Zo verkoop je oude kleding met succes tweedehands
Jouw ongedragen kleding tweedehands verkopen: ik ben er groot voorstander van. Het is namelijk héél duurzaam om je kleding op die manier een tweede leven te geven. Je kleding wisselt heel direct van eigenaar, dus zo is de kans het grootst dat het echt weer gedragen gaat worden. De verkoop van tweedehands kleren vraagt soms wat moeite, maar kan ook een leuk zakcentje opleveren. Met deze tips gaat het je lukken om de kleding die je niet meer draagt makkelijk, snel en voor een leuk bedrag te verkopen.
Je tweedehands kleding verkopen met deze makkelijke tips
Kies het juiste platform om je kleding te verkopen
De beste plek om je oude kleding te verkopen hangt nauw samen met de kleding zelf. Is het nauwelijks gedragen of al best oud? Is het dure kleding of zijn het stukken van een doorsnee keten? Oud of niet lang geleden gekocht? Vintage of modern? En hoeveel moeite wil je in de verkoop steken? Het tweedehands verkopen van kleding is vaak een afweging tussen gemak, opbrengst, hoe uniek je kleding is en wat je kleding nog waard is. Die keuze is aan jou. Al is er natuurlijk ook niks mis mee om een kledingstuk gelijktijdig via verschillende wegen aan te bieden.
Online platforms je oude kleding te verkopen
Elk platform waarop je tweedehandas kleding kunt aanbieden heeft zijn eigen werkwijze en mogelijkheden en daarmee ook eigen voordelen en nadelen. Ik zet ze kort voor je op een rij, zodat je zelf kunt afwegen welk platform iets voor jou is.
- Marktplaats
– goed doorzoekbaar
– moeilijk op te vallen tussen het grote aanbod
– snel en makkelijk advertenties plaatsen via de app
– bieden mogelijk (niet bindend)
– mogelijkheid tot beveiligde betaling
– kleding kan ook opgehaald worden - Vinted
– specifiek voor kleding
– veel vraag naar kleding voor kleine prijsjes
– snel en makkelijk advertenties plaatsen via de app
– bieden mogelijk (niet bindend)
– mogelijkheid tot beveiligde betaling
– interessante aanbiedingen voor verzendkosten
– kleding kan ook opgehaald worden - The Next Closet (designerkleding + eerlijke merken)
– alleen voor specifieke merken
– vaste prijzen
– vraagt bemiddelingskosten
– mogelijkheid om kleding voor je te laten verkopen
– kleding kan niet opgehaald worden - Instagram (maak eventueel een extra account aan voor de geïnteresseerden)
– persoonlijk contact
– je kunt je eigen netwerk aanspreken
– al je aangeboden kleding overzichtelijk bij elkaar
– geen bemiddelingskosten
– kleding kan ook opgehaald worden - Facebookgroepen (eventueel gespecialiseerd of lokaal)
– persoonlijk
– soms een overdaad aan aanbod
– vaak alleen vraag naar kleine prijsjes
– geen bemiddelingskosten
– kleding kan ook opgehaald worden
Tweedehands kleding offline verkopen
Van winkels tot markten: je kun je kleding ook op een fysieke locatie aan de man brengen. Elke manier en plek van verkopen heeft eigen plus- en minpunten.
- Inbrengen in een tweedehands of vintage winkel
– veel gemak
– vaak gelimiteerd tot een bepaalde periode
– vaak strenge eisen aan de kleding (merk, kwaliteit)
– alleen voor kleding uit het huidige seizoen
– je draagt een relatief hoog percentage van de opbrengst af aan de winkel - Kledingbeurs
– er zijn meestal kosten aan verbonden
– in één keer van alles af
– je kunt spelen met prijzen - Rommelmarkt (van Koningsdag tot de IJhallen)
– soms kosten aan verbonden
– mensen zijn vaak op zoek naar koopjes
– in één keer van alles af - Kledingverkoop thuis
– je moet zin hebben in mensen (misschien ook vreemden) over de vloer
– je moet energie steken in de promotie
– in één keer van alles af
Je tweedehands kleding zelf verkopen of dat laten doen?
Winkels die je kleding voor jou verkopen, vragen zelf meestal 60% van de opbrengst. Dat lijkt veel, maar het kan zelfs gunstig uitpakken. Voor een paar bijna niet gedragen sneakers kreeg ik op Marktplaats biedingen tot 2 euro. In de tweedehands winkel waar ik ze inbracht, leverden ze mij uiteindelijk 14 euro op. Dat is dus zeven keer zoveel opbrengst terwijl het me een stuk minder moeite kostte.
