zelf om haar nek draagt. Een klein zilveren sieraad. Ooit was het onderdeel van de Zeeuwse klederdracht en nog altijd wordt het doorgegeven binnen families. Jokes knoopje was ooit van haar overgrootmoeder en kwam via haar oma en moeder bij haar terecht. Zo moet dat ook gaan met de GenerationS-top.
Kleding wordt duurzaam door hoe je ermee omgaat
Dat duurzaamheid in kleding méér is dan de productiewijze en materialen, hebben Joke en Rianne goed begrepen. Kleding wordt pas echt duurzaam als je het koestert, jarenlang draagt en er goed voor zorgt. En al helemaal als het meer dan één generatie mee kan.
Kwaliteit
Natuurlijk zijn kwaliteit en een goed, tijdloos ontwerp belangrijke factoren om dat mogelijk te maken. Het ontwerp is zo bedacht dat het tijdloos is en veel vrouwen past, omdat het zowel aangesloten als meer oversized gedragen kan worden. Ook als je net precies dezelfde maat hebt als moeder of dochter, kan deze top dus jaren mee. De longsleeve is gemaakt van tencel, wat een heerlijk zacht, natuurlijk en sterk materiaal is.
Made in..
De top wordt op een bijzondere plaats gemaakt: in Nederland! Dat is behoorlijk uniek, want Nederland kent eigenlijk nauwelijks nog textielindustrie. Dat is allemaal uitgefaseerd naar lagelonenlanden met de opkomst van fast fashion. Ook hier kiezen Joke en Rianne dus voor een ander pad.
Voor Rianne de Witte is dat bekend terrein: zij laat een deel van haar kledinglijn al jaren in haar eigen en andere kleinschalige Nederlandse naaiateliers maken.
In het naaiatelier waar de GenerationS-top gemaakt wordt, werken o.a. mensen die gevlucht zijn uit Syrië. Zij brachten vakmanschap mee dat in Nederland schaars is. Door de top in Nederland te laten maken, biedt dit project aan twee kanten kansen. Mensen kunnen het vak waar ze goed in zijn weer uitoefenen, terwijl het tegelijk een impuls geeft aan de Nederlandse textielindustrie.
Bestellen
De GenerationS top is een prachtig cadeau voor jezelf of een vrouw in je familie – of je nu wel of geen Zeeuwse wortels hebt. Je kunt de GenerationS-top bestellen bij watMooi.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met watMooi. Lees alles over samenwerkingen in mijn disclaimer.
Comments
Rachel
Wat een goed infinitief zeg erg mooi en goed dat je dit ook op je blog deelt!
KouweKleren
Dankjewel! Ik vind het zo’n mooi project omdat het precies past bij hoe ik denk dat we met kleding om zouden moeten gaan. Het zou veel problematiek in de kledingindustrie oplossen.