Blijmakers

Ik heb het al vaker geschreven: als je je in duurzaamheid verdiept, kun je zomaar heel ongelukkig worden van alles wat eigenlijk ook heel slecht blijkt te zijn voor het milieu of je gezondheid, zonder dat je je daar ooit bewust van bent geweest.

Gelukkig kan het ook anders. De afgelopen tijd verzamelde ik hoopvolle initiatieven en ontwikkelingen op foto. Hier een overzichtje van alle blijmakers die ik de afgelopen tijd tegen kwam. Het is een beetje een Haarlem-editie, maar daar ben ik laatst weer uitgebreid een dag geweest en ik was blijverrast door de hoeveelheid duurzame dingen ik er tegen kwam.

20160702_161854Bij WAAR in Haarlem – je kent deze keten vast wel: winkels vol eerlijke cadeautjes – hebben ze een ruilbieb. Zie je wat leuks staan? Dan mag je het zo meenemen. Boeken waar jij vanaf wilt zijn natuurlijk ook erg welkom, zo heeft een ander weer een portie leesvoer.

20160702_170153Nog zo’n leuke cadeauwinkel in Haarlem: de wereld van Jansje. Ook hier staan duurzaamheid & eerlijkheid centraal bij alles wat verkocht wordt. En ook hier kun je zelf iets bijdragen: doneer je oude spijkerbroek zodat ze er bij Product Babs een tas van kunnen maken.

20160711_080941.jpgOké, nog één Haarlemse blijmaker dan. Het knus-ouderwets ogende snoepwinkeltje Snoepgoed waar je met al je voedselverzoeken terecht kunt, van veganistisch tot halal (want: gelatinevrij snoep) en van biologisch tot gluten- of lactosevrij. Je schept zelf het snoep van jouw voorkeur in een papieren zak, glazen pot of zelf meegebrachte verpakking. De winkel is ingebouwd in de kapperszaak die toch ruimte overhad en de eigenaar maakt graag een praatje. Ideaal voor gezellige zoetekauwen.

20160710_185812Oeps, de foto is wat onscherp, maar het nieuws is goed. Het boek Instock Cooking (hét handboek tegen voedselverspilling) is nu gewoon te koop bij Albert Heijn. Gooi ‘m gauw in je mandje.

Kijkduin2_zpsa8272b6f
Beeld: Haags allerlei

Ik was laatst lekker eten aan het strand van Scheveningen en toe viel het me opeens op dat afval daar gescheiden kan worden. Zo goed, dit mogen ze van mij direct in heel Nederland invoeren. Ik vergat helemaal een foto te maken, dus ik heb er even één geleend. De vega-burger die ik die avond at bij Fonk at the Beach maakte me trouwens ook erg gelukkig.

IMG-20160714-WA0005IMG-20160714-WA0006Tot slot nog één uit eigen buurt. ik ontdekte een mini-pluktuin in het park. Met kruiden en ander, deels eetbaar, groen. Wat een fijn voorbeeld van delen!

Ik houd mijn telefoon voortaan in de aanslag om dit soort dingen vast te leggen. Kom je iets tegen waar jij blij van wordt op duurzaam gebied? Je kunt het met me delen op Facebook of via Twitter. Vind ik heel leuk!