Vraag een realistische prijs voor je tweedehandsjes
Hoe duur een kledingstuk ook was, hoe weinig gedragen ook en hoe mooi het ook nog is: het is nu tweedehands, dus de waarde ligt lager (uitzonderingen als gewilde verzamelstukken daargelaten). Het kan geen kwaad om even op het platform rond te neuzen om te zien wat andere verkopers voor een tweedehands kledingstuk vragen. Als je jouw aanbod uit de markt prijst, zul je weinig goede zaken doen. Probeer niet te denken aan het geld dat je ‘verliest’ ten op zichte van de nieuwprijs, maar aan het geld dat je verdient doordat het kledingstuk niet langer ongedragen in je kast ligt.
Verkoop op het juiste moment
Het is niet voor niets dat je in winkels vaak alleen seizoenkleding kunt inbrengen. Sarongs verkopen niet hartje winter, galajurken niet in augustus. Die zet je voor de kerst te koop. Of misschien rond de eindexamengala’s. Even nadenken wanneer welk soort kleding gewild is, levert snellere verkoop en hogere biedingen op. Dus heb je de ruimte om je tweedehands kleding nog even te bewaren, doe dat dan ook.
Experimenteer om te ontdekken welke verkooptactiek werkt voor jou
Het is soms even zoeken naar de juiste plek en manier om jouw tweedehands kleding te verkopen. Wat vind je leuk, welke verkleding verkoopt goed, wat loopt totaal niet? Zet advertenties opnieuw online, ga eens naar een andere markt of stap een andere winkel binnen. Of laat het lekker gaan als je er weinig moeite in wilt steken. Er zijn ook nog heel mooie plekken om je oude kleding te doneren, als je het verkopen zat bent.
Tips om je kleding online te verkopen
Het online verkopen van tweedehands kleding is een fijne optie waar veel gebruik van wordt gemaakt. Het vraagt wel om wat extra aandacht, omdat mensen het kledingstuk niet van dichtbij kunnen inspecteren, de stof niet door hun vingers kunnen laten glijden en natuurlijk ook niet kunnen passen. Maak gebruik van deze tips om ook je online kledingverkoop soepel en snel te laten verlopen.
Maak duidelijke foto’s
Jij ziet toch ook graag wat je koopt? Maak duidelijk foto’s, overdag en bij natuurlijk licht. Voor sommige kledingstukken zijn aanfoto’s haast onontbeerlijk. Een jurk of jumpsuit op een hanger zegt gewoon niet zoveel. Uiteraard kun je voor de privacy je hoofd eraf knippen of onherkenbaar maken. Verkoop je een kledingstuk dat je niet past? Dan kun je kijken of er online nog een modellenfoto van een stuk te vinden is. Maar zet er ook altijd eigen foto’s bij, zodat mensen weten dat je het kledingstuk zelf in je bezit hebt.
Wees volledig in je omschrijvingen
Hoe meer informatie je erbij zet, hoe minder vragen je krijgt. Het is even een tijdsinvestering om alles te meten en te beschrijven, maar uiteindelijk scheelt het juist tijd. Zet deze details in elk geval in hje advertentie of aanbod:
- kledingmaat
- de opgemeten (lengte)maten (met name bij jurken, rokken en jumpsuits van belang)
- materiaal
- staat van het kledingstuk, inclusief eventuele afwijkingen
Denk ook aan informatie over verzendmogelijkheden en verzendkosten. Dan krijg je geen onrealistische biedingen of mensen die terugkrabbelen om de bijkomende kosten.
Maak de prijs concreet
Één van mijn grootste persoonlijke ergernissen is dat ergens geen richtprijs of ‘vanaf’-prijs bij vermeld staat. Vooral als je dan een bod doet en het bijna beledigd wordt afgewezen. Natuurlijk bied ik geen 50 cent op een goudstaaf, maar bij kleding is het vaak wat lastiger in te schatten wat iets waard is.
Vrij bieden is leuk als het echt voor een prikkie weg mag. Maar heb je een prijs in je hoofd, zet die er dan gewoon bij. Dan weten we tenminste waarover we onderhandelen. Het kan natuurlijk wel slim zijn om je vraagprijs iets hoger te maken dan het bedrag dat je er echt voor wilt hebben. Dan kun je de koper wat tegemoet komen zonder dat je zelf niks meer aan je verkochte kledingstuk overhoudt.
Wees eerlijk
Het is misschien verleidelijk om de boel iets fraaier voor te schotelen dan het is. Maar dat gaat tegen je werken. Veel platforms werken met reviewsystemen dus je betrouwbaarheid is een groot goed. Belazer je de boel? Dan heb je bovendien kans dat je account van het platform gegooid wordt of zelfs dat je iets strafbaars doet. Dat wil je niet. Bij eerlijkheid hoort ook het netjes en op tijd versturen van je pakje, als dat van toepassing is.
