Buy Nothing New: creatief met cadeautjes

Oktober is nu al jaren de Buy Nothing New-maand. De naam spreekt voor zich: als je meedoet, is  het de bedoeling dat je de hele maand niks nieuws koopt, eten en verzorgingsproducten uitgezonderd. Dat betekent een maandje minderen, herontdekken, ruilen, lenen en delen. Ik deed al eerder mee aan deze challenge en ook dit jaar wordt er in oktober door mij niets nieuws aangeschaft.

Omdat ik met al deze thema’s al erg bezig ben, lijkt de uitdaging er misschien een beetje af. Toch blijft er altijd één moeilijke kwestie waar ik ook dit jaar weer mee geconfronteerd zal worden: cadeautjes. In oktober zijn net zo goed mensen jarig als in elke andere maand en dat kan lastig zijn. Voor jezelf niets kopen is tot daar aan toe, maar met lege handen op een feestje aankomen gaat me te ver. Toch is met een beetje creativiteit best aan leuke cadeaus te komen, die door de persoonlijke touch misschien nog wel meer in de smaak zullen vallen dan iets gekochts.

1. Maak het zelf
Wat is er beter dan zelfgemaakte producten? Volop vitamine L(iefde), daar kan geen gekochte waar tegenop. Taarten zijn altijd geschikt voor feestjes, maar ook met zelfgemaakte likeur, jam, fudgekoekjes of chutney zul je veel mensen blij maken. Klus een mooie verpakking in elkaar, hang er een gezellig label aan en je verjaarscadeau zal met open armen ontvangen worden. Natuurlijk is iets eetbaars niet de enige mogelijkheid. Je kunt ook een scrub maken, een tas naaien, een sjaal breien, een krukje timmeren. Benut je talenten en maak het jezelf zo makkelijk of ingewikkeld als je wilt. Een van de leukste zelfgemaakte dingen die ik ooit kreeg was een boekje met favoriete dingen om te doen, die een vriendin met haar hele familie bij elkaar verzonnen had. Ik kijk er nog regelmatig in als ik ideeën zoek om iets te gaan doen en vul het boek samen met haar nog altijd aan met nieuwe favorieten. Je kunt zelf een boekje maken, maar misschien heb je nog wel een ongebruikt notitieblok (of een hele stapel, oeps) liggen.

creatieve cadeautjes_chutney

2. Fleur iets op
Vind je het te lastig of te veel werk om iets from scratch in elkaar te zetten? Je kunt ook een eigen twist geven aan iets wat je al hebt. Versier servies met porseleinstift (heb ik liggen, je mag ‘m komen lenen!), een tas met textielstiften, verf een bloempot, steek een stekkie, je kunt het zo gek niet verzinnen. En als je ideeën tekort komt, is pinterest je vriend.

3. Ga op stap
Lekker lunchen, naar die toffe tentoonstelling (Hallo, Harry Potterexpo!), een high tea inclusief zelfgeknutselde hoedjes. Ik vul liever een hoofd met herinneringen dan een huis met spullen en quality time is forever. 

4. Cadeaubon
Nee, een bon voor de H&M telt niet, maar er zijn zat meer ‘immateriële’ bonnen te verzinnen. Ik kreeg dit jaar een bon van de chicste ijssalon in Leiden voor mijn verjaardag, dat is toch een geweldig cadeau? Je kunt ook denken aan een dienst: een avond uitgebreid komen koken of een bioscoopbon + avondje oppassen voor jonge ouders bijvoorbeeld. Maak je iemand vast en zeker blij mee.

creatieve cadeautjes_cadeaubon ijs

5. Tweedehands
Dit is misschien een taboe, maar een tweedehands cadeau betekent niet dat je je er met een afgedragen koopje vanaf maakt. In de kringloop koop je boeken die als nieuw zijn voor een prikkie, dat doet niets af aan het verhaal toch? Kun je er zelfs twee geven als je wilt. Op Marktplaats of in gespecialiseerde winkels koop je LP’s, CD’s of boeken die nieuw niet meer te krijgen is, voor de echte fanboy/girl. Hippe vrienden maak je blij met een vintage kledingstuk of tas. Als je hun smaak of maat niet goed genoeg kent, sleep je ze gewoon mee naar een fijne winkel om zelf iets uit te zoeken. Gezelligheid gegarandeerd.

6. Surprise!
Heeft de jarige geen feestplannen? Dan wordt het feest zelf jouw cadeau! Attributen leen je van vrienden, familie en  via Peerby, zo hoef je alleen eten en drinken aan te schaffen. Stem het feestje af op de jarige. Een knalfeest met al zijn of haar vrienden of een intiem etentje met een paar mensen, het kan allemaal.

Ook als je niet aan Buy Nothing New meedoet, kun je overwegen eens een niet-nieuwgekocht cadeau te geven. Ik krijg altijd leuke reacties en heb bovendien veel meer plezier in het verzinnen en uitvoeren dan als ik een winkel instap. Van welk cadeau zou jij echt blij worden? En durf jij de Buy Nothing New-maand nu ook aan?