Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes met een duurzaam randje

Vroeger kon ik niets saaiers bedenken dan een praktisch cadeau, blegh. Inmiddels is dat wel anders: ik vind het juist fijn om iets te krijgen dat ik echt kan gebruiken. Ik heb dit jaar zelfs bio-ondergoed cadeau gevraagd, wie had dat ooit gedacht?

Ook geschikt voor de beginnende groeneling

Juist op groen gebied zijn er genoeg bruikbare cadeaus te verzinnen. Het leuke is, dat ze ook heel geschikt kunnen zijn voor mensen die aan het begin van hun duurzame carrière staan of er helemaal nog niet echt mee bezig zijn. Kies dan wel iets wat echt bij iemand past, anders kan het het veroordelend overkomen of belandt het toch maar achterin een kast – niet zo duurzaam. Let ook op dat je iets kiest wat echt iemands smaak is en bij zijn of haar leven past. En het helpt natuurlijk ook als je zelf oprecht enthousiast bent over een product. Geef jij wel eens iets praktisch cadeau?

Deze cadeaus zijn duurzaam, praktisch en leuk om te krijgen

Groente- en fruitzakjes van biokatoen

Zulke herbruikbare boodschappenzakjes heb ik vorig jaar in een Sinterklaasspel gestopt. Ik gebruik ze zelf ook wekelijks en er waren genoeg kandidaten aanwezig die er ook wel voor openstonden. Een laagdrempelig duurzaam cadeautje dat echt iedereen wel kan gebruiken. Er bestaan ook herbruikbare broodzakken die gewoon in de vriezer kunnen.

Oesterzwam kweekset

De oesterzwam is een geliefd ingrediënt onder vegetariërs en veganisten. Je kunt er de lekkerste dingen mee maklen (pulled paddestoelen bijvoorbeeld!). Met zo’n set, bijvoorbeeld van Rotterzwam kun je je eigen kwekerij beginnen, waar je bovendien je koffieprut mee hergebruikt.

Herbruikbare beker

Voor de reizigers en forenzen: een herbruikbare beker voor je dagelijkse koffie (of thee) to-go. Natuurlijk kun je deze thuis vullen, maar ook op het station of bij je favoriete koffietent schenken ze deze beker gewoon voor je vol. Bij sommige zaken krijg je zelfs korting als je met je eigen beker aankomt. Zelf heb ik een mintgroene Ecoffee Cup van bamboe maar ze zijn er in alle soorten, maten en prints. Je vindt ze tegenwoordig zelfs bij winkels als de Xenos en de Kwantum, maar zelf zou ik eerder kiezen voor een duurzaam geproduceerd merk als Retulp. Ook thermosflessen zijn natuurlijk echte toppers op dit gebied.

Percolator

Nog een voor de koffiefanaat: zonder afval een vers bakkie zetten. Wist je dat deze onverwoestbare dingen volop bij de kringloop verkrijgbaar zijn? Da’s extra goed voor het milieu.

Siliconen afdekdeksels

Is dit woord dubbelop? Misschien. Maar ik weet even niet hoe ik het anders moet noemen: met deze siliconen deksels (die vacuüm trekken) kun je bakjes, pannen en zelfs ovenschalen afdekken, zodat je nooit meer plasticfolie hoeft te gebruiken. Omdat ik wegwerp probeer te vermijden, maar ook omdat ik dat folie NOOOOOIT in een stuk van de rol afkrijg. Een van de grotere frustraties in dit leven, wat een wanproduct.  Ik zou het zelf toffer vinden als de deksels iets neutraler waren, maar deze zijn wel lekker vrolijk.

Food huggers

Nog een folievermijder. Deze siliconen opzetstukjes schuif je zo om je aangesneden fruit en groenten. Ik heb ze nu een tijdje en in ben enorm fan. Wat een gemak!

Bijenwasdoek

In deze katoenendoek ingesmeerd met bijenwas (bijvoorbeeld die van Bee’s wrap) kun je alles wat je vers wilt houden verpakken, van een boterham voor je lunch tot aangesneden etenswaren, kaas en restjes van een maaltijd. Ik dek er zelf ook graag ovenschalen mee af.

Reisbesteksetje

Het mijne is van bamboe en komt van Dille & Kamille. Ik naaide er zelf een hoesje voor zodat ik het altijd in mijn tas kan gooien, ook als het bestek vies is. Die kun je tegenwoordig ook kant en klaar kopen, bijvoorbeeld bij WAAR.

Theedoeken en handdoeken van biokatoen

Na al die voedselgerelateerde cadeaus moet er helaas ook afgewassen worden. Dat doe je natuurlijk met een vrolijke theedoek van biokatoen. Bij Dille & Kamille hebben ze heel leuke, vind ik zelf. Deze bijvoorbeeld. En een bijpassende (keuken)handdoek is natuurlijk ook nooit weg.

Duurzame headphones

Investeren in goede oortjes om muziek te luisteren is sowieso een duurzame keuze, omdat ze gewoon veel langer meegaan. De headphones van House of Marley worden daarbij ook nog eens deels gemaakt van gerecyclede materialen. Nu ik mijn oortjes van bamboe heb, weet ik echt niet waarom ik jarenlang mijn muziek heb vernacheld met oortjes van de Action, wat bovendien praktisch wegwerpoortjes waren.

Sokken

Het ultieme cadeau-cliché, maar daarom niet minder fijn. Ik schreef al eens een uitgebreid artikel over vrolijke duurzame sokken, maar ik wil hier in elk geval de sokken van Thought (vroeger Braintree), Qnoop en de sokken met levenslange garantie (ja echt!) van Darn Tough tippen.

Meer duurzame cadeau-inspiratie nodig? 

Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen
Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt
Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Duurzame cadeaus #5: om op te vreten
Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal
Duurzame cadeaus #8: fair fashion