Twee maanden zonder capsule wardrobe: een update

Het is nu ongeveer twee maanden geleden dat ik mijn capsule gedag zei. Niet omdat ik het me niet beviel, in tegendeel. Maar vooral omdat ik druk was met mijn stijlzoektocht en me daarin even vrij wilde voelen om letterlijk alles uit de kast te trekken. Dat heb ik nu een poos gedaan en daarom lijkt het me leuk daar even op terug te blikken.

Gedragen

Hoewel ik er even over twijfelde, ben ik bij blijven houden wat ik dagelijks draag. Dat kost me weinig moeite – ik houd een lijstje bij in Wunderlist op mijn telefoon – en het geef me superveel inzicht in mijn favoriete stukken, mijn kleedgedrag en stijlvoorkeuren.

Ik heb de afgelopen twee maanden 51 kledingstukken gedragen en daarnaast elf paar schoenen en vier verschillende tassen gebruikt (mijn totebags uigezonderd, die gebruik ik veel, maar heb ik niet geteld). Mijn kast bestaat op dit moment 71 kledingstukken, vijftien paar schoenen en tien tassen. Een percentage uitrekenen zou niet juist zijn, want er zijn in de tussentijd ook een aantal kledingstukken uit mijn kast verdwenen omdat ze kapot gingen of ik ze toch niet graag droeg.

Ik vind het geen gekke score, ik heb echt een groot deel van mijn kast gedragen. Zeker als je bedenkt dat er ook wel een paar echte winteritems tussen zitten die gewoon niet nodig zijn in dit seizoen. Relatief gezien wissel ik het minst af met mijn tassen. Daarom heb ik er een aantal verkocht op de vrijmarkt en heb ik de rest bij het herindelen van mijn kast een prominentere plaats gegeven, zodat ze meer voor het grijpen liggen.

De toppers uit mijn garderobe?

  • Jeans jack met schaapje (24 keer gedragen)
  • Veja sneakers (18 keer gedragen)
  • Zwarte jeans, Nudie Jeans, groene trui, bruine sandalen en bruin tasje (allemaal 10 keer gedragen)

Van lekker lopende schoenen kan ik duidelijk geen genoeg krijgen en ook mijn broeken wissel ik regelmatig af. Basics zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd, maar ik vond het wel verrassend dat ik veel meer blouses ben gaan dragen, terwijl ik jasjes juist haast heb afgezworen.

Ik probeer veel af te wisselen in hoe ik die blousjes style: in of uit mijn broek of rok, openhangend als vest, dichtgeknoopt tot boven of juist met veel knoopjes open. Dat maakt een blouse een veelzijdiger stuk dan een jasje en ze zitten bovendien soepeler. Fijn om te ontdekken, want ik was juist helemaal niet zo’n blouse-fan, omdat ik me er snel tuttig in voel. Maar dat hangt natuurlijk ook van het type af: met stijve exemplaren heb ik nog steeds niets, die passen niet bij me.

Experimenteren

De belangrijkste reden waarom ik de capsule losliet, was de ruimte die ik zocht om te experimenteren. Mijn grootste experiment was de 10×10-challenge, waarbij ik met tien verschillende kledingstukken (inclusief schoenen, maar zonder tassen) tien dagen achter elkaar tien verschillende outfits moest dragen. Dat was superleuk (mijn outfits kun je natuurlijk terugkijken) en ik werd er echt creatiever van. Al vond ik het ook heerlijk om na die dagen weer al mijn kleding tot mijn beschikking te hebben.

Sinds deze challenge heb ik mezelf ook uitgedaagd om veel vaker outfitposts op Instagram te zetten. Dat is niet alleen leuk, maar helpt me ook om meer afwisseling te vinden ik wat ik draag. En ik heb door #10x10spring veel leuke instagrammers ontdekt aan wiens stijlgevoel ik me maar al te graag laaf.

Fluid capsule

Laatst vertelde een lezer mij over haar ‘fluid capsule’. Ze heeft een beperkte kast, legt af en toe iets weg, maar pakt het er net zo lief weer bij als ze er zin in heeft. Zo houdt ze haar kast overzichtelijk en spannend. Ik denk dat ik deze term ga adopteren, want het past erg goed bij hoe ik nu met mijn garderobe omga.

Deze lossere manier van het onderhouden van een capsule wardrobe spreekt me enorm aan. Het geeft me de ruimte om het goede van het capsulesysteem te behouden zonder mezelf te veel te beperken. Ik vind het heerlijk om de kleding die niet bij het seizoen hoort schoon en netjes op te bergen, omdat het me ruimte in mijn kast oplevert en weer als nieuw voelt als ik het er weer bij pak. Maar ik vind het ook fijn om geen strenge, seizoensgebonden grenzen te hebben voor wanneer ik van capsule ‘moet’ wisselen, merk ik. Zeker met Nederlands tussenweer vind ik het fijner om dat gewoon per moment te kunnen bekijken.

Overzicht

Mijn kast is nu overzichtelijk, maar niet extreem leeg. In combinatie met de lijst van mijn kleding die ik bijhoud, heb ik een heel goed overzicht van wat ik bezit, wat ik draag, wat ik kan combineren en wat er eventueel nog ontbreekt,  zoals het witte t-shirt dat ik laatst bij Goat Organic Apparel kocht. Ik mis mijn capsule dus niet echt, maar heb de positieve aspecten aardig geïntegreerd in mijn omgang met kleding. Het enorm inkrimpen van mijn garderobe is nooit mijn doel geweest, het optimaal benutten ervan wel en dat gaat behoorlijk goed, als ik naar de cijfers kijk.

Met mijn moodboards in mijn achterhoofd lukt het me veel beter om specifieke aankopen te doen die in mijn stijlplaatje en mijn leven passen. Ik heb daarin echt grote stappen gezet. Volgende week vertel ik uitgebreid over hoe het ervoor staat met mijn stijlzoektocht. Die is niet helemaal gelopen als gepland, maar pakt toch heel goed uit, kan ik vast verklappen!