Twee maanden zonder capsule wardrobe: een update

Het is nu ongeveer twee maanden geleden dat ik mijn capsule gedag zei. Niet omdat ik het me niet beviel, in tegendeel. Maar vooral omdat ik druk was met mijn stijlzoektocht en me daarin even vrij wilde voelen om letterlijk alles uit de kast te trekken. Dat heb ik nu een poos gedaan en daarom lijkt het me leuk daar even op terug te blikken.

Gedragen

Hoewel ik er even over twijfelde, ben ik bij blijven houden wat ik dagelijks draag. Dat kost me weinig moeite – ik houd een lijstje bij in Wunderlist op mijn telefoon – en het geef me superveel inzicht in mijn favoriete stukken, mijn kleedgedrag en stijlvoorkeuren.

Ik heb de afgelopen twee maanden 51 kledingstukken gedragen en daarnaast elf paar schoenen en vier verschillende tassen gebruikt (mijn totebags uigezonderd, die gebruik ik veel, maar heb ik niet geteld). Mijn kast bestaat op dit moment 71 kledingstukken, vijftien paar schoenen en tien tassen. Een percentage uitrekenen zou niet juist zijn, want er zijn in de tussentijd ook een aantal kledingstukken uit mijn kast verdwenen omdat ze kapot gingen of ik ze toch niet graag droeg.

Ik vind het geen gekke score, ik heb echt een groot deel van mijn kast gedragen. Zeker als je bedenkt dat er ook wel een paar echte winteritems tussen zitten die gewoon niet nodig zijn in dit seizoen. Relatief gezien wissel ik het minst af met mijn tassen. Daarom heb ik er een aantal verkocht op de vrijmarkt en heb ik de rest bij het herindelen van mijn kast een prominentere plaats gegeven, zodat ze meer voor het grijpen liggen.

De toppers uit mijn garderobe?

 • Jeans jack met schaapje (24 keer gedragen)
 • Veja sneakers (18 keer gedragen)
 • Zwarte jeans, Nudie Jeans, groene trui, bruine sandalen en bruin tasje (allemaal 10 keer gedragen)

Van lekker lopende schoenen kan ik duidelijk geen genoeg krijgen en ook mijn broeken wissel ik regelmatig af. Basics zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd, maar ik vond het wel verrassend dat ik veel meer blouses ben gaan dragen, terwijl ik jasjes juist haast heb afgezworen.

Ik probeer veel af te wisselen in hoe ik die blousjes style: in of uit mijn broek of rok, openhangend als vest, dichtgeknoopt tot boven of juist met veel knoopjes open. Dat maakt een blouse een veelzijdiger stuk dan een jasje en ze zitten bovendien soepeler. Fijn om te ontdekken, want ik was juist helemaal niet zo’n blouse-fan, omdat ik me er snel tuttig in voel. Maar dat hangt natuurlijk ook van het type af: met stijve exemplaren heb ik nog steeds niets, die passen niet bij me.

Experimenteren

De belangrijkste reden waarom ik de capsule losliet, was de ruimte die ik zocht om te experimenteren. Mijn grootste experiment was de 10×10-challenge, waarbij ik met tien verschillende kledingstukken (inclusief schoenen, maar zonder tassen) tien dagen achter elkaar tien verschillende outfits moest dragen. Dat was superleuk (mijn outfits kun je natuurlijk terugkijken) en ik werd er echt creatiever van. Al vond ik het ook heerlijk om na die dagen weer al mijn kleding tot mijn beschikking te hebben.

Sinds deze challenge heb ik mezelf ook uitgedaagd om veel vaker outfitposts op Instagram te zetten. Dat is niet alleen leuk, maar helpt me ook om meer afwisseling te vinden ik wat ik draag. En ik heb door #10x10spring veel leuke instagrammers ontdekt aan wiens stijlgevoel ik me maar al te graag laaf.

Fluid capsule

Laatst vertelde een lezer mij over haar ‘fluid capsule’. Ze heeft een beperkte kast, legt af en toe iets weg, maar pakt het er net zo lief weer bij als ze er zin in heeft. Zo houdt ze haar kast overzichtelijk en spannend. Ik denk dat ik deze term ga adopteren, want het past erg goed bij hoe ik nu met mijn garderobe omga.