Zorg voor de juiste zoektermen
Hoe beter en veelzijdiger je zoektermen, hoe beter je advertentie wordt gevonden op platforms als Marktplaats en Vinted. Een beetje afwisseling kan geen kwaad dus: gebruik niet alleen ‘wikkeljurk’, maar ook ‘jurk, ‘jurkje’, ‘zomerjurk’ en ‘wrap dress’ in je tekst of omschrijvingen als dat kan. Ik zet onder een marktplaatsadvertentie vaak nog ‘Categorie:’ met daarachter alle termen die van toepassing zijn. Gebruik geen termen die nergens op slaan of lokkertjes als ‘gratis’, als die niet van toepassing zijn. Dat roept alleen maar ergernis op en trekt zeker geen extra kopers.
Laat zien wat je nog meer verkoopt
Laat als het even kan zien wat je nog meer verkoopt. Mensen met jouw maat en kledingstijl hebben wellicht wel interesse om meer van jouw oude kledingstukken te kopen. Een leuke package deal kan voor beide partijen aantrekkelijk zijn.
Waar verkoop jij de kleding die je niet meer draagt?
Foto: Iris Zaagman
Comments
Irene
Ik vind Vinted echt het allerbeste medium om kleding te verkopen. Super simpel, geen gedoe en alles kan via de app (betalen, label voor verzending afdrukken, …). Om de prijs te bepalen vind ik hun systeem ook wel handig. De app toont je tijdens het aanmaken van je eigen zoekertje voor hoeveel gelijkaardige kledingstukken van hetzelfde merk verkocht worden dus dan kun je daar een beetje op inspelen. En het is ook handig om kortingen in te stellen als je meerdere stuks verkoopt. Het nadeel is dat je er je kledingstuk voor niet veel geld moet verkopen. Ik heb de indruk dat duurdere dingen toch niet gekocht worden.
KouweKleren
De app is inderdaad goed uitgedacht, je wordt echt meegenomen in het verkoopproces. Lekker laagdrempelig!
Nina
Ik verkoop al jaren mijn kleding via United Wardrobe, en sindskort dus ook via Vinted, aangezien UW samen is gegaan met Vinted. Dit werkt voor mij echt mega goed. Wat vooral echt mega goed werkt is hele uitgebreide beschrijvingen met keywords, dus eigenlijk productbeschrijvingen die SEO zijn ingestoken. En heb laatste getest met het boosten van mijn producten op Vinted. Dan betaal je een klein bedrag, maar bereik je veel meer mensen. Is vooral de moeite waard bij relatief dure producten. 🙂
KouweKleren
Goede omschrijvingen zijn inderdaad heel belangrijk, net als op Marktplaats! Echt aan te raden om daar even tijd in te steken. Je laatste tip vind ik ook een goede. Mijn ervaring voor Vinted is dat het vaak om de kleine prijsjes draait, dus dan is het slim om een bijzonder stuk wat te pushen.
floris
Dit is net wat ik nodig had. Ik zit te overwegen om mijn oude kleding te verkopen, maar geen idee waar te starten. Jouw blog heeft mij met de juiste inspiratie geholpen. Dank je voor het delen van deze tips. Allemaal leuke blogs om te lezen. Ga zo door!
KouweKleren
Wat goed! Veel succes met de verkoop, het is altijd fijn als ongedragen kleding weer met plezier door een ander wordt aangetrokken.
Geypen
allerlei kleding om te verkopen
Loes van Wetten
Ik zou graag enkele stuks kleding van mijn dochter willen schenken aan een goede doel . Ik heb geen Facebook of what dan ook. Kunt u mij helpen. Ik hoef er niets voor als ik iemand echt blij kan maken is mijn missie geslaagd.
Hartelijk dank, blijf gezond
Loes van Wetten
KouweKleren
Ha Loes, ik lees je reactie wat laat, maar wat mooi dat je iemand blij wilt maken met kleding die niet meer gedragen wordt. Misschien heb je iets aan de tips in dit artikel? https://kouwekleren.nl/dit-kun-je-doen-met-kleding-die-je-niet-meer-draagt/ Er staan een paar mooie doelen in. Lokaal kun je vaak ook wel inzamelprojecten vinden, bijvoorbeeld voor vluchtelingen. Of zoek eens naar een non-foodbank of weggeefwinkel. Die zijn er vaak erg blij mee en zo komt de kleding goed terecht.
JENNIFER
Ik heb groeien zoon daar heb ik heel veel keleren over en ik heb zelf kleren niet net als goed nieuwe en ik kan via jullie verkopen met weinig prijs
Met vriendelijke groeten Jennifer
Hoset avci
Ik hep kinder kleding