Reshare Store: als je niet van kringlopen, maar wel van tweedehands houdt

Er zijn een paar vaste plekken waar ik graag kom voor tweedehands kleding. In Leiden zitten een aantal fijne vintagewinkels waar ik regelmatig even binnenstap en een paar kringlopen die ik vaak een bezoekje breng. Maar ook buiten mijn eigen woonplaats ga ik op zoek naar leuke adressen voor tweedehands kleding. In Den Haag is de Reshare Store een vaste factor in mijn shoproutine geworden. De Reshare Stores poppen langzaam door het hele land op en het is zo’n project dat klopt aan alle kanten. Daarom vond ik het heel tof dat ik werd uitgenodigd om er iets moois uit te zoeken.

Kleding voor iedereen

Je zult het misschien niet vermoeden als je het hippe interieur van de Reshare winkels ziet, maar dit is de keten van het Leger de Heils. Iedereen kan hier voordelig iets moois kopen. Echt iedereen, want voor elke tien kilo aan kleding die wordt ingeleverd, mag de store manager een shoptegoed van 10 euro uitdelen aan iemand die dat nodig heeft. Dat gaat bijvoorbeeld via de Voedselbank. Zo kunnen zelfs mensen zonder enig budget in een fijne, goed gesorteerde en frisse winkel kleding uitkiezen die bij hen past.

Goed terecht

Bovendien wordt door de Reshare Stores de enorme afvalberg die onze kleding veroorzaakt een beetje in toom gehouden, doordat de kleding een nieuwe kans krijgt bij een volgende eigenaar. In de winkels zelf staan natuurlijk bakken om je kleding in te leveren, maar door het hele land zijn punten waar dit kan.

Ik ben altijd best kritisch op het massaal wegdoen van je kleding, maar bij het Leger des Heils weet je dus dat je kleding goed terecht komt. Ook modeketens weten hun weg naar de Reshare Store regelmatig te vinden. Ik zal een aantal keer partijen met bijvoorbeeld onverkochte, nog nieuwe t-shirts – vaak met label eruit genipt – die dan als nog verkocht worden via deze tweedehands winkels. Veel beter dan dat deze kleding vernietigd wordt, een praktijk die helaas niet ongewoon is in de fast fashion wereld.

Lekker sfeertje

Ik kom regelmatig in de winkel in Den Haag – helaas is Leiden nog niet voorzien, maar ik heb me laten vertellen dat ze hier mee bezig zijn – maar ook in Nijmegen en Groningen ben ik al eens in een Reshare Store geweest. Je herkent ze aan de vrolijke interieurs: veel spaanplaat, Perzische tapijtjes, planten en krijtborden. Eenvoudig en kleurrijk met een industrieel randje.

De sfeer in de winkels is goed. Het valt me steeds weer op dat allerlei mensen lekker lang blijven hangen voor een praatje of een kop koffie. De Reshare Store is de enige winkel waar ik me er niet aan erger dat de spiegel buiten de pashokjes is. Ik raak namelijk standaard aan de praat met andere klanten of krijg onverwachte complimenten over me heen.

Ik vind het leuk om te zien dat er mensen van allerlei leeftijden rondlopen. Van vrouwen in de veertig op hun shopronde tot enorm hippe types met baarden en knotten. Een oudere heer wilde heel graag weten wat ik van zijn baseballcap vond, terwijl een meisje van mijn leeftijd graag het shirt wilde passen dat ik net terug hing. Het levert altijd leuk contact op.

Mijn vondsten

Natuurlijk ging ik niet met lege handen naar huis. Deze zwarte blouse komt origineel van Miss Etam en is een maat 50. Voor mij enigszins oversized dus en dat maakt hem juist zo veelzijdig. Hij kan als groot vest of zelfs als jas in de lente, maar ik heb hem ook al als jurk aangehad naar een verlaat kerstdiner. Met riempje, zonder riempje, openhangend of tot de hals dichtgeknoopt, ik vind het allemaal geweldig. Deze blouse was in de sale, in plaats van 5 euro kostte hij nog maar 2,50.

De mooie trui vond ik op de mannenafdeling. Ik breid mijn shopgebied graag een beetje uit en zeker bij truien kan dat prima. Ik viel voor het leuke breipatroon en ook de kleur is geweldig. En hij kriebelt niet, ook een unicum voor dit soort truien! Ik heb hem nu al veel gedragen.

Stap eens binnen

Het is erg leuk om de Reshare Store op sociale media te volgen, want ze delen vaak mooie, vrolijk makende en ontroerende verhalen uit de winkels. Neem vooral even een kijkje op Instagram & Facebook. Of stap een keer een winkel in om het zelf te beleven!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Reshare Store.