Slow brand: Tildé Clothing
Het Belgische merk Tildé combineert het unieke van vintage met eerlijke werkomstandigheden voor textielarbeiders. En gebruikt voor de collecties ook nog eens materialen die al bestaan. Maak kennis met dit mooie slow fashion merk, dat in India prachtige kledingstukken laat maken van oude sari’s. Voor wie de gemiddelde fair fashion collecties iets te basic vindt, biedt Tildé een kleurrijke oplossing.
Tildé vindt een nieuwe bestemming voor oude sari’s
Het verhaal van Tildé begint bij de reis die oprichter Mathilde Séchet in 2018 door Radjasthan in India maakte. Zij zag hoe talloze sari’s van de prachtigste stoffen werden weggegooid omdat er een gat in zat of de mode veranderde.
Sarri’s zijn in feite kunstig geknoopte flinke lappen prachtige stof – al snel vijf tot zeven meter – waar je nog van alles mee kunt. Wat voor Mathilde begon als een hobby om sari’s om te toveren tot kleding voor vrienden en familie, is nu een nauwe samenwerking met een familiebedrijf in Radjastan, waar de kledingstukken van Tildé gemaakt worden.
Samen in het maakproces
Mathilde ontwerpt de kleding in Brussel, waar ook een prototype gemaakt wordt. Voor de nieuwe collectie in productie gaat wordt, is Mathilde drie weken in Radjasthan om de sari’s uit te zoeken, waarbij ze zorgvuldig kijkt naar de kwaliteit en natuurlijk de mooiste patronen uitkiest. Ter plekke worden ook de laatste aanpassingen gedaan aan het ontwerp, in samenwerking met de naaiers die de lijn gaan maken. Een nauwere band van een merk met de makers kom je in de modewereld niet snel tegen en dat is een fijn idee. Bij Tildé wordt gehecht aan een langlopende band met de producenten en Mathilde is persoonlijk betrokken bij de productie.
Eerlijk, maar betaalbaar
De collectie van Tildé bestaat uit een aantal basisontwerpen, van een short tot een jurk, die in de mate XS tot XL gemaakt worden in al die prachtige stoffen. Van de leftovers maakt Tildé hoofdbanden en scrunchies, zodat zo min mogelijk van de stoffen als nog verloren gaat.
Ik vind Tildés prijzen schappelijk. Een top kost 45 euro, een korte kimono 55 euro en voor een jurk betaal je 85 euro. Omdat de sari’s allemaal uniek zijn, zijn van elke stof maar enkele stukken te vinden. De kleding van Tildé is alleen te koop via hun eigen webshop. Binnen België kost verzending 7 euro, voor verzending naar Nederland betaal je 9,50 euro.
Een paar van mijn favoriete stukken van Tildé
Ik vind Tildé een geweldige toevoeging aan het fair fashion landschap. Veel eerlijke merken kiezen voor het maken van tijdloze, meer basic collecties en dat is begrijpelijk als je wilt dat je kleding lang gedragen wordt (een bewonderingswaardig streven trouwens!). Maar het kan wel een uitdaging zijn, als je net als ik niet bepaald een basic kledingstijl hebt. Ik denk trouwens dat zo’n bijzonder stuk van Tildé in de kleuren die precies bij jou en je andere kleden passen, wel degelijk een blijvende lieveling in je kast kan blijken. Een eyecatcher om verliefd op te blijven.
Wat vind jij van de collectie van Tildé?
De afbeeldingen in dit artikel zijn eigendom van Tildé Clothing.
Comments
Mathilda
Geweldig wat mooi wat mijn naamgenoot ontwerpt en laat maken! Jammer dat xxl niet in het repertoire zit en dat de blouses geknoopt of kort zijn. Kimono zou dus wat voor mij zijn als die er komt in het groot! Regelmatig kijken dus.
KouweKleren
Ik zou er even een mailtje (in het Engels) aan wagen Mathilda, als je de kleding mooi vindt. Ik kreeg echt onmiddellijk antwoord van Mathilde, dus ik denk zeker dat ze openstaat voor suggesties. Het zou heel goed zijn als er meer keuze in maten komt bij eerlijke kledingmerken. Dat ontbreekt echt nog een beetje helaas. Erom vragen is een goede zet, dan weten ze dat er markt voor is!