Mijn duurzame Sinterklaas

Ik ben dit jaar door Sint van alle kanten weer gigantisch verwend. Met ontzettend veel leuke cadeaus, maar vooral met heel veel lieve, grappige gedichten en een prachtsurprise in de vorm van onze kat. Zelfs de traditionele erwtensoep was dit jaar met tofu in plaats van met spek en hij was echt net zo heerlijk als anders.

Ik vind het zo leuk dat iedereen altijd weer zoveel aandacht besteed aan elkaar, door mooie rijmsels en passende cadeautjes mee te brengen. Het grappige is, dat ik uit heel veel van de categorieën duurzame cadeaus waar ik de laatste tijd over geschreven heb, iets heb gekregen. Zou de Sint mijn blog soms lezen? Ik begin het te vermoeden.

Tweedehands cadeaus

 • Een cd-set van Bob Dylan die Sint nog in de kast had staan. Hoe leuk is dat! Ik houd echt van Bob
 • Een flinke stapel boeken
 • LP’s: van Paul Simon’s Graceland tot kerstliedjes
 • Gegeven: glazen drankfles, koekblik, een spel triviant, champagnecoupes

Eet- en drinkbare cadeaus

 • Een ProeveRijtje van Tony Chocolonely met een regenboog aan kleine Tony repen. Lekker!
 • Gedroogde vijgen
 • Lekkere boerenkaas met brandnetel
 • Chocola, borstplaat, schuimpjes, omnomnomnom
 • Heerlijke vruchtenjam, -saus en -chutney, allemaal fair of juist lokaal gemaakt
 • Gegeven: gemberlimonade, groene jasmijnthee, Engelse drop

Praktische cadeaus

 • Een heel voorraad palmolievrije en heerlijk ruikende Werfzeep
 • Eerlijk ondergoed van Comazo

Zelfgemaakte cadeaus

 • Een pot zelfgemaakte pompoenchutney. Ik had zelf nooit bedacht dat je daar chutney van kunt maken, maar het past natuurlijk heel goed bij de hersft
 • Deodorant van kokosolie en baking soda
 • Oorbellen gemaakt van knoopjes uit de knopendoos van Sint
 • Gegeven: zelfgebakken citroenkoekjes, gedroogde chilipepers

Duurzaam design

 • Tas van het Italiaanse Le Sorelle. Het lijkt leer, maar het is dus waterbestendig papier. Ik ga hier nog uitgebreid over over schrijven, want ik vind het echt leuk om hier wat meer over te vertellen
 • Mag ik hier planten ook onder rekenen? Ik vind van wel! Ik kreeg twee ontzettende mooierds, die vanavond ook nog eens bij ons langsgebracht worden. De service van Sint kent geen grenzen.
 • Gegeven: Fairtrade cappuccinokop en schotel

 

Duurzaam verpakt

Uiteindelijk had ik geen tijd meer om mijn post over duurzaam verpakken af te maken, maar met name Sintermam had hier heel erg haar best op gedaan. Ik hoorde uit betrouwbare bron dat ze geen enkel nieuw papiertje had gebruikt. Dat heeft ze beter gedaan dan deze Sint, want ik was te weinig alert bij de WAAR om te zeggen dat het niet ingepakt hoefde.

Ik kreeg cadeautjes in hergebruikt pakpapier, maar ook in oude tijdschriften, bijvoorbeeld van supermarkten. Sint had de plaatjes erop zelfs gematcht met de inhoud. Zo kreeg ik een stuk schoonmaakzeep van Werfzeep in een velletje met Glorix-reclame. Dat is nog eens een duurzaam alternatief! We hebben echt enorm gelachen om alle mooie vondsten. Ik was ook best trots op de surprise die ik maakte: volledig van gerecycled materiaal en er kwam zelfs geen plakband aan te pas!

Duurzaam doorgeefspel

Aanstaande zaterdag staat nog iets leuks op het programma. Met vriendinnen had ik al tijden geleden een escape room geboekt voor deze middag en dat is ook meteen een leuke gelegenheid om het gourmetstel dat we van hen voor onze housewarming kregen in te wijden. Omdat gourmetten in deze week sowieso wel Sinterklazige associaties oproept, leek het me leuk om een Sintbingo  te doen. Maar dan met dingen die we al in huis hebben en zelf niet meer hoeven. Het wordt dus doorgeefbingo met allemaal tweedehands prijzen! De overgebleven spullen kunnen natuurlijk naar de kringloop.