DIY wandkleed van gerecycled materiaal

Ik had al een tijd zin om zelf iets te maken voor ons huis. Iets decoratiefs, bedoel ik dan. Onze slaapkamer was daarvoor de uitgelezen plek, want die was me nog iets te Ikea-achtig. Het bed (tweedehands), de lamp en de kledingkasten kwamen allemaal uit ’s wereld bekendste woonwarenhuis. Alleen ons linnenkastje is een oud tv-kastje dat inmiddels minstens derdehands is. In de rest van ons huis is juist vrij weinig Ikea te vinden en dat is me best naar mijn zin. Daarom maakte ik dit wandkleed voor boven het bed, als een persoonlijke touch aan ons interieur.

Makkelijk aan te passen

Ik houd wel van een beetje afwisseling in huis en  bovendien was dit de eerste keer dat ik zoiets maakte. Allebei redenen om dit project low-budget en makkelijk aanpasbaar te houden. Als ik het patroon op het wandkleed zat ben, vervang ik het met weinig moeite door iets nieuws. Ik kan simpelweg het touw losmaken en de stof van de buizen schuiven. Zo is dit een constructie die jaren mee kan. De stof zelf haalde ik uit de kringloop. Daar vind je prima lappen voor een prikkie. Een oud laken werkt natuurlijk ook prima!

DIY Wandkleed

 

Nodig:

 • 2 Koperen buizen of houten stokken (lengte 1 m, Bouwmarkt)
 • Een stuk stof (oud laken of kringloop)
 • Een stuk touw (lengte ca. 3 m)
 • (Restjes) verf
 • Iets om mee te stempelen (ik gebruikte driehoekige stukjes karton) of te versieren
 • Naaigerei (naald en draad of een naaimachine) of een nietmachine
 • Een haak, plug en boormachine om het geheel op te hangen

Stappenplan

 1. Knip de stof op maat in de breedte
  Stem de breedte af op de lengte van je buizen. Vind je het leuk om de buizen nog te zien? Maak de stof dan een paar cm smaller. Natuurlijk kun je de buizen of stokken ook op lengte maken of kopen.
 2. Knip de stof op maat in de lengte
  Let op: de buizen worden later in de stof genaaid. Houd de stof dus een paar cm langer dan hoe lang je je kleed wilt. Teken deze omslag eventueel af.
 3. Optioneel: werk de stof af
  Ik heb expres een katoen stof gekozen die een beetje draden loslaat aan de uiteinden. Als je een strakker wandkleed wilt, kun je een stof kopen die niet rafelt of de randen afwerken met de naaimachine.
 4. Versier het wandkleed zoals jij dat wilt
  Ik stempelde een driehoekspatroon met twee stukjes karton en gewone acrylverf. Voor een strakker patroon, kun je beter houten blokjes gebruiken, maar ik vond dit juist leuk. Zoals je kunt zien, heb ik bij het stempelen expres niet heel precies gelet op hoe recht het is. Je kunt natuurlijk ook met penselen, rollers of textielstift aan de gang gaan, maar stempelen is snel en makkelijk. Let ook hier weer op de omslag die straks om de buizen heen gaat.
 5. Naai de omslag vast
  Dit kan met de hand, maar met een naaimachine is het zo gebeurd. Je kunt eventueel ook de stof om de buis heen nieten. Dit is makkelijker, misschien iets minder stevig, maar geeft wel een rustiek effect. Net wat je wilt!
 6. Schuif de buizen door de stof
  Hier kwam ik er dus achter dat ik mijn onderste omslag te krap had genaaid. Dat werd losmaken. Geen leuk klusje, dus zorg dat je genoeg ruimte hebt. Een beetje extra ruimte kan geen kwaad, maar met te krap kun je niks.
 7. Haal het touw door de bovenste buis
  Dat kan natuurlijk alleen als je holle buizen gebruikt. Bij een massieve buis of stok, knoop je het touw aan de uiteinden van de buis vast. Je hebt dan minder touw nodig, maar het touw kan wel makkelijker losglijden.
  Knoop de twee uiteinden door elkaar voor een driehoeksvorm.
 8. Hang het kleed op
  Ik gebruikte een plug en een haak, omdat de koperen buizen best zwaar zijn. Afhankelijk  van je muur en de grootte van je wandkleed, kun je ook een simpele spijker proberen.

Het was een leuk, makkelijk project en ik ben erg blij met het kleed op onze slaapkamer. Het geeft echt iets eigens en past qua kleur goed bij onze andere meubels. Ik heb al allerlei nieuwe ideeën opgedaan. Misschien dat ik volgend jaar december een kerstboomvariant van dit wandkleed uitprobeer. Ook lijkt het me leuk om eens een muurversiering met restjes stof te maken.

Heb jij wel eens zelf iets voor in huis gemaakt?