Duurzaam verhuizen (ja, het is zo ver!)

Het is zo ver: mijn vriend en ik hebben een huis gevonden. Het duurt nog even voor we erin kunnen, maar we zitten met onze hoofden al helemaal in de verhuissferen. Stiekem zijn we al een paar weken in de weer met meubels schuiven op de plattegrond van ons (toen nog potentiële) nieuwe appartement en natuurlijk vind ik het ook leuk om jullie mee te nemen in het verhuisproces (dus ik hoop maar dat jullie daar ook op zitten te wachten). Vandaag begin ik met wat tips om je verhuizing groener aan te pakken.

 1. Verkoop
  Bij elke verhuizing zijn er spullen die niet mee hoeven naar je volgende woning. Ook in mijn geval. Een studentenkamer vraagt om andere spullen dan een ‘grotemensenhuis’. Omdat wij gaan samenwonen, hebben we sommige dingen ook gewoon over. Zonde om weg te gooien, een ander wordt er misschien nog reuzeblij van. Verkoop wat je niet meer nodig hebt, dat levert nog een leuk zakcentje op, heb ik gemerkt. En dat is in verhuizingstijd nooit weg.
 2. Ga voor tweedehands
  We zijn met z’n allen enorm geneigd om in eerste instantie aan nieuw kopen te denken als we iets nodig hebben. Dat merkte ik ook bij mezelf toen we begonnen te fantaseren over een huis samen. Gek eigenlijk, want ik ben al mijn halve leven groot kringloopfan, mijn inrichting nu is bijna volledig tweedehands en ik houd enorm van spullen die er al een leven op hebben zitten. Maar op de een of andere manier neigde ik bij deze grote, nieuwe stap opeens naar nieuw. Toen ik me dat realiseerde, heb ik mezelf teruggefloten. Natuurlijk is het makkelijker om naar de Ikea te rennen en alles wat je nog mist in te laden, maar voor je portemonnee en het milieu is het toch vriendelijker om eerst eens naar bestaande spullen te kijken. Het aanbod is zo enorm. Zelfs vloeren kun je tweedehands kopen op Marktplaats! Er zullen vast en zeker nieuwe dingen ons huis in komen (onze eerste lamp hebben we al gekocht), maar zeker voor meubels willen we ook goed tweedehands zoeken.
 3. Schreeuw het van de daken
  Nou, hierbij. Hoe meer mensen horen van je verhuizing, hoe meer aanbiedingen om te komen schilderen (nooit weg) en misschien ook wel voor spullen. Doelwit: oudere familieleden met een huis vol spullen en mensen die óók gaan verhuizen. Misschien kun je voor een zacht prijsje net die tafel of dat bankje overnemen waar zij vanaf willen. Ik heb al een heel leuk kastje van een verhuizend huisgenootje overgenomen, dat wordt waarschijnlijk een waar pronkstuk voor onze LP-collectie.
 4. Houd je hand op de knip (voorlopig)
  Natuurlijk zijn er dingen de je direct nodig zal hebben. Een slaapkamer zonder gordijnen is geen feest nu de lente er weer aan komt en misschien heb je nog geen koelkast, gasfornuis of andere apparatuur. Maar houd het in eerste instantie bij het aanschaffen van de basics. Dat geeft je meer tijd om echt goed na te denken over wat je wilt en nodig hebt. Natuurlijk moet één van onze bedden achterblijven, maar verder nemen we het meeste van wat we nu bezitten gewoon mee. Pas als je ergens echt woont, kun je goed bedenken wat praktisch is en wat je echt mooi vindt staan. Dat spaart niet alleen geld voorlopig – verhuizen is en blijft een prijzig grapje – maar zorgt ook dat je een goede, kwalitiatieve keuze kunt maken waar je lang van kunt genieten. Bovendien heb je meer tijd om op tweedehands koopjesjacht te gaan. Win-win-win!
 5. Leen je klusmaterialen
  Klusapparatuur – van laminaatsnijders tot elektrische boormachines – gebruik je zelden en kun je daarom beter lenen dan kopen. Van je handige buren via Peerby of gewoon van een familielid. Kun je meteen bedelen om handige klustips, ook nooit weg.
 6. En je verhuisdozen
  Verhuisdozen gebruik je zo mogelijk nog minder vaak dan een boor. Ook die zijn vaak tweedehands te kopen of gewoon te leen. Ideaal, want waarschijnlijk blijf je voorlopig in je nieuwe paleisje zitten – dat lijkt me tenminste wel de bedoeling – en dan heb je ze dus niet meer nodig.
 7. Spaar op
  Zeker als je – zoals wij – al behoorlijk op tijd weet dat je gaat verhuizen, kun je van alles opsparen. Dan heb ik het niet over centen – ook  handig – maar over dozen, kranten en ander verpakkingsmateriaal. Krijg je vast en zeker af en toe binnen als je bijvoorbeeld een pakketje besteld en dat kun je nu mooi hergebruiken. Ik probeer kleinere dozen sowieso altijd een poosje te bewaren en die komen me nu goed van pas bij het verzenden van verkochte spullen.

Dit zijn op dit moment nog theoretische tips, waar ik mezelf eerst nog aan moet houden. Heb jij nog meer duurzame verhuistips voor me die niet mogen ontbreken?

