Deeleconomie: dit levert het lenen van spullen jou op

Dat het milieu er baat bij heeft als wij niet te veel nieuwe spullen kopen, zal waarschijnlijk geen verrassing voor jullie zijn. Het lenen van spullen is daarvoor een geweldige oplossing: zo ben je van alle gemakken voorzien, zonder de bijbehorende negatieve impact op onze leefomgeving. Ik leen graag spullen van vrienden en familie en ben grootverbruikend lid van de bibliotheek. Via Peerby leen ik gebruiksvoorwerpen als klusmateriaal of een statafel voor een feestje. Meedoen aan de deeleconomie was nog nooit zo makkelijk, maar wist je ook dat het je veel kan opleveren?

Natuurlijk is het mooi dat de aarde wel vaart bij het lenen van spullen, maar misschien raak je op korte termijn meer overtuigd van het profijt dat jij persoonlijk van de deeleconomie kunt hebben. De wereld redden mag heus wel een beetje leuk zijn, wat mij betreft. Daarom zette ik de vier grootste persoonlijke voordelen van het lenen van spullen op een rij.

 

1. Het scheelt geld

Spullen kopen kost nu eenmaal geld, geld dat je misschien liever spendeert aan andere zaken. Alle kleine frutsels die je koopt, lijken er misschien niet zo toe te doen. Maar als je al die bedragen optelt, kun je er opeens veel fijnere dingen mee doen die anders buiten je bereik liggen. Uit eten gaan, een bioscoopabonnement, een weekendje weg of misschien wel een hulp in de huishouding.

2. Het scheelt tijd en ruimte

Spullen die je niet zo vaak gebruikt, moet je dus het grootste deel van de tijd ergens opbergen. Dat kost niet alleen ruimte, maar vaak ook tijd. Je moet ze immers opruimen, schoonhouden en onderhouden. En ook het schoonhouden van een ruimte met weinig spullen, kost ook veel minder tijd en moeite. Even een zolder swifferen is stukken makkelijker als je je niet door stapels nauwelijks gebruikte rotzooi hoeft heen te worstelen. Dat weegt op lange termijn zeker op tegen die paar keer dat je op zoek moet naar een apparaat om te lenen. Dat kan namelijk meestal gewoon vanachter je computer. Uiteindelijk heb je misschien zelfs aan een kleiner huis genoeg, wat scheelt in huur én in stookkosten. En dan zijn we weer terug bij punt één!

3. Je kunt eens iets uitproberen

Hoe vaak koop je in je enthousiasme allerlei benodigdheden voor een nieuwe hobby, zonder zeker te weten dat dit iets voor je gaat zijn? Voor je het weet heb je een fortuin besteed aan rolschaatsen/hardloopschoenen/polsstokhoogspringpolsstokken die vervolgens liggen te verstoffen tot je je nek erover breek in de gang. Als je die spullen leent in plaats van meteen koopt, kun je regelmatiger iets nieuws proberen. Bevalt het niet? Dan heeft het je geen geld gekost. Op naar het volgende avontuur!

Iets lenen kan je ook helpen om een betere aankoop te doen. Als je de nieuwe camera die je op het oog hebt een middagje kunt proberen, weet je beter of het ding echt kan wat jij zoekt. Daar kunnen geen honderd reviews op Tweakers tegenop.

4. Het is leuk!

Misschien heb ik te veel afleveringen van The Good Place gekeken, maar volgens mij word je een gelukkiger mens als je anderen helpt. Alleen daarom is het al de moeite waard om mee te doen aan de deelmaatschappij. Door spullen te lenen en uit te lenen word je deel van een gemeenschap. Je helpt anderen geld, tijd en ruimte te besparen en zij doen hetzelfde voor jou. Dat voelt goed, weet ik uit ervaring! Misschien levert het je een keer een doos Merci op, maar dat is niet eens waar het om draait. Het goede gevoel om een ander en de aarde een beetje uit de brand te helpen, daar kunnen geen kilo’s chocola tegenop.

