Deeleconomie: dit levert het lenen van spullen jou op

Dat het milieu er baat bij heeft als wij niet te veel nieuwe spullen kopen, zal waarschijnlijk geen verrassing voor jullie zijn. Het lenen van spullen is daarvoor een geweldige oplossing: zo ben je van alle gemakken voorzien, zonder de bijbehorende negatieve impact op onze leefomgeving. Ik leen graag spullen van vrienden en familie en ben grootverbruikend lid van de bibliotheek. Via Peerby leen ik gebruiksvoorwerpen als klusmateriaal of een statafel voor een feestje. Meedoen aan de deeleconomie was nog nooit zo makkelijk, maar wist je ook dat het je veel kan opleveren?

Waarom de deeleconomie ook goed is voor jou

Natuurlijk is het mooi dat de aarde wel vaart bij het lenen van spullen, maar misschien raak je op korte termijn meer overtuigd van het profijt dat jij persoonlijk van de deeleconomie kunt hebben. De wereld redden mag heus wel een beetje leuk zijn, wat mij betreft. Daarom zette ik de vier grootste persoonlijke voordelen van het lenen van spullen op een rij.

Spullen delen scheelt geld

Spullen kopen kost nu eenmaal geld, geld dat je misschien liever spendeert aan andere zaken. Alle kleine frutsels die je koopt, lijken er misschien niet zo toe te doen. Maar als je al die bedragen optelt, kun je er opeens veel fijnere dingen mee doen die anders buiten je bereik liggen. Uit eten gaan, een bioscoopabonnement, een weekendje weg of misschien wel een hulp in de huishouding.

Het (uit)lenen van spullen bespaart tijd en ruimte

Spullen die je niet zo vaak gebruikt, moet je dus het grootste deel van de tijd ergens opbergen. Dat kost niet alleen ruimte, maar vaak ook tijd. Je moet ze immers opruimen, schoonhouden en onderhouden. En ook het schoonhouden van een ruimte met weinig spullen, kost ook veel minder tijd en moeite. Even een zolder swifferen is stukken makkelijker als je je niet door stapels nauwelijks gebruikte rotzooi hoeft heen te worstelen. Dat weegt op lange termijn zeker op tegen die paar keer dat je op zoek moet naar een apparaat om te lenen. Dat kan namelijk meestal gewoon vanachter je computer. Uiteindelijk heb je misschien zelfs aan een kleiner huis genoeg, wat scheelt in huur én in stookkosten. En dan zijn we weer terug bij punt één!

Lenen = gratis uitproberen

Hoe vaak koop je in je enthousiasme allerlei benodigdheden voor een nieuwe hobby, zonder zeker te weten dat dit iets voor je gaat zijn? Voor je het weet heb je een fortuin besteed aan rolschaatsen/hardloopschoenen/polsstokhoogspringpolsstokken die vervolgens liggen te verstoffen tot je je nek erover breek in de gang. Als je die spullen leent in plaats van meteen koopt, kun je regelmatiger iets nieuws proberen. Bevalt het niet? Dan heeft het je geen geld gekost. Op naar het volgende avontuur!

Iets lenen kan je ook helpen om een betere aankoop te doen. Als je de nieuwe camera die je op het oog hebt een middagje kunt proberen, weet je beter of het ding echt kan wat jij zoekt. Daar kunnen geen honderd reviews op Tweakers tegenop.

Lenen en delen van spullen is leuk!

Misschien heb ik te veel afleveringen van The Good Place gekeken, maar volgens mij word je een gelukkiger mens als je anderen helpt. Alleen daarom is het al de moeite waard om mee te doen aan de deelmaatschappij. Door spullen te lenen en uit te lenen word je deel van een gemeenschap. Je helpt anderen geld, tijd en ruimte te besparen en zij doen hetzelfde voor jou. Dat voelt goed, weet ik uit ervaring! Misschien levert het je een keer een doos Merci op, maar dat is niet eens waar het om draait. Het goede gevoel om een ander en de aarde een beetje uit de brand te helpen, daar kunnen geen kilo’s chocola tegenop.

Op welke manier doe jij mee met de deeleconomie?