11 Soorten afval die je niet meer weg hoeft te gooien

Schrik jij ook wel eens van de hoeveelheid afval die je weggooit? Ik regelmatig. Afval scheiden en recyclen is natuurlijk goed, maar kost als nog energie en meestal gaat een deel van de waardevolle grondstoffen als nog verloren. Daarom ben ik altijd op zoek naar creatieve manieren om afval opnieuw te gebruiken. Na vandaag hoef je deze tien soorten afval niet meer weg te gooien. Met een beetje van mij, een beetje van moeders en een beetje van mijn twittervolgers.

Lege ijsdozen
Ideaal om restjes in in te vriezen. Of om ijs voor thuis te halen bij je favoriete ijsboer natuurlijk.

Panty’s met een gat
Applausje voor mijn moeder voor deze tip: als zij een panty met een gat heeft, knipt ze er één been af en wacht tot ze een panty met een gat in het andere been heeft en draagt ze ze samen. Een dappere slag in de strijd tegen hét product dat gemaakt lijkt om zo snel mogelijk kapot te gaan.

Lege wc-rollen
Tessa van Awkward Duckling laat zien hoe je er schattige cadeaudoosjes van maakt. Ze bedacht zelfs nog 10 andere dingen die je ermee kunt doen. Bewaren dus!

Versleten t-shirts, hemden of theedoeken
Even knippen en ze doen het nog prima als schoonmaakdoekje. Ideaal voor vieze klusjes als je fiets schoonmaken of je schoenen poetsen. Kunnen ze daarna zonder schuldgevoel als nog weg.

Glazen potten
Multifunctioneel, die dingen: opbergpot, vaas, drinkglas of de plek voor je zelfgemaakte jam of chutneyyou name it. 

Cadeaupapier
Als je het niet op een scheuren zet, kan je het makkelijk nog eens gebruiken. Dat voelt misschien een beetje gierig, maar hoe zonde is het dat iets maar zo’n 5 seconden een functie heeft? ‘Aah, bedankt! Wat een leuk papier.’ *Ratsssjj*
Op van dat bruine pakpapier kun je trouwens ook fijn tekenen met oost-indische inkt.

Koffieprut
Als je een beetje van koffie houdt, heb je elke dag zo een aardige verzameling. Wist je dat je er heerlijke scrubs van kan maken? Marieke van Greenblush legt het je uit. Ook oesterzwammen of andere paddenstoelen kun je er heel  goed op kweken.

Enveloppen & verzenddoosjes
Zeker van die mooie kartonnen of met bubbeltjesplastic gooi je niet weg, toch? Met een fleurig (of keurig) velletje op de voorkant plakken kunnen ze de wijde wereld weer in. Gewone enveloppen doen het goed als notitievel en boodschappenbriefje.

Melkpakken
Niets hipper dan je eigen (urban) moestuin. Als je de onderkant van een pak afknip, heb je het ideale zaaipotje om je zaadjes in op te kweken.

Houten ijsstokjes
Die prik je erbij om te onthouden wat je eigenlijk geplant hebt. Gewoon even erop schrijven en je weet precies welk groene sprietje je hoeveel water moet geven.

Schoenendozen
De perfecte opbergmogelijkheid voor allerhande rondslingerende troep. Eventueel gezellig beplakt met wat restjes bewaard cadeaupapier.

Zo, dat scheelt niet alleen een hoop weggooiwerk, maar er hoeft ook minder gekocht te worden. De scrubs, tuinbordjes, zaaipotjes, opbergdozen en schoonmaaklapjes kun je voorlopig in de winkel achterlaten. Iemand nog aanvullingen?