Op welke manier doe jij mee met de deeleconomie? 

 

 

 

 

 1. Sinds van de week delen we onze auto met de buren. Eerst nog even een maand op proef, kijken wie hem dan of dan nodig heeft. Volgend jaar dan gaan we kijken wat de makkelijkste manier is van verdelen. Is spannend, maar het voelt wel heel stoer! En trouwens……zij gebruiken hem vaker dan wij.

  1. Wat goed zeg! Ik kan het me voorstellen dat het een spannend experiment is met zoiets kostbaars als een auto. Maar des te stoerder en belangrijker om te doen! Het is ook veel leuker om in een wereld te leven waarin je elkaar met zoiets vertrouwt, denk ik. En het maakt het zoveel duurzamer en betaalbaarder ook. Wat een mooie stap, ik hoop dat het goed blijft bevallen.

 2. Ik hou er van! Wat ik nog een lastig punt vind is wat je doet als de ‘lener’ jouw ding kapot maakt. Vast per ongeluk, maar hoe ga je daar dan mee om? Ervaringen vanuit de app of het dagelijks leven?

  1. Zelf heb ik een keer iets niet teruggekregen (toen heeft Peerby heel er mijn best voor me gedaan, ik heb een heel hoge pet van ze op als bedrijf) en ik weet dat Peerby tegenwoordig verzekeringsmogelijkheden heeft. Ik ga altijd uit van de beste intenties van mensen, maar het is altijd verstandig om alleen dingen uit te lenen waarvan je er overheen zou komen als er iets mee gebeurt. Geen spullen waar je aan gehecht bent dus. Natuurlijk is het dan als nog balen, maar zelf kun je ook iets uit je handen laten vallen. Het leven hield niet op bij mijn verloren gegane slaapzak en ik zorg nu altijd dat ik meerdere contactgegevens van iemand heb. het staat mijn (uit)leenplezier niet in de weg.

  1. Heel fijn als je van je omgeving af en toe iets kunt lenen of ze juist ergens aan kunt helpen. Ook collega’s zijn altijd een goede bron heb ik gemerkt.

 3. Jaaa ik ben ook groot fan van de deeleconomie. Sinds ik de bieb weer heb ontdekt ben ik veel meer gaan lezen 😊 en via Peerby hebben we o.a. onze eettafelstoelen uitgeleend voor een kinderpartijtje 😃 zo leuk!!

  1. De bieb is ook een fijne vorm! Leuk dat je stoelen zo van pas kwamen. Onze laminaatsnijder is al op veel plekken geweest en zelf leen ik ook graag reisgidsen en dingen voor feestjes.

   1. Een laminaatsnijder is idd iets wat veel mensen zoeken. De meeste mensen zoeken volgens mij of klus spullen of spullen voor tijdens een feestje 😋

 4. Ja, ik hou er ook van! Ik moet zeggen dat het soms nog niet helemaal vanzelf gaat, maar de optie komt steeds vaker in me op. Een vriendin vertelde me ooit dat ze vlak voor haar vakantie een nieuwe backpack had moeten kopen en toen vond ik het ineens zo raar dat ze niet gewoon de mijne was komen lenen. Sindsdien durf ik ook makkelijker iets aan iemand anders te vragen. Laminaatsnijders, een specifiek tangetje, slaapmatje, ideaal! Ik denk dat ik hierdoor ook minder snel iets wat ik heel weinig gebruik zou vervangen als het aan zijn eind is.

  1. Het moet echt even in je systeem komen, maar dan is het ook echt handig en zelfs leuk. Reisspullen en klusspullen zijn inderdaad ideaal, omdat ze relatief zo weinig gebruikt worden. En spullen voor een feestje ook natuurlijk! Mijn backpack is op plekken geweest waar ik nog nog nooit kwam. Best een leuk idee.

 5. Leuk, ik ontdek je blog pas net. Nu al fan! Ik werk zelf bij Goboony, een deelplatform voor campers. Veel fijner om spullen te delen en het is ook nog eens leuk! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.