Tweedehands in ons interieur

Vandaag precies een jaar geleden kregen wij de sleutel van onze stek. Onontgonnen terrein nog, kale muren en vloer. Nog diezelfde avond stonden we ze glad te maken en voor te strijken en anderhalve week later trokken we erin, met voornamelijk de spullen die we al hadden en een aantal extra meubels. Toen alles er eenmaal in stond, was het nog steeds behoorlijk leeg, aangezien we allebei uit een veel kleinere woonruimte kwamen.

Inmiddels is ons interieur gegroeid, al is het zeker niet dichtgegroeid. Iets wat mensen in mijn omgeving nog wel eens verbaast, als ze terugdenken aan mijn vorige huis kamer. Ik kan het niet ontkennen: mijn interieur nam daar ‘Grot van Ali Baba’-achtige proporties aan. Maar inmiddels heb ik wel bewezen dat het puur aan de beperkte ruimte lag dat het daar zo volgestouwd stond met mijn schatten. Hier in huis is het reuze ruimtelijk, dus ik kan het heus wel. En oké, ik heb nu een iets strengere poortwachter, in de vorm van mijn vriend, die ook zorgt dat het hier niet overvol komt te staan.

Tweedehands woongeluk

Het afgelopen jaar ben ik me bewuster dan ooit van het feit dat tweedehands spullen een belangrijke oplossing zijn voor de overconsumptie die zwaar op onze fraaie planeet drukt. Éérst kijken of je iets tweedehands kunt kopen is mijn streven en dat lukt behoorlijk goed, ook in ons huis. Ik neem jullie mee op een kleine home tour langs een paar van deze tweedehands woonvondsten.

Bank

Deze bank is onze nieuwste aanwinst en ook onze grote trots. Onze oude bank was puur gekocht op grootte (kleinte eigenlijk) en we waren toe aan iets ruimers. Bovendien was hij vakkundig opengekrabd door onze kat, dus hij zag er niet meer uit. Ik had eigenlijk niet verwacht om iets moois tweedehands te kunnen vinden. Onze eisen waren best specifiek en de meeste banken op Marktplaats vonden we oud en lomp. We waren ook al naar nieuwe aan het kijken, maar alles wat wij mooi vonden, konden (en wilden) we eigenlijk niet betalen, terwijl we ook niet voor flutkwaliteit wilden gaan.

De oplossing: een paar zoekopdrachten ingesteld op Marktplaats met onze favoriete merken erin. Zo kwam deze bank zomaar bovendrijven. Het is een grijzen wollen Harvink van negen jaar oud, maar hij ziet er echt nog uit als nieuw. Hij zit heerlijk en dit is er zo een die we nieuw niet hadden kunnen betalen.

De trainingen om de kat er nu wél vanaf te houden, lijken ook te werken (al leggen we er nog wel iets overheen als we de deur uitgaan) , dus we hopen er nog heel lang van te genieten.  Zelfs onze oude bank krijgt weer een nieuwe leven, met een nieuwe hoes gaat hij weer dienstdoen in een studentenkamer in Arnhem. Leuk hè?

Plantenpotten

Ik ben gek op groen in huis en gelukkig staan de kringlopen vol met plantenpotten. Naar de grotere exemplaren moet je soms wat langer zoeken, maar ik vind het zelf geen probleem om een plant even in zijn binnenpot op een schaal te zetten voor zo lang. De rechter pot kregen we van de moeder van mijn vriend, de linker vond ik later in een kringloop en ik vind het erg leuk dat ze een beetje in een vergelijkbare stijl beschilderd zijn.

Als je je afvraagt wat er met onze bananenplant (in de middelste pot) gebeurd is: de moederplant is volledig geparasiteerd door de kleintjes, dus die heb ik moeten kortwieken. Maar de kleintjes doen het nu supergoed, misschien kan ik ze binnenkort splitsen en heb ik meerde bananenplanten die nog flink kunnen groeien.

 

Linnenkastje

Dit is het kastje waar wij ons beddengoed in bewaren. Zoals je misschien wel ziet, is het eigenlijk een oud tv-kastje. Een huisgenootje van mij kocht het in de kringloop en ik nam het weer van haar over toen wij verhuisden en zij toevallig ook net uit ons huis vertrok. Onze slaapkamer is vrij IKEA, met kledingkasten en ons bed (dat trouwens tweedehands van een ander huisgenootje kwam) dus dit is een leuke afwisseling.

Boekenkast

Deze Lundia-kast heeft in elk geval al in twee eerdere huizen gestaan, binnen de familie van mijn vriend. Voor ons is het een fijn formaat voor in de woonkamer. We willen hem nog wat leuker inrichten, maar hij doet waar ‘ie goed in is. Lundia is een merk dat ten onder is gegaan aan de geweldige kwaliteit spullen die het maakte. Het kan eeuwig gebruikt hergebruikt worden, dus de tweedehands markt was enorm en niemand kocht meer nieuw.

Niet het ideale verdienmodel, maar qua duurzaamheid wel een voorbeeld voor moderne bedrijven die spullen maken die zo snel mogelijk weer uit elkaar moeten vallen. Wij hebben in elk geval nog altijd plezier van deze kast en ook de Lundiakast in onze extra kamer gaat al mijn hele leven mee.

Meer zien?

Er is nog een hoop meer tweedehands in ons interieur te bewonderen, van kringloopvondsten tot erfstukken en gekregen spullen tot Marktplaatskoopjes. Vinden jullie het leuk als ik hier vaker iets van laat zien? Voor nu kun je in elk geval een kijkje nemen bij een aantal van de tweedehands cadeaus die ik ooit kreeg, daar zitten ook interieurspullen bij. In het artikel over spullen waar ik erg aan gehecht ben, zie je een paar van de familiestukken die een belangrijk onderdeel van ons interieur vormen.