Duurzaam verhuizen (ja, het is zo ver!)

Het is zo ver: mijn vriend en ik hebben een huis gevonden. Het duurt nog even voor we erin kunnen, maar we zitten met onze hoofden al helemaal in de verhuissferen. Stiekem zijn we al een paar weken in de weer met meubels schuiven op de plattegrond van ons (toen nog potentiële) nieuwe appartement en natuurlijk vind ik het ook leuk om jullie mee te nemen in het verhuisproces (dus ik hoop maar dat jullie daar ook op zitten te wachten). Vandaag begin ik met wat tips om je verhuizing groener aan te pakken.

  1. Verkoop
    Bij elke verhuizing zijn er spullen die niet mee hoeven naar je volgende woning. Ook in mijn geval. Een studentenkamer vraagt om andere spullen dan een ‘grotemensenhuis’. Omdat wij gaan samenwonen, hebben we sommige dingen ook gewoon over. Zonde om weg te gooien, een ander wordt er misschien nog reuzeblij van. Verkoop wat je niet meer nodig hebt, dat levert nog een leuk zakcentje op, heb ik gemerkt. En dat is in verhuizingstijd nooit weg.
  2. Ga voor tweedehands
    We zijn met z’n allen enorm geneigd om in eerste instantie aan nieuw kopen te denken als we iets nodig hebben. Dat merkte ik ook bij mezelf toen we begonnen te fantaseren over een huis samen. Gek eigenlijk, want ik ben al mijn halve leven groot kringloopfan, mijn inrichting nu is bijna volledig tweedehands en ik houd enorm van spullen die er al een leven op hebben zitten. Maar op de een of andere manier neigde ik bij deze grote, nieuwe stap opeens naar nieuw. Toen ik me dat realiseerde, heb ik mezelf teruggefloten. Natuurlijk is het makkelijker om naar de Ikea te rennen en alles wat je nog mist in te laden, maar voor je portemonnee en het milieu is het toch vriendelijker om eerst eens naar bestaande spullen te kijken. Het aanbod is zo enorm. Zelfs vloeren kun je tweedehands kopen op Marktplaats! Er zullen vast en zeker nieuwe dingen ons huis in komen (onze eerste lamp hebben we al gekocht), maar zeker voor meubels willen we ook goed tweedehands zoeken.
  3. Schreeuw het van de daken
    Nou, hierbij. Hoe meer mensen horen van je verhuizing, hoe meer aanbiedingen om te komen schilderen (nooit weg) en misschien ook wel voor spullen. Doelwit: oudere familieleden met een huis vol spullen en mensen die óók gaan verhuizen. Misschien kun je voor een zacht prijsje net die tafel of dat bankje overnemen waar zij vanaf willen. Ik heb al een heel leuk kastje van een verhuizend huisgenootje overgenomen, dat wordt waarschijnlijk een waar pronkstuk voor onze LP-collectie.
  4. Houd je hand op de knip (voorlopig)
    Natuurlijk zijn er dingen de je direct nodig zal hebben. Een slaapkamer zonder gordijnen is geen feest nu de lente er weer aan komt en misschien heb je nog geen koelkast, gasfornuis of andere apparatuur. Maar houd het in eerste instantie bij het aanschaffen van de basics. Dat geeft je meer tijd om echt goed na te denken over wat je wilt en nodig hebt. Natuurlijk moet één van onze bedden achterblijven, maar verder nemen we het meeste van wat we nu bezitten gewoon mee. Pas als je ergens echt woont, kun je goed bedenken wat praktisch is en wat je echt mooi vindt staan. Dat spaart niet alleen geld voorlopig – verhuizen is en blijft een prijzig grapje – maar zorgt ook dat je een goede, kwalitiatieve keuze kunt maken waar je lang van kunt genieten. Bovendien heb je meer tijd om op tweedehands koopjesjacht te gaan. Win-win-win!
  5. Leen je klusmaterialen
    Klusapparatuur – van laminaatsnijders tot elektrische boormachines – gebruik je zelden en kun je daarom beter lenen dan kopen. Van je handige buren via Peerby of gewoon van een familielid. Kun je meteen bedelen om handige klustips, ook nooit weg.
  6. En je verhuisdozen
    Verhuisdozen gebruik je zo mogelijk nog minder vaak dan een boor. Ook die zijn vaak tweedehands te kopen of gewoon te leen. Ideaal, want waarschijnlijk blijf je voorlopig in je nieuwe paleisje zitten – dat lijkt me tenminste wel de bedoeling – en dan heb je ze dus niet meer nodig.
  7. Spaar op
    Zeker als je – zoals wij – al behoorlijk op tijd weet dat je gaat verhuizen, kun je van alles opsparen. Dan heb ik het niet over centen – ook  handig – maar over dozen, kranten en ander verpakkingsmateriaal. Krijg je vast en zeker af en toe binnen als je bijvoorbeeld een pakketje besteld en dat kun je nu mooi hergebruiken. Ik probeer kleinere dozen sowieso altijd een poosje te bewaren en die komen me nu goed van pas bij het verzenden van verkochte spullen.

Dit zijn op dit moment nog theoretische tips, waar ik mezelf eerst nog aan moet houden. Heb jij nog meer duurzame verhuistips voor me die niet mogen ontbreken?