Deze lossere manier van het onderhouden van een capsule wardrobe spreekt me enorm aan. Het geeft me de ruimte om het goede van het capsulesysteem te behouden zonder mezelf te veel te beperken. Ik vind het heerlijk om de kleding die niet bij het seizoen hoort schoon en netjes op te bergen, omdat het me ruimte in mijn kast oplevert en weer als nieuw voelt als ik het er weer bij pak. Maar ik vind het ook fijn om geen strenge, seizoensgebonden grenzen te hebben voor wanneer ik van capsule ‘moet’ wisselen, merk ik. Zeker met Nederlands tussenweer vind ik het fijner om dat gewoon per moment te kunnen bekijken.

Overzicht

Mijn kast is nu overzichtelijk, maar niet extreem leeg. In combinatie met de lijst van mijn kleding die ik bijhoud, heb ik een heel goed overzicht van wat ik bezit, wat ik draag, wat ik kan combineren en wat er eventueel nog ontbreekt,  zoals het witte t-shirt dat ik laatst bij Goat Organic Apparel kocht. Ik mis mijn capsule dus niet echt, maar heb de positieve aspecten aardig geïntegreerd in mijn omgang met kleding. Het enorm inkrimpen van mijn garderobe is nooit mijn doel geweest, het optimaal benutten ervan wel en dat gaat behoorlijk goed, als ik naar de cijfers kijk.

Met mijn moodboards in mijn achterhoofd lukt het me veel beter om specifieke aankopen te doen die in mijn stijlplaatje en mijn leven passen. Ik heb daarin echt grote stappen gezet. Volgende week vertel ik uitgebreid over hoe het ervoor staat met mijn stijlzoektocht. Die is niet helemaal gelopen als gepland, maar pakt toch heel goed uit, kan ik vast verklappen!

 1. Aah zo fijn dat je stappen hebt gezet wat betreft je eigen stijl, dat merk ik bij mezelf ook, een heerlijk gevoel is dat! Je bent goed bezig Hermien 🙂

  1. Leuk dat je het zo herkent! Het is best een proces, maar het levert me veel op. Zowel plezier als inzicht.

 2. Klinkt echt heel goed zo! Het is dat een garderobe en je stijl dynamisch zijn, anders ben je al bijna ‘klaar’! Ik krijg trouwens haast het idee dat ik jouw garderobe beter ken dan die van mezelf, haha. Wel heel fijn ter inspiratie.
  Je geeft me bij elke post weer een schop onder mijn kont (waarvoor dank) dat ik hier mee aan de slag moet/mag/kan en ideeën over hoe ik dat kan doen. Tot nu toe ben ik nog niet veel verder dan bijhouden wat ik draag, maar dat voelt wel als een goed begin 🙂

  1. Haha, soms denk ik wel eens dat mensen inmiddels: ‘komt ze weer met haar garderobe-inzichten’ verzuchten (maar ach, niemand is verplicht het te lezen). Er is misschien niet zo heel veel nieuws onder de zon dit keer , maar het voelt wel als een fijne balans die ik heb gevonden, voor mij werkt het. Goed zeg, dat je aan het tellen bent geslagen, dat zette voor mij de boel echt in gang. Fijn voor mensen die van cijfertjes houden! Ik zou aanraden om op een gegeven moment een reflectiepunt voor jezelf in te plannen, waarin je echt op zoek gaat naar de patronen in je kleedgedrag. De dagelijkse realiteit is vaak een zinvoller uitgangspunt dan een droom op een moodboard. Dan kun je vervolgens kijken waar je niet tevreden over bent en hoe je ideaalbeelden kunnen bijdragen om dat te verbeteren. Veel plezier!

 3. Het heeft mij ook geholpen om een tijdje een foto te maken van wat ik die dag aan had. Hoewel ik eigenlijk wel weet welke kleren ik het liefste draag, is het verhelderend het over drie maanden terug te kunnen zien.

  1. Een heel goed idee en wat leuk dat het je veel inzicht heeft gegeven. Ik heb het ook een tijdje geprobeerd, maar ik hield het toch niet vol. Ik deel nu wel veel vaker kiekjes op Instagram van mijn outfits, dat werkt voor mij wel heel goed, in combinatie met mijn draaglijstje en het overzicht van al mijn kleding. Hangt er ook een beetje vanaf hoe visueel je bent ingesteld natuurlijk!