 1. Sinds twee maanden verhuist, en ik kan alvast bevestigen dat het een goed idee is om te wachten tot je ergens woont voor je van alles begint te kopen! Zeker als je in een oud huis met rare hoekjes en nissen gaat wonen :3

  1. Haha dat kan ik me voorstellen! Ik ga de rare hoeken en schuine daken juist een beetje achter me laten, maar toch houden we ons hier maar aan vast. Zijn jullie er wel een beetje uit (of eigenlijk: in) gekomen?

 2. Wat leuk!! Gefeliciteerd 🙂 Ik vind verhuizen altijd het geschikte moment om spullen weg te gooien (lees naar de kringloop), je hebt alles toch een keer vast. Dan kun je net zo goed bedenken of je het wel wilt houden…

  1. Dankjewel! Dat doe ik ook zeker. Ik ben de afgelopen maanden al erg kritisch geweest, maar toch blijven er dingen opduiken. Wonderlijk, want ik woon superklein (en vol, ja).

 3. Wat leuk, gefeliciteerd! Nog een tip: toen wij naar hier verhuisden hebben we voor het schilderen gelet op verf met ecolabels. En als verhuisdozen hebben we bananendozen uit de supermarkt gekregen.

  1. Dit is ook door mijn hoofd geschoten, ik ben er nog niet aan toe gekomen om me erin te verdiepen. Ik ga me zeker inlezen, heb jij nog tips waar je op moet letten of is dat allemaal makkelijk te vinden?

 4. Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis! Wat jij allemaal beschrijft heb ik twee jaar geleden allemaal proefondervindelijk ondervonden, dus ik vind het supergoed van je dat je dit nu al zo goed doorhebt. Je kan inderdaad zoveel lenen en pas als je een tijdje verhuisd bent, weet je veel beter welke ‘nieuwe’ dingen je nog mist.

  Ik had na 9 jaar in dezelfde studentenkamer megaveel spullen verzameld die ik helemaal niet meer wilde meenemen, maar de echte ‘selectie’ maakte ik pas bij het inrichten van mijn nieuwe plek. Als je toch al op tijd kan beginnen met uitzoeken, scheelt het enorm veel gesjouw als je die spullen loost vóór dat je het inpakt.

  Mijn oplossing voor bijna alles: facebook. Zelfs de spullen die ik niet eens meer naar de kringloop durfde te brengen, zijn door buurtbewoners met veel enthousiasme opgehaald. Super leuk toch, als iemand weer plezier heeft van een vaas waar ik allang op uitgekeken was?

  Misschien heb je hier nog wat aan. Over opruimen en over de post (minder spannend, maar wel handig ;)).
  http://www.zaailingen.com/opruimen-volgens-marie-kondo/
  http://www.zaailingen.com/einde-aan-ongewenste-post/

  Heel veel succes, voorpret en plezier de komende tijd!

  1. Haha herkenbaar, ik heb ook echt een ‘verzamelhol’. Maar ik heb al flink uitgezocht de afgelopen maanden, dat scheelt enorm. Van je postartikel ben ik erg fan, ik ben al jaren in gevecht met post van oud-huisgenootjes (die ik soms niet eens ken) en dat wil mijn eigen oud-huisgenootjes niet aandoen.

 5. Nogmaals gefeliciteerd! Je weet me te vinden als je iets wilt lenen hè. En ik ben ook bereid tot schilderen natuurlijk 😉

  1. Wat lief, dankjewel! Begin je het schilderen al te missen, haha?

 6. Allemaal wijze tips, die wij al jaren geleden hebben toegepast. Toen verhuisden we van een klein appartement naar een groot huis, dus inmiddels is er veeeeeeel bijgekomen (o.a. drie kinderen, dus…)
  Stel ook maar iemand aan om op de dag zelf voor catering te zorgen ipv dat je ’s avonds doodmoe naar de frituur wandelt wegens nog ingepakte pannen 🙂
  Veel succes met de voorbereidingen en vooral veel voorpret gewenst!

  1. Goeie! Eten is altijd een belangrijke factor in situaties waar onder tijdsdruk samengewerkt moet worden, haha.

 7. Super nuttig dit! Mijn verhuizing zit er net op en ik moet zeggen dat het met vallen en opstaan ging!

  Veel tweedehands: check
  Last-minute stressvolle uitjes naar IKEA want we moeten NU gordijnen: check
  Grote zooi (tot drie weken later) en overhaast verhuizen: check
  Spullen verkopen en weggeven voor zo minimalistisch mogelijk huis: check!
  Elektrische kookplaat in plaats van gas: check (was even wennen, maar er is hier geen gasaansluiting dus eigenlijk alleen maar beter:)!

  Heel veel succes met je verhuizing, komt helemaal goed!

  Wij hebben overigens nog niet geverfd (wel nog van plan) en ik wil zelf kookverf maken met natuurlijke pigmenten (groene Italiaanse aarde is een super mooie kleur!)

  Liefs

  1. Wauw, zelf verf maken, ik ben benieuwd hoe dat bevalt! Jullie hadden ook wel een spannende, internationale verhuizing, dat maakt het allemaal een tikkie ingewikkelder. Al kan ik over een paar maanden waarschijnlijk ook een hoop van deze punten afstrepen, al verhuizen we dan in de stad, haha.

  1. Heel mooi zeg, dat badkamermeubel met die spiegel erbij. De tijd nemen loont dus echt! Ik hoop dat je er lang plezier van hebt.

 8. Ahh wat super leuk Hermien! Gefeliciteerd met je grote mensen huis. Ik ben heel benieuwd naar alle updates. Ik heb 3/4 van mijn huis ook tweedehands. Eigenlijk is het een mix van kringloop en Ikea haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.