Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt

Zelfgemaakt is eigenlijk altijd goed als het op cadeaus aankomt.  Omdat we in feite vaak helemaal niet zoveel meer missen in ons leven, gaat het voornamelijk om de aandacht die aan een cadeautje besteed is. En in niets zit zoveel aandacht en liefde als een zelfgemaakt cadeau. Dat zal zelfs door je groenste en meest minimalistische vrienden gewaardeerd worden. Helemaal als je iets van gerecyclede materialen in elkaar zet.

Zelfmaak-ideeën voor duurzame cadeaus

Feest in een doosje

Nodig:
– oud luciferdoosje
– restje (gebruikt) pakpapier
– restjes papier & touw
– cocktailprikkers
– kleinigheidjes: chocolaatje, theezakje, parfumtestertje
– taartkaarsje/waxinelichtje

Beplak het doosje met papier, ook aan de binnenkant. Knutsel kleine vlaggetjes en slingers van het touw, de cocktailprikkers en perforeer eventueel wat confetti. Stop je kleinigheden er ook bij. Vergeet er niet een felicitatie bij te doen en stuur het doosje op in een gezellige envelop. Je kunt natuurlijk ook een ander thema bedenken: voor een zieke (met thee, paracetamol en dropjes) of een verhuizing (met bloemzaadjes en ontspanningsthee) bijvoorbeeld.

Haarband

Voor een hippe vriendin is een zomerse haarband een geweldig cadeau. Noor knipte ‘m simpelweg van de onderkant van een jurkje dat ze net meer droeg en vertelt hier hoe je ‘m net zo tof knoopt als zij. Persoonlijk & gerecycled, dubbel groen, dubbel feest!

Natuurlijke scrub

Een lekkere zelfgemaakte scrub komt altijd van pas. Even googelen levert de leukste recepten op die ook nog eens hartstikke makkelijk zijn. Je hebt alleen wat natuurlijke ingrediënten nodig: zeezout, suiker, koffieprut (ja echt!), citroen en olijfolie kom ik bijvoorbeeld vaak tegen. Het kost weinig en in een leuk potje met een persoonlijk kaartje eraan ziet het er geweldig uit.

Nieuwe kaarsen van stompjes kaarsvet

Je moet wel op tijd beginnen met sparen, maar dan kun je van restanten kaarsvet een pracht van een nieuwe kaars gieten in een wc-rolletje. Een oud kaarsenpotje opnieuw vullen kan natuurlijk ook. Ook leuk om mee te nemen als je met kerst ergens bent uitgenodigd.

Zelfgemaakt lekkers

Niets is meer minimalistisch dan een cadeau dat je kunt verorberen. Persoonlijke favorieten zijn om mee te brengen zijn voor mij taart, likeur, jam en chutney, maar ik was ook groot fan van de sambal en boterkoek die we bij onze housewarming kregen.

De leukste zelfgemaakte cadeaus die ik zelf kreeg

Een van de leukste zelfgemaakte cadeaus die ik ooit kreeg was een boekje met tips voor leuke dingen om te doen, dat een van mijn liefste vriendinnen met haar familie voor me in elkaar draaide. Dat vullen we samen nog altijd aan met de toffe dingen die we samen beleven. Je kunt dit ook thematisch doen, met tips voor vriendenuitjes, romantische uitstapjes of een persoonlijke reisgids met aanraders voor de volgende vakantiebestemming (helemaal leuk als jullie samen gaan!). Doe er eventueel een voucher bij om één van de activiteiten meteen uit te voeren.

Meer duurzame cadeau-inspiratie nodig? 

Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen
Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Duurzame cadeaus #5: om op te vreten
Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes
Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal
Duurzame cadeaus #8: fair fashion
Duurzame cadeaus #9: kraamcadeaus

DIY: duurzame cadeaus om zelf te maken.