 4. Wat een interessante term ‘fluid wardrobe’ dat is misschien ook wel bijna wat ik ondertussen hanteer.. Ik merk dat ik steeds makkelijker wordt met het kopen van mijn kleding tussen de ‘officiële’ momenten door en ook minder strikt in het wisselen van mijn garderobes. Ik vind het echt bewonderenswaardig hoe gedisciplineerd je alles bij houdt trouwens! Dat zou ik echt niet kunnen haha

  1. Volgens mij is het helemaal prima om de capsule wat aan te passen aan je eigen routines, als je de gevonden hebt. Het zou ook wel wonderlijk zijn als je steeds tijdens je capsulewissel precies de aanvullingen vindt die je zoekt en ook financieel gezien kan het handig zijn je aankopen meer te spreiden. Ik merk dat ik het fijn vind om ‘evaluatiemomenten’ in te bouwen, maar dat hoeft echt niet exact om de drie maanden te zijn. Dat bijhouden is inmiddels een tweede natuur geworden, al ben ik vast wel eens iets vergeten in mijn telefoon te zetten.

 5. Super fijn hoe uitgebreid je het allemaal verteld! Ik ben wel nieuwsgierig hoe je wunderlist dan gebruikt om het bij te houden. Ik gebruik het zelf voor to do’s, en kan me niet bedenken hoe dat dan zou werken voor het bijhouden van mijn kleding? Ik hoor het graag van je 🙂

  1. Goede vraag Eline! Ik heb een lijst gemaakt, met als taken daarin de categorieën van kleding. Dus onderverdeeld in lange broeken, rokken, jassen, schoenen, tassen, tops, noem maar op. De subtaken zijn de individuele kledingstukken met een getal erachter, waarbij ik gewoon elke keer het cijfertje aanpas als ik iets draag. Toen ik nog een echte capsule had, heb ik al mijn kledingstukken erin gezet. Nu zet ik iets er pas in als ik het draag en dan nummer ik daarna door. Het klinkt best ingewikkeld maar het is eigenlijk heel makkelijk en door de categorieën kan ik alles snel terugvinden.

   1. Dankjewel voor je snelle reactie! Het klinkt inderdaad heel overzichtelijk. Ik denk dat het even 1 keer wat meer tijd kost om alle kledingstukken erin te zetten maar daarna het bijhouden zal weinig tijd kosten. Bedankt! Ik ga het uitproberen 🙂

    1. Je kunt er dus ook voor kiezen om elk kledingstuk er pas in te zetten zodra je het draagt, dan bespaar je jezelf de grote klus en spreid je het meer. Succes!

 6. Hallo Hermien,

  Ik ben erg benieuwd hoe de shirts van Goat Organic Apparel jou bevallen? Dus zowel qua draagcomfort als de kwaliteit (blijven ze mooi na regelmatig dragen?). Ik zoek een fair wit shirt en ik heb bij Goat wel een aantal leuke items gezien.

  Groeten,
  Danique

  1. Ik heb er goede ervaringen mee! Ik heb zelf wel een voor de shirt van dikker materiaal. Mijn Henk (heet nu Alex) is echt een geweldige basic. Ik heb ook een geel shirt van wat dunner materiaal (heette Jannie, ik weet nu of het model er nu nog is en hoe het dan heet) en ik vind de kleur prachtig, maar het voelt iets lubberiger. Maar het blijft allemaal mooi qua kleur en vorm.

   1. Dank! Ik was vandaag toevallig in Amsterdam en ben even snel de Geitenwollenwinkel ingedoken. In plaats van met een shirt kwam ik er met een sweater weer uit (daar is het nu ook echt weer voor 😉 ). De kleding die ze van Goat verkopen ziet er inderdaad mooi uit en het voelt echt heel zacht. En nu kan ik zelf ook gaan ervaren hoe de sweater het gaat houden in de was.

    1. Haha, dat kan zomaar gebeuren! Ik heb er zelf geen, maar ze voelen inderdaad zo heerlijk zacht. Ik hoop dat je er veel plezier